Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FISKALIZACIJI: Odgovori na najčešća pitanja


1. Prilikom popunjavanja prijave za finansijsku podršku FIP EFU za kupovinu novog fiskalnog uređaja, molimo Vas da nam odgovorite koji broj IBFM upisujemo od postojeće (stare) fiskalne kase ili od novog e-fiskalnog uređaja?

Postojeći obveznik fiskalizacije unosi u FIP EFU (Izjava o zainteresovanosti za finansijsku podršku za fiskalizaciju) podatke o broju aktivnih fiskalizovanih fiskalnih kasa i podatke o identifikacionim brojevima fiskalnih modula fiskalnih kasa (IBFM).

Kada je u pitanju IBFM, postojeći obveznici unose podatka o trenutno aktivnim fiskalizovanim fiskalnim kasama (ovaj broj može se videti na poslednjem odštampanom fiskalnom isečku).

Za unos IBFM oznake koriste se velika latinična slova.

Pored ručnog/tekstualnog unosa IBFM oznaka, ovi podaci se mogu importovati ukoliko postoji unapred pripremljen XML fajl – klikom na dugme "XML unos"2.

Tokom unosa IBFM oznaka moguće je obrisati ili izmeniti pogrešno unete podatke.

Ukupan broj fiskalnih uređaja treba da odgovara broju unetih IBFM oznaka.

U slučaju da je ukupan broj prijavljenih poslovnih prostora i prostorija postojećeg obveznika veći od broja prijavljenih aktivnih fiskalizovanih fiskalnih kasa, visina finansijske podrške koja se dodeljuje na osnovu broja poslovnih prostora i prostorija biće obračunata u odnosu na broj prijavljenih aktivnih fiskalizovanih fiskalnih kasa.

2. Podneli smo prijavu 15.10.2021. godine, ali nam još nisu odobrena sredstva, a prijava nije odbijena, pa nas interesuje koji je tok isplate?

Nakon provere ispunjenosti uslova, Poreska uprava sačinjava spiskove korisnika fiskalizacije koji su ostvarili pravo na finansijsku podršku sa iznosom dodeljenih sredstava i dostavlja Ministarstvu privrede i Upravi za trezor, jednom nedeljno.

Ministarstvo privrede objavljuje spiskove obveznika fiskalizacije koji su ostvarili pravo na finansijsku podršku na svojoj internet stranici.

Uprava za trezor vrši prenos sredstava korisnicima finansijske podrške na poslovne račune navedene u izjavi za dodelu finansijske podrške.

Isplata finansijske podrške obveznicima fiskalizacije koji su ostvarili pravo na istu, vrši se jednom nedeljno.

3. Kada se smatra da je istekao rok od šest meseci u kom poreske obveznici moraju da evidentiraju promet preko elektronskog fiskalnog uređaja kako ne bi izgubili pravo na subvencije? Da li je taj datum isteka roka datum: 30.04.2022. godine ili je to datum koji ističe 6 meseci nakon 1. januara 2022. godine?

Imajući u vidu da je Uredbom o utvrđivanju Programa finansijske podrške obveznicima fiskalizacije za usklađivanje poslovanja sa zakonom kojim se uređuje fiskalizacija (“Službeni glasnik RS”, br. 95/2021), definisano da “obveznik fiskalizacije gubi pravo na finansijsku podršku ukoliko u roku od šest meseci od početka primene zakona kojim se uređuje fiskalizacija ne počne da evidentira promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja u poslovnom prostoru i prostoriji za koju je dodeljena finansijska podrška za fiskalizaciju, i to u iznosu koji se odnosi na finansijsku podršku koja je dobijena u vezi sa poslovnim prostorom i poslovnom prostorijom u kome nije evidentirao promet na malo”, i da se Zakon o fiskalizaciji (“Službeni glasnik RS”, broj 135/20 i 96/2021) primenjuje od 1. novembra 2021. godine, propisani rok od šest meseci počinje da teče od 01. novembra 2021. godine.

