Zastava Bosne i Hercegovine

Obavezna oprema putničkih vozila

Obavezna oprema putničkih vozila


Obavezna oprema motornih i priključnih vozila propisana je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima (dalje: Pravilnik).Email PrintNapomena:
  • Ovaj stručni tekst se odnosi na propise koji važe na dan njegovog objavljivanja. Svi izneti stavovi su stručni stavovi, odnosno shvatanja autora teksta, koja se baziraju na tumačenju pozitivnopravnih normi, i ne predstavljaju obavezujuće instrukcije.
  • Ulaskom u DEMO verziju pravne baze Paragraf Lex, možete BESPLATNO pristupiti SVIM propisima Srbije i time možete utvrditi ažurnost ovog teksta.

Za razliku od posetilaca vebsajta koji mogu bez naknade pročitati odabrane stručne tekstove koji se odnose na pozitivne propise na dan objavljivanja teksta, pretplatnici na pravnu bazu Paragraf Lex, u bazi uvek imaju dostupne tekstove koji se odnose na prethodne, nevažeće verzije propisa kao i nove komentare i druge dokumente koji se odnose na važeće propise. Isključivo pretplatnici na pravnu bazu uvek imaju pristup i ažurnim dokumentima. Baza se ažurira na dnevnom nivou.

Autor: Redakcija Paragraf Lex

Objavljeno: 27.02.2018.


Obavezna oprema za auto


Prema navedenim propisima, obaveznu opremu putničkih vozila (vrsta M1) čine:

- rezervni točak (pneumatik na rezervnom točku mora biti istih dimenzija i nosivosti kao pneumatici koji se koriste na vozilu ili biti homologovan kao privremeni rezervni točak prema jednoobraznim tehničkim uslovima; rezervni točak ne moraju da imaju vozila čiji su pneumatici ili naplaci opremljeni nekim sigurnosnim sistemom za sigurnu vožnju s izduvanim pneumatikom ili ako vozilo poseduje odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje izduvanog pneumatika - npr. sprej, pena u boci pod pritiskom, komplet za brzu popravku pneumatika i sl.);
- najmanje jedan prenosni aparat za gašenje početnih požara, ukoliko se vozilom obavlja javni prevoz putnika;
- sigurnosni trougao koji odgovara jednoobraznim tehničkim uslovima;
- oprema za pružanje prve pomoći - komplet prve pomoći veličine "B" - koja odgovara standardu SRPSZ.B2.001 ("Sl. glasnik RS", br. 6/2010);
- svetloodbojni prsluk koji mora odgovarati standardu SRPS EN 471:2010 ("Sl. glasnik RS", br. 3/2011);
- uže ili poluga za vuču - u putničkim automobilima proizvedenim, odnosno prvi put registrovanim nakon 1. januara 1984. godine.


Obavezna zimska oprema


Obaveznu zimsku opremu putničkih vozila (vrsta M1) čine:

- pneumatici (gume) za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr) na svim točkovima;
- lanci, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu, kada se koriste kao zimska oprema, ne sme biti manja od 4 mm.

U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju da budu opremljena navedenom zimskom opremom (i da je, naravno, koriste) ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica, a van tog perioda vozila mogu (ali ne moraju) da budu opremljena tom opremom. Izuzetak od ovog pravila učinjen je kada su u pitanju lanci za sneg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije. U naselju, naime, vozila ne moraju da budu opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Lanci, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije mogu da se postave na točkove na delu puta koji nije označen znakom "lanci za sneg" samo kad je kolovoz prekriven snegom.


Nepostojanje zimskih guma, ukoliko na putu ima snega, leda ili poledice, smatra se tehničkom neispravnošću.


Kazne za pravna lica su od 100.000 do 800.000 dinara, za preduzetnike od 50.000 do 200.000, a za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara.obavezna auto oprema

Ukoliko želite da prikažete ovaj infografik na vašem veb-sajtu, prekopirajte html kod na mestu gde želite da se infografik prikaže.

 


Kompanija Paragraf svojim pretplatnicima pruža odgovore na stručna pitanja koja se odnose na tumačenje prava.

Ukoliko niste naš pretplatnik možemo da Vas uputimo na:

  • našu internet stranicu na kojoj smo predstavili određene subjekte kojima se možete obratiti za besplatnu pravnu pomoć
  • adresar advokata, gde možete pronaći stručnjaka koji će Vam pružiti advokatske ili konsultantske usluge