Zastava Bosne i Hercegovine

OBJAVLJENA KONAČNA VERZIJA RADNOG TEKSTA NACIONALNE STRATEGIJE RAZVOJA PRAVOSUĐA


Ministarstvo pravde objavilo je na svojoj internet prezentaciji konačnu verziju Radnog teksta Nacionalne strategije razvoja pravosuđa za period 2019-2024. godine, koja je usaglašena sa komentarima sa javne rasprave. Zajedno sa tim tekstom objavljen je i izveštaj sa javne rasprave, kao i pristigli komentari, sa napomenom da li su usvojeni ili ne.

Ministarstvo pravde je u skladu sa daljim procesom pristupanja Srbije EU, kao i u cilju jačanja pravne države, dostupnosti pravde i pravne sigurnosti, te ostvarivanja kvalitetnog i efikasnog zaštite prava i sloboda građana, izradilo Nacrt nove Nacionalne strategije razvoja pravosuđa za period 2019-2024.

Izradi Nacrta tog dokumenta prethodila je i analiza sprovođenja Nacionalne strategije reforme pravosuđa 2013-2018, koja je urađena uz podršku USAID projekta "Vladavina prava", a čiji je cilj bio sagledavanje dosadašnjih reformi i definisanje daljeg razvoja pravosuđa. Ovaj projekat podržao je i sprovođenje javne rasprave i izradu teksta Nacrta.

Prvi Nacrt teksta Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2019-2024 predstavljen je krajem januara ove godine, od kada je počeo da teče konsultativni proces, a svi zainteresovani su mogli da podnesu svoje sugestije i komentare. Radni tekst Strategije postignut je konsenzusom svih članova, a ceo proces pratio je transparentan i inkluzivan postupak.

Ministarstvo pravde je u cilju predstavljanja teksta Nacrta stručnoj i široj javnosti organizovalo četiri okrugla stola – u Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu i Beogradu.

Svi komentari su detaljno razmotreni i analizirani, a u najvećem broju njih jasno je istaknuta podrška donošenju nove Strategije i izražena saglasnost sa vizijom i postavljenim ciljevima, te da predloženi tekst predstavlja dobru osnovu za dalji razvoj pravosuđa.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 26.07.2019.