Zastava Bosne i Hercegovine

STANOVI ZA MLADE KOJI NAPUŠTAJU DOM

Email Print


Napomena:
  • Ovaj stručni tekst se odnosi na propise koji važe na dan njegovog objavljivanja. Svi izneti stavovi su stručni stavovi, odnosno shvatanja autora teksta, koja se baziraju na tumačenju pozitivnopravnih normi, i ne predstavljaju obavezujuće instrukcije.
  • Ulaskom u DEMO verziju pravne baze Paragraf Lex, možete BESPLATNO pristupiti SVIM propisima Srbije i time možete utvrditi ažurnost ovog teksta.

Za razliku od posetilaca vebsajta koji mogu bez naknade pročitati odabrane stručne tekstove koji se odnose na pozitivne propise na dan objavljivanja teksta, pretplatnici na pravnu bazu Paragraf Lex, u bazi uvek imaju dostupne tekstove koji se odnose na prethodne, nevažeće verzije propisa kao i nove komentare i druge dokumente koji se odnose na važeće propise. Isključivo pretplatnici na pravnu bazu uvek imaju pristup i ažurnim dokumentima. Baza se ažurira na dnevnom nivou.

Autor: Marko Krstajić

Objavljeno: 06.01.2013.Cilj ovog programa koji je ustanovljen nacionalnim strategijama koje se bave socijalnim stanovanjem i mladima, jeste da se mladima koji napuštaju dom ili hraniteljske porodice, a nemaju mogućnost da se vrate u svoje biološke porodice ili na drugi način nisu rešili svoje stambeno pitanje, omogući da se osposobe za samostalan život van doma.

Ova vrsta pomoći je veoma značajna s obzirom na to da mali broj štićenika domova ima nakon otpusta adekvatan smeštaj u kome može stanovati. Osim toga na ovaj način se mladima koji su tek napustili sistem socijalne zaštite omogućava da se na najbezbolniji način, putem preuzimanja lične odgovornosti,  prilagode samostalnom životu. Stanove u skladu sa svojim mogućnostima obezbeđuju lokalne samouprave. 

Modaliteti ovog programa razlikuju su u zavisnosti od toga u kojoj opštini ili gradu se ostvaruju. Jednice lokalne samouprave su te kojima je povereno sprovođenje ovog programa i samim tim propisivanje uslova pod kojima se ovo pravo može ostvariti. Međutim ono što je zajedničko za sve opštine jeste to da se program sprovodi pod okriljem Centra za socijalni rad i ustanova za zbrinjavanje malolentika. Od odluka ovih institucija a naročito operativnog plana otpusta iz institucije zavisi da li će se nekom štićeniku pružiti mogućnost da nakon doma nastavi život u stanu koji će deliti sa svojim vršnjacima.

Jedan od uslova koji korisnik koji napušta dom mora ispuniti jeste i to da je završio školovanje i da je preuzeo mere za profesionalno