4. U smislu Uredbe koja reguliše subvencije, smatra li se svaki automat kao zaseban poslovni prostor za koji se može dobiti subvencija u visini od po 100 EUR po poslovnom prostoru + 100 EUR po fiskalnom uređaju, tj. ukupno 200 EUR po automatu - bez obzira ako na nekoj lokaciji, npr. nekoj školi, postoji više od jednog automata?

Poslovni prostor i poslovne prostorije u smislu zakona kojim se uređuje fiskalizacija su zatvoreni ili otvoreni prostor, svaki samonaplatni uređaj – automat, ali i svako pokretno mesto (vozilo, plovni objekat i sl.) koje služi za obavljanje delatnosti (uključujući i deo ili više delova jednog poslovnog prostora i/ili poslovnih prostorija), kao i prostor koji obveznik fiskalizacije, radi obavljanja delatnosti, koristi samo povremeno ili privremeno.

Imajući u vidu da se svaki automat smatra poslovnom prostorijom za sebe, obveznik fiskalizacije ima pravo da dobije subvenciju od 200 eura po svakom automatu, ukoliko su ispunjeni svi uslovi propisani Uredbom o utvrđivanju Programa finansijske podrške obveznicima fiskalizacije za usklađivanje poslovanja sa zakonom kojim se uređuje fiskalizacija (“Službeni glasnik RS”, br. 95/2021).

5. Da li ukoliko podnesemo prijavu u APR i dobijemo rešenje iz APR-a do 29. oktobra 2021 godine, a navedemo početak rada 01.12.2021. godine ostvarujemo pravo na finansijsku podršku za fiskalizaciju?

Pravo na finansijsku podršku imaju obveznici fiskalizacije koji su osnovani i upisani kod nadležnog registra, zaključno sa 29. oktobrom 2021. godine.

Postojeći obveznik fiskalizacije (trgovina na malo) koji je osnovan i upisan u registar (29.10.2021. godine) i prijavio početak obavljanja delatnosti 01.12.2021. godine, ostvaruje pravo na finansijsku podršku isključivo ako je fiskalizovao fiskalnu kasu u skladu sa odredbama Zakona o fiskalnim kasama ("Službeni glasnik RS", br. 135/04 i 93/12), i podnese Prijavu PGJO i Izjavu u propisanom roku (do 31.01.2022. godine).

6. Da li se finansijska podrška odnosi i na nadogradnju postojećih fiskalnih uređaja, ili samo za kupovinu novih?

Obveznik fiskalizacije može da koristi postojeći, ali nadograđen fiskalni uređaj, ukoliko je kao takav dobio odobrenje Poreske uprave. Na takav uređaj je neophodno instalirati novi hardverski ili softverski lokalni procesor fiskalnih računa, kao i bezbednosni element u vidu kartice ili fajla.

Pravo na finansijsku podršku obveznik fiskalizacije može da ostvari samo po osnovu poslovnih prostora i poslovnih prostorija za koje je podneo prijavu, a u skladu sa Pravilnikom o vrsti i načinu dostavljanja podataka o poslovnom prostoru i poslovnim prostorijama, kao i o načinu generisanja oznake poslovnog prostora (“Sl. glasnik RS”, br. 31/21, 93/21) i za koje je Poreska uprava dodelila jedinstvenu oznaku poslovnog prostora i poslovne prostorije.

Uredbom o utvrđivanju Programa finansijske podrške obveznicima fiskalizacije za usklađivanje poslovanja sa zakonom kojim se uređuje fiskalizacija (,,Službeni glasnik RS", br. 95/21) nije propisano da obveznik fiskalizacije može ostvariti pravo na finansijsku podršku isključivo samo za kupovinu novih elektronskih fiskalnih uređaja.

7. Poslala sam prijavu za pomoć oko fiskalizacije i u toj brzini pogrešila da se radi o već postojećim kasama, napisala da su kase nove jer smo ih skoro menjali, zbog istrošenosti i starosti. Mi smo firma koja postoji još od 1999 godine i naravno da smo imali i kase ali u prijavi je pogrešno navedeno. Molim vas da mi objasnite šta da radim dalje.

Obveznik fiskalizacije može podneti samo jednu Izjavu o zainteresovanosti za finansijsku podršku u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa finansijske podrške obveznicima fiskalizacije za usklađivanje poslovanja sa zakonom kojim se uređuje fiskalizacija (“Službeni glasnik RS", br. 95/21).

Podnetu Izjavu nije moguće izmeniti.

Poreska uprava proverava ispunjenost uslova za dodelu finansijske podrške i utvrđuje visinu iznosa finansijske podrške za obveznike fiskalizacije koji su podneli Izjavu.

8. Na koji uplatni račun treba da vratim subvencije, pošto zatvaram radnju? I da li se povraćaj novca može izvršiti redovnim nalogom za prenos?

Obveznik fiskalizacije koji izgubi pravo na korišćenje finansijske podrške, dužan je da izvrši povraćaj sredstava na namenski račun otvoren za tu namenu kod Uprave za trezor u iznosu koji mu je dodeljen po tom osnovu sa kamatom obračunatom po stopi po kojoj se vrši obračun kamate za kašnjenje u isplati poreskih obaveza počev od dana kada je isplaćena finansijska podrška, najkasnije u roku od pet dana od dana gubitka prava na finansijsku podršku.

Otvoren je poseban namenski račun Broj: 840- 4035721-20 – Mf - Uprava za trezor - Fiskalizacija, na koji je potrebno da obveznik fiskalizacije koji izgubi pravo na korišćenje finansijske podrške izvrši povraćaj sredstava.

Za detaljnije informacije o načinu na koji je potrebno izvštiti povraćaja novčanih sredstava na namenski račun (da li se povraćaj može izvršiti redovnim nalogom za prenos) potrebno je da se obratitite Upravi za trezor, imajući u vidu da platni promet nije u nadležnosti Poreske uprave.

OSTALO

1. Kako da dostavim Poreskoj upravi podatke o izdatim fiskalnim računima kada nestane internet (kada je u prekidu)?

Obveznik fiskalizacije dužan je da u momentu prometa na malo svaki račun obradi posredstvom procesora fiskalnih računa i bezbednosnog elementa (u daljem tekstu: fiskalizuje račun), kao i da Poreskoj upravi dostavlja podatke o izdatim fiskalnim računima putem stalne internet veze u realnom vremenu u trenutku prometa na malo. Izuzetno, ukoliko postoji prekid internet veze ili ona nije dostupna na mestu prometa, obveznik fiskalizacije dostavlja Poreskoj upravi podatke o izdatim fiskalnim računima periodično, odmah po uspostavljanju internet veze, a najkasnije u roku od 5 dana od dana izdavanja pojedinačnog fiskalnog računa. Ukoliko se podaci ne dostavljaju Poreskoj upravi u realnom vremenu, u trenutku prometa na malo, obveznik fiskalizacije je dužan da podatke čuva u internoj memoriji elektronskog fiskalnog uređaja do momenta prenosa ovih podataka Poreskoj upravi, nakon čega nema obavezu daljeg čuvanja podataka o izdatim fiskalnim računima u internoj memoriji elektronskog fiskalnog uređaja.

2. Kako da izmenim poresku stopu u sistemu?

Elektronski fiskalni uređaj dobija podatke o poreskim stopama iz Sistema za upravljanje fiskalizacijom (SUF). SUF definiše oznake poreske stope koje se koriste, administrira prethodno definisane poreske stope, određuje datume za promenu poreskih stopa i primenjuje izmenjene poreske stope.

3. Imajući u vidu novi Zakon o fiskalizaciji da li će i dalje biti obavezno voditi KEP knjigu (Knjigu o evidenciji prometa)?

Zakon o fiskalizaciji (“Službeni glasnik RS”, broj 153/20 i i 96/2021) koji se primenjuje od 1. januara 2022. godine ne propisuje vođenje KEP knjige. Obaveza vođenja KEP knjige je regulisana Pravilnikom o evidenciji prometa ("Sl. glasnik RS", br. 99/2015 i 44/2018 - dr. zakon) koji je u nadležnosti Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, i koji je na snazi i dalje. Napominjemo da prema čl. 3 Pravilnika KEP knjiga vodi se posebno za svako veleprodajno mesto, prodajni objekat i drugo prodajno mesto na kojem se obavlja trgovina na malo, pružaju komisione usluge i vrši otkup poljoprivrednih proizvoda i domaćih životinja.

4. Da li automatski defiskalizovan uređaj, koji je i dalje tehnički ispravan, predstavlja opasnost u pogledu izdavanja nevalidnih fiskalnih računa?

Prema usvojenom Zakonu o fiskalizaciji prelaskom na novi model fiskalizacije i tehnička rešenja koja su odobrena od strane Poreske uprave, stara fiskalna kasa je automatski defiskalizovana. Svaki račun koji bi eventualno bio izdat iz tog prodajnog objekta sa stare fiskalne kase, nije fiskalizovan i predstavlja poreski prekršaj. Odredbe usvojenog Zakona o fiskalizaciji na ovaj način suspenduju odredbe Zakona o fiskalnim kasama.

5. Da li će obveznici fiskalizacije, saglasno potpisanim višegodišnjim ugovorima sa mobilnim operaterima za prenos podataka putem GPRS, imati nepotrebne troškove za tu uslugu i u novom modelu fiskalizacije?

Odredbe usvojenog Zakona o fiskalizaciji dužni su da poštuju kako poreski obveznici, tako i pružaoci usluga u vezi sa fiskalizacijom. U tom kontekstu ne može se tarifirati usluga koja saglasno novom modelu fiskalizacije ne postoji.

6. Da li će postojati obaveza čuvanja starih fiskalnih modula i u novom modelu fiskalizacije?

Neće, obveznici fiskalizacije će biti u obavezi da čuvaju kontrolne trake i dnevne izveštaje po odredbama Zakona o fiskalnim kasama. Stari fiskalni moduli koji se trenutno čuvaju u servisima mogu biti uništeni uz poštovanje propisa koji se odnose na uništavanje opasnog elektronskog otpada.

7. Da li automatski defiskalizovan uređaj, koji je i dalje tehnički ispravan, prestavlja opasnost u pogledu izdavanja nevalidnih fiskalnih računa?

Prema usvojenom Zakonu o fiskalizaciji prelaskom na novi model fiskalizacije i tehnička rešenja koja su odobrena od strane Poreske uprave, stara fiskalna kasa je automatski defiskalizovana. Svaki račun koji bi eventualno bio izdat iz tog prodajnog objekta sa stare fiskalne kase, nije fiskalizovan i predstavlja poreski prekršaj. Odredbe usvojenog Zakona o fiskalizaciji na ovaj način suspenduju odredbe Zakona o fiskalnim kasama.

8. Da li će obveznici fiskalizacije, saglasno potpisanim višegodišnjim ugovorima sa mobilnim operaterima za prenos podataka putem GPRS, imati nepotrebne troškove za tu uslugu i u novom modelu fiskalizacije?

Odredbe usvojenog Zakona o fiskalizaciji dužni su da poštuju kako poreski obveznici, tako i pružaoci usluga u vezi sa fiskalizacijom. U tom kontekstu ne može se tarifirati usluga koja saglasno novom modelu fiskalizacije ne postoji.

9. Da li ja kao knjigovođa mogu sa poreske uprave svojim elektronskim sertifikatom da izaberem ESF za izabrani PIB (za svog klijenta) ili mora to lično vlasnik određene firme?

Elektronski servisi za fiskalizaciju (ESF) predstavljaju portal preko koga obveznici fiskalizacije mogu da upravljaju svim značajnim aktivnostima vezanim za eFiskalizaciju.

Pristup ESF osim zakonskih zastupnika imaju i autorizovane osobe obveznika fiskalizacije. Ukoliko Vam je zakonski zastupnik određene firme preko PEP obrasca dodelio ovlašćenje za sve elektronske servise pod tačkom 4.1 do dana 30.10.2021. godine, ne postoji obaveza podnošenja novog PEP obrasca da bi Vam bilo dodeljeno ovlašćenje i za obim pod tačkom 4.6. fiskalizacija.

Kao novi korisnik, pre nego što se prijavite na Elektronske servise za fiskalizaciju (ESF), morate proći proces uvođenja u eFiskalizaciju. Za inicijalni pristup servisima, kao i za naknadni pristup svim administrativnim funkcijama ESF, koristi se portal ePorezi. Nakon uvođenja u eFiskalizaciju, moći ćete da zahtevate izdavanje bezbednosnih elemenata na pametnoj kartici.

10. Da li je dozvoljena naknadna štampa računa iz pozadinskog ERP sistema? Da li smemo da ovakvu opciju dozvolimo ili ovakva štampa predstavlja kopiju računa, pa se mora i ta štampa fiskalizovati kao kopija prodaje?

U skladu sa čl. 14. Pravilnika o vrstama fiskalnih računa, tipovima transakcija, načinima plaćanja, pozivanju na broj drugog dokumenta i pojedinostima ostalih elemenata fiskalnog računa (“Službeni glasnik RS” broj 31/21, 99/21, 10/22) fiskalni račun se kupcu dobara, odnosno korisniku usluga izdaje u jednom primerku.

U slučaju da nakon izdavanja fiskalnog računa, obveznik fiskalizacije ponovo štampa isti fiskalni račun, to može uraditi izdavanjem kopije računa.

Kopijom računa, smatra se kopija računa za promet ili kopija računa za avans, a koja se izdaje istovremeno sa izdavanjem računa za promet, odnosno računa za avans ili se izdaje, odnosno preuzima naknadno, za potrebe obveznika fiskalizacije ili kupca dobara, odnosno korisnika usluga.

11. Kako obezbediti izdavanje računa kupcu u maloprodajnom objektu kada se pokvari kasa (fiskalni uređaj)?

Što se tiče rada u maloprodajnom objektu u kojem je došlo do kvara fiskalnog uređaja, obveznik fiskalizacije može posedovati i jedan fiskalni uređaj koji će koristiti kao rezervni (dodatni), odnosno koji može da koristi ukoliko dođe do kvara “redovnog” fiskalnog uređaja. U tom slučaju je neophodno u rezervni fiskalni uređaj staviti bezbednosni element koji je obveznik koristio u fiskalnom uređaju koji se pokvario.

Takođe, kao dodatna opcija, da bi se obezbedio nesmetani rad u maloprodajnom objektu, obveznik može da koristi i Virtuelni procesor fiskalnih računa (VPFR). Virtuelni PFR je softver koji se nalazi na serveru Poreske uprave i koji je besplatan za korišćenje. U maloprodajnom objektu obveznik ima mogućnost da koristi virtuelni PFR uz obavezu da ima minimalno jedan LPFR po prodajnom objektu. Za virtuelni PFR bezbednosni element je fajl koji se dobija preko portala Poreske uprave ePorezi i koji je jedinstven za svaki virtuelni PFR.

12. Da li školica sporta na svakom mestu gde je u zakupu mora imati fiskalni uređaj ili može organizovati da naplatu vrši samo sa jednog mesta i da fiskalni uređaj veže za tu adresu?

Elektronski fiskalni uređaj za izdavanje fiskalnih računa mora da stoji u poslovnom prostoru i poslovnoj prostoriji gde se vrši naplata (plaćanje) pruženih usluga, radi evidentiranja svakog pojedinačno ostvarenog prometa na malo.

Ukoliko se obveznik fiskalizacije odluči da naplatu vrši samo u jednoj poslovnoj prostoriji, u obavezi je da na tom mestu evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja.

13. Da li PFR vraća ESIR-u dnevni i periodični izveštaj koji se dostavlja knjigovođi?

Uvođenjem novog modela fiskalizacije ne postoji obaveza štampanja dnevnih i periodičnih izveštaja, već se svi podaci o prometu mogu pretražiti u Elektronskom servisu za fiskalizaciju. Elektronski servisi za fiskalizaciju predstavljaju portal preko koga obveznici fiskalizacije mogu da upravljaju svim značajnim aktivnostima vezanim za eFiskalizaciju.

Elektronski servisi za fiskalizaciju služi za obavljanje administrativnih poslova i pomoću ovog servisa moći ćete da pratite svoju osnovnu poslovnu administraciju:

  • pregledate sve izdate fiskalne račune
  • pregledate ukupne iznose po poslovnom prostoru i svakom bezbednosnom elementu
  • nadgledate nivo aktivnosti svakog poslovnog prostora i bezbednosnog elementa.

14. Da li se tranzitni period do 30.04.2022. godine odnosi i na nas koji prvi put uvodimo fiskalizaciju ili ne? Da li mi koji tek sada imamo obavezu izdavanja fiskalnog računa (šifra delatnosti 9311), moramo da uvedemo e-fiskalizaciju od 01.01.2022. godine, a oni koji su već imali fiskalne kase, mogu da ih zamene do 30.04.2022. godine ili i mi možemo tek 01.05.2022. godine?

Tranzicioni period (do 01.05.2022. godine) se odnosi na sve obveznike fiskalizacije, bez obzira da li su do sada imali obavezu ili nisu. Konkretno, ukoliko po Zakonu o fiskalnim kasama i Uredbi o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase (“Službeni glasnik RS”, br. 61/10, 101/10, 94/11, 83/12,59/13, 100/14) niste u obavezi da evidentirate promet preko fiskalnih kasa, a po Zakonu o fiskalizaciji i Uredbi o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja (“Službeni glasnik RS” broj 32/21, 117/21) imate obavezu, imate rok da do 01.05.2022. godine uskladite svoje poslovanje sa Zakonom o fiskalizaciji, i počnete da evidentirate promet u skladu sa navedenim Zakonom. To znači da najkasnije do 01.05.2022. godine morate da počnete sa evidentiranjem prometa preko fiskalnih uređaja.

15. U tehničkom uputstvu za administrativni i tehnički pregled funkcionalnosti ESIR-a i L-PFR-a na strani 44, objašnjen je način evidentiranja prometa na fiskalnom uređaju kada je kupac strani državljanin koji zahteva refakciju PDV. S obzirom na činjenicu da se broj (koji je predviđen za unos u opcionom polju kupca) bilo ZPPPDV bilo broj operatera za refakciju PDV dobija tek nakon izdavanja fiskalnog računa, postavlja se pitanje da li je neophodno unositi ovaj broj?

Operater za refakciju PDV koji posluje u Republici Srbiji je već upozorio na problem i u tom smislu deo koji se odnosi na unos podataka o pasošu/LK putnika i broju obrasca predvidjenih Uputstvom nije obavezujući. Tehničko uputstvo će u najkraćem roku biti usaglašeno sa ovim odgovorom.

16. Kako da prijavim da neću obavljati delatnost i izdavati fiskalne račune za vreme korišćenja godišnjeg odmora?

Ukoliko u vreme korišćenja godišnjeg odmora nećete obavljati delatnost i izdavati fiskalne račune, treba da o tome obavestite Poresku upravu podnošenjem prijave sa podacima za generisanje jedinstvene oznake poslovnog prostora i poslovne prostorije. Prijavu PGJO podnosite elektronski posredstvom portala ePorezi, na sledeći način:

Prijavljivanje datuma početka korišćenja godišnjeg odmora:

• Odabirom "Tekstualnog unosa", nakon čega se u okviru sekcije "Podaci o podnosiocu" u polju 1.1 - "Vrsta prijave" bira opcija 3. - Promena podataka iz registra, koja se koristi za privremenu odjavu poslovnog prostora i poslovne prostorije ili izmenu prethodno prijavljenih podataka;

• Potom se pristupa određenom poslovnom prostoru odabirom oznake poslovnog prostora kod kojeg se vrši promena podataka u registru;

• U polje 2.12 - Datum početka privremenog prestanka – unosi se podatak o datumu početka godišnjeg odmora.

Prijavljivanje datuma završetka korišćenja godišnjeg odmora:

• Odabirom "Tekstualnog unosa", nakon čega se u okviru sekcije "Podaci o podnosiocu" u polju 1.1 - "Vrsta prijave" bira opcija 3. - Promena podataka iz registra, koja se koristi za privremenu odjavu poslovnog prostora i poslovne prostorije ili izmenu prethodno prijavljenih podataka;

• Potom se pristupa određenom poslovnom prostoru odabirom oznake poslovnog prostora kod kojeg se vrši promena podataka u registru;

• U polje 2.13 - Datum završetka privremenog prestanka – unosi se podatak o datumu završetka godišnjeg odmora.

Podaci o navedenim promenama (datumu početka i datumu završetka godišnjeg odmora) prijavljuju se Poreskoj upravi najkasnije 24 sata pre nastanka promene.

17. Da li smo u obavezi da evidentiramo promet preko elektronskog fiskalnog uređaja ako prodajemo robu ili pružamo usluge na sajmu?

Poreski obveznici koji prodaju robu ili pružaju usluge na sajamskim manifestacijama u obavezi su da evidentiraju svaki pojedinačno ostvareni promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Za učešće na sajmu potrebno je da obveznik fiskalizacije ima prijavljen pokretni poslovni prostor kroz prijavu sa podacima za generisanje jedinstvene oznake poslovnog prostora i poslovne prostorije (u daljem tekstu: PGJO prijava), koja se podnosi elektronskim putem preko portala ePorezi i za koji je preuzeo bezbednosni element.

Nakon prijave navedenog pokretnog prostora, potrebno je podneti novu PGJO prijavu sa opcijom 3 - Promena podataka iz registra (odabirom "Tekstualnog unosa", nakon čega se u okviru sekcije "Podaci o podnosiocu" u polju "Vrsta prijave" bira opcija 3 - Promena podataka iz registra), koja se koristi za privremenu odjavu poslovnog prostora i poslovne prostorije ili izmenu prethodno prijavljenih podataka, u kojoj se unosi početak privremenog prekida.

S obzirom da se radi o povremenom pokretnom poslovnom prostoru, pre početka obavljanja delatnosti na sajmu potrebno je da se podnese nova prijava sa opcijom 3 - Promena podataka iz registra, u kojoj se upisuje datum početka sajma u polje datum završetka koje zapravo predstavlja kraj privremenog prekida za taj poslovni prostor, a u polje “Dodatno” potrebno je upisati podatke o sajmu - naziv i adresu.

Po završetku manifestacije podnosi se nova prijava sa opcijom 3 - Promena podataka iz registra i upisuje datum početka privremenog prekida.

Podaci o navedenim promenama prijavljuju se Poreskoj upravi najkasnije 24 sata pre nastanka promene.

Bezbednosni element korišćen za promet dobara i usluga u maloprodajnom pokretnom poslovnom prostoru na jednoj sajamskoj manifestaciji, može biti korišćen i na drugim sajmovima, pri čemu je prilikom svakog sledećeg sajma napred navedeni postupak potrebno ponoviti.

Sve informacije u vezi sa popunjavanjem prijave za generisanje jedinstvene oznake poslovnog prostora i poslovne prostorije nalaze se u Korisničkom uputstvu, na sajtu Poreske uprave u delu eFiskalizacija.

18. Da li na fiskalnom računu treba da stoji podatak da je roba kupljena na sajmu?

Pored obaveznih podataka koji se nalaze na fiskalnom računu, u polje za reklamu koje je deo fiskalnog računa, obveznik može uneti podatak da je roba kupljena na sajmu, kako bi kupac u računu imao informaciju o tome gde je roba kupljena.

Novi model fiskalizacije pruža mogućnost obvezniku da preko elektronskog fiskalnog uređaja, na fiskalnom računu iskazuje i reklamne poruke, brojeve telefona i druge podatke od značaja za obveznika i/ili kupca dobara, odnosno korisnika usluga.

19. Ukoliko maloprodajni objekat iz nekog razloga neće raditi za vreme trajanja sajma, da li u tom slučaju može da se koristi isti fiskalni uređaj ili je potreban drugi uređaj za prodaju na sajmu?

Ukoliko za vreme trajanja sajma obveznik neće obavljati delatnost u fiksnom maloprodajnom objektu, u tom slučaju može koristiti fiskalni uređaj iz maloprodajnog objekta, samo ukoliko ima prijavljen pokretni poslovni prostor i bezbednosni element koji je izdat za taj pokretni prostor.

To znači da je obveznik fiskalizacije u obavezi da na sajmu koristi bezbednosni element koji se odnosi na prijavljeni pokretni poslovni prostor.

Obveznik koji u maloprodajnom objektu za vreme održavanja sajma neće obavljati delatnost i izdavati fiskalne račune, treba o tome da obavesti Poresku upravu podnošenjem prijave sa podacima za generisanje jedinstvene oznake poslovnog prostora i poslovne prostorije (u daljem tekstu: PGJO prijava), elektronski, preko portala ePorezi, na sledeći način:

Prijavljivanje datuma za privremenu odjavu poslovnog prostora i poslovne prostorije:

 Odabirom "Tekstualnog unosa", nakon čega se u okviru sekcije "Podaci o podnosiocu" u polju 1.1 - "Vrsta prijave" bira opcija 3. - Promena podataka iz registra, koja se koristi za privremenu odjavu poslovnog prostora i poslovne prostorije ili izmenu prethodno prijavljenih podataka;

 Potom se pristupa određenom poslovnom prostoru odabirom oznake poslovnog prostora kod kojeg se vrši promena podataka u registru;

 U polje 2.12 - Datum početka privremenog prestanka – unosi se podatak o datumu početka privremenog prekida rada maloprodajnog objekta.

Kada obveznik nastavlja da obavlja delatnost u maloprodajnom objektu u kojem nije obavljao delatnost za vreme održavanja sajma, treba o tome da obavesti Poresku upravu podnošenjem prijave sa podacima za generisanje jedinstvene oznake poslovnog prostora i poslovne prostorije (u daljem tekstu: PGJO prijava), elektronski, preko portala ePorezi, na sledeći način:

Prijavljivanje datuma završetka privremenog prestanka:

 Odabirom "Tekstualnog unosa", nakon čega se u okviru sekcije "Podaci o podnosiocu" u polju 1.1 - "Vrsta prijave" bira opcija 3. - Promena podataka iz registra, koja se koristi za privremenu odjavu poslovnog prostora i poslovne prostorije ili izmenu prethodno prijavljenih podataka;

 Potom se pristupa određenom poslovnom prostoru odabirom oznake poslovnog prostora kod kojeg se vrši promena podataka u registru;

 U polje 2.13 - Datum završetka privremenog prestanka – unosi se podatak o datumu završetka privremenog prekida.

Podaci o navedenim promenama (datumu početka i datumu završetka privremenog prekida) prijavljuju se Poreskoj upravi najkasnije 24 sata pre nastanka promene.

Izvor: Vebsajt Poreske uprave, 28.10.2022.
Naslov: Redakcija