Zastava Bosne i Hercegovine

Nazad na elektronske dodatke

Stručni komentar

SASTAVLJANJE OBRASCA IZVEŠTAJA O PROMENAMA NA KAPITALU ZA 2019. GODINU

• Za pravna lica i preduzetnike koji primenjuju MRS/MSFI i MSFI za MSP •


Izveštaj o promenama na kapitalu je finansijski izveštaj koji prikazuje promene na neto imovini pravnih lica i preduzetnika u toku obračunskog perioda.

Promene na sopstvenom kapitalu mogu nastati kao rezultat sledećih transakcija:

- novi ulozi u društvo,

- uplata neuplaćenog upisanog kapitala u iznosu višem od nominalnog (emisiona premija),

- sticanje sopstvenih akcija (udela) društva,

- poništenje otkupljenih sopstvenih akcija (udela) društva,

- prodaja sopstvenih akcija trećim licima,

- povećanje osnovnog kapitala iz rezervi društva,

- ostvareni rezultat u toku obračunskog perioda,

- raspodela dobiti,

- promene u ostalom sveobuhvatnom rezultatu,

- retroaktivna promena računovodstvene politike i ispravka materijalno značajnih grešaka iz prethodnih perioda,

- prenos revalorizacionih rezervi na neraspoređenu dobit,

- smanjenje osnovnog kapitala.

Prema članu 2. Zakona o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 62/2013 i 30/2018 - dalje: Zakon) Izveštaj o promenama na kapitalu su obavezna da sastavljaju sva pravna lica i preduzetnici koji primenjuju Međunarodne računovodstvene standarde, odnosno Međunarodne standarde finansijskog izveštavanja (dalje: MRS/MSFI) i Međunarodni standard finansijskog izveštavanja (IFRS) za male i srednje entitete ("Sl. glasnik RS", br. 83/2018 - dalje: MSFI za MSP). Dakle, to su sva pravna lica i preduzetnici, osim mikro pravnih lica, drugih pravnih lica i preduzetnika koji su izabrali Pravilnik o načinu priznavanja, vrednovanja, prezentacije i obelodanjivanja pozicija u pojedinačnim finansijskim izveštajima mikro i drugih pravnih lica ("Sl. glasnik RS", br. 118/2013 i 95/2014) kao okvir finansijskog izveštavanja.

Opšta pravila za sastavljanje Izveštaja o promenama na kapitalu

Izveštaj o promenama na kapitalu se sastavlja u skladu sa:

Međunarodnim računovodstvenim standardom - MRS 1 Prezentacija finansijskih izveštaja ("Sl. glasnik RS", br. 35/2014 - dalje: MRS 1),

• Odeljkom 6 MSFI za MSP i

Pravilnikom o sadržini i formi obrazaca finansijskih izveštaja za privredna društva, zadruge i preduzetnike ("Sl. glasnik RS", br. 95/2014 i 144/2014 - dalje: Pravilnik).

Prema paragrafu 106 MRS 1, Izveštaj o promenama na kapitalu uključuje sledeće informacije:

• ukupan rezultat ostvaren u izveštajnom periodu, zasebno prikazujući ukupne iznose koji se mogu pripisati vlasnicima matičnog entiteta i učešćima bez prava kontrole;

• za svaku komponentu kapitala, efekte retrospektivne promene računovodstvene politike i ispravke materijalno značajnih grešaka u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardom - MRS 8 Računovodstvene politike, promene računovodstvenih procena i greške ("Sl. glasnik RS", br. 35/2014);

• za svaku komponentu kapitala, sravnjivanje knjigovodstvene vrednosti na početku i na kraju perioda, zasebno obelodanjujući promene koje su rezultat:

- dobitak ili gubitak;

- ostali ukupni rezultat; i

- transakcije sa vlasnicima koji deluju u svojstvu vlasnika, prikazujući zasebno ulaganja vlasnika i raspodele vlasnicima i promene vlasničkih interesa u zavisnim entitetima čija posledica nije gubitak kontrole.

 

Prikazivanje podataka u Izveštaju o promenama na kapitalu

Sadržaj Izveštaja o promenama na kapitalu propisan je Pravilnikom, a sâm obrazac ovog izveštaja čini sastavni deo Pravilnika u formi priloga.

Izveštaj o promenama na kapitalu dat u obliku tabelarnog prikaza sa devet redova i 15 kolona, ne računajući prve dve kolone koje se odnose na redni broj i opis.

Kolone Izveštaja o promenama na kapitalu su:

- redni broj,

- opis,

- osnovni kapital,

- upisani, a neuplaćeni kapital,

- rezerve,

- gubitak,

- otkupljene sopstvene akcije,

- neraspoređeni dobitak,

- revalorizacione rezerve,

- aktuarski dobici ili gubici,

- dobici ili gubici po osnovu ulaganja u vlasničke instrumente kapitala,

- dobici ili gubici po osnovu udela u ostalom dobitku ili gubitku pridruženih društava,

- dobici ili gubici po osnovu inostranog poslovanja i preračuna finansijskih izveštaja,

- dobici ili gubici po osnovu hedžinga novčanog toka,

- dobici ili gubici po osnovu HOV raspoloživih za prodaju,

- ukupan kapital,

- gubitak iznad visine kapitala.

Redovi Izveštaja o promenama na kapitalu su:

- stanje kapitala na početku prethodne godine,

- promene kapitala po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika u prethodnoj godini,

- korigovano početno stanje na početku prethodne godine,

- stanje kapitala u prethodnoj godini,

- stanje na kraju prethodne godine,

- ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika u tekućoj godini,

- korigovano početno stanje tekuće godine,

- promene na kapitalu u tekućoj godini i

- stanje kapitala na dan 31.12. tekuće godine.

Dakle, kolone prikazuju različite oblike kapitala, svaki red je podeljen na dva podreda, od kojih se jedan odnosi na dugovnu, a drugi na potražnu stranu računa, a redovi se popunjavaju na način objašnjen u nastavku komentara.

Pod rednim brojem 1. Izveštaja o promenama na kapitalu, za svaku komponentu kapitala i ostalog rezultata razvrstanih u kolone od 3 do 15 unosi se početno stanje na dan 1. januar prethodne godine, pri čemu se pod rednih brojem 1a) unosi dugovni saldo, a pod rednih brojem 1b) potražni saldo računa.

Nakon toga, prebijaju se zbirovi iznosa unetih u red 1a) i red 1b) i tako prebijani iznos se unosi pod AOP 4235, ukoliko je potražni saldo veći od dugovnog, odnosno ukoliko je suma reda 1b) veća od sume reda 1a) po svim kolonama. U suprotnom, prebijeni iznos se unosi pod AOP 4244.

Pod rednim brojem 2. iskazuju se promene početnog stanja na dan 1. januara prethodne godine koje su nastale po osnovu ispravki materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika. Ovi podaci se iskazuju za svaku komponentu kapitala i ostalog rezultata razvrstanih u kolonama 3 do 15, posebno za korekcije knjižene na dugovnoj strani računa (pod rednim brojem 2a), a posebno za korekcije knjižene na potražnoj strani računa (pod rednim brojem 2b).

Nakon prebijanja zbirova podataka iskazanih po redovima, prebijani iznos se unosi pod AOP 4236 ili AOP 4245.

Pod rednim brojem 3. iskazuje se korigovano početno stanje svih komponenti kapitala i ostalog rezultata (dobitka ili gubitka) na dan 1. januara prethodne godine koje je iskazano u kolonama 3 do 15. Kao kod popunjavanja prethodnih pozicija Izveštaja o promenama na kapitalu, posebno se unose korekcije dugovnih salda pod rednim brojem 3a), a posebno korekcije potražnih salda pod rednim brojem 3b). Podaci se dobijaju na način objašnjen u koloni 2 Izveštaja o promenama na kapitalu.

Pod AOP 4237 se unosi razlika između zbira podataka iskazanih u redu 3b) i 3a). Ukoliko je ova razlika negativna, ista se ne unosi pod AOP 4237, već kao gubitak iznad visine kapitala pod AOP 4246.

Podatak sa AOP 4237 treba da je jednak podatku iz kolone 7 AOP 0401 Bilansa stanja, a podatak pod AOP 4246 treba da je jednak podatku iz kolone 7 AOP 0463 Bilansa stanja.

Pod rednim brojem 4. iskazuju se promene na računima kapitala i ostalog rezultata (dobitka ili gubitka) koje su nastale u prethodnoj godini. Pod rednim brojem 4a) iskazuju se promene nastale na dugovnoj strani računa, a pod rednim brojem 4b) promene nastale na potražnoj strani računa klasifikovanih u kolonama 3 do 15 Izveštaja o promenama na kapitalu.

Pod AOP 4238 se unosi razlika između zbira podataka iskazanih u kolone 3 do 15 reda 4b) i zbira istih podataka reda 4a). Ukoliko je u pitanju negativna razlika, ne popunjava se AOP 4238, već se podatak unosi pod AOP 4247.

Pod rednim brojem 5. iskazuje se stanje svih komponenti kapitala i ostalog rezultata (dobitka ili gubitka) na kraju prethodne godine iskazanih u kolonama 3 do 15. Krajnje stanje kapitala na dan 31. decembra prethodne godine, odnosno na drugi dan pod kojim se sastavljaju finansijski izveštaji, iskazuje se posebno za dugovna salda računa pod rednim brojem 5a), a posebno za potražna salda pod rednim brojem 5b) na računima kapitala i ostalog rezultata (dobitka ili gubitka) razvrstanih u kolonama 3 do 15. Podaci na red. br. 5a) i 5b) u kolonama od 3 do 15 dobijaju se računskim putem na način opisan u koloni 2 obrasca Izveštaj o promenama na kapitalu.

Zbir krajnjeg stanja u prebijenom iznosu potražnih i dugovnih salda računa kapitala i ostalog rezultata (dobitka ili gubitka) iskazuje se na AOP 4239 za ukupan kapital, odnosno na AOP 4248 za gubitak iznad visine kapitala.

Pod rednim brojem 6. iskazuju se promene krajnjeg stanja na dan 31. decembra prethodne godine, odnosno na drugi dan pod kojim se sastavljaju finansijski izveštaji, koje su nastale po osnovu ispravki materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika. Kao i kod prethodnih pozicija, podaci se iskazuju po kolonama za svaku komponentu kapitala, pri čemu se u redu 6a) prikazuju korekcije knjižene na dugovnoj strani računa, a u redu 6b) korekcije knjižene na potražnoj strani računa.

Pozitivna razlika između iznosa unetih u red 6b) i 6a) se prikazuje pod AOP 4240, dok se u slučaju negativne razlike popunjava AOP 4249.

Pod rednim brojem 7. iskazuje se korigovano početno stanje svih komponenti kapitala i ostalog rezultata (dobitka ili gubitka) na dan 1. januara tekuće godine koje je iskazano u kolonama 3 do 15 Izveštaja o promenama na kapitalu. Korigovano početno stanje na dan 1. januara tekuće godine iskazuje se posebno za korekcije dugovnih salda (pod rednim brojem 7a), a posebno za korekcije potražnih salda (pod rednim brojem 7b) na računima kapitala i ostalog rezultata (dobitka ili gubitka) razvrstanih u kolonama 3 do 15. Podaci na red. br. 7a) i 7b) u kolonama od 3 do 15 dobijaju se računskim putem na način opisan u koloni 2 obrasca Izveštaj o promenama na kapitalu.

Zbir korigovanog početnog stanja u prebijenom iznosu potražnih i dugovnih salda računa kapitala i ostalog rezultata (dobitka ili gubitka) iskazuje se na AOP 4241 za ukupan kapital, odnosno na AOP 4250 za gubitak iznad visine kapitala.

Podatak sa AOP 4241 treba da je jednak podatku iz kolone 6 AOP 0401 Bilansa stanja, a podatak pod AOP 4250 treba da je jednak podatku iz kolone 6 AOP 0463 Bilansa stanja.

Pod rednim brojem 8. iskazuju se promene na računima kapitala i ostalog rezultata nastale u izveštajnoj godini, pri čemu se posebno iskazuju promene na dugovnoj strani računa u redu 8a), a posebno promene iskazane na potražnoj strani računa u redu 8b). Razlika suma podataka ovih redova prikazuje se pod AOP 4242 ili AOP 4251.

Pod rednim brojem 9. iskazuje se stanje svih komponenti kapitala i ostalog rezultata (dobitka ili gubitka) na kraju tekuće godine iskazanih u kolonama 3 do 15. Krajnje stanje kapitala na dan 31. decembra tekuće godine, odnosno na drugi dan pod kojim se sastavljaju finansijski izveštaji, iskazuje se posebno za dugovna salda računa pod rednim brojem 9a), a posebno za potražna salda pod rednim brojem 9b) na računima kapitala i ostalog rezultata (dobitka ili gubitka) razvrstanih u kolonama 3 do 15. Podaci na red. br. 9a) i 9b) u kolonama od 3 do 15 dobijaju se računskim putem na način opisan u koloni 2 obrasca Izveštaj o promenama na kapitalu.

Zbir krajnjeg stanja u prebijenom iznosu potražnih i dugovnih salda računa kapitala i ostalog rezultata (dobitka ili gubitka) iskazuje se na AOP 4243 za ukupan kapital, odnosno na AOP 4252 za gubitak iznad visine kapitala, na način opisan u članu 22. stav 4. ovog pravilnika.

Podatak sa AOP 4243 treba da je jednak podatku iz kolone 5 AOP 0401 Bilansa stanja, a podatak pod AOP 4252 treba da je jednak podatku iz kolone 5 AOP 0463 Bilansa stanja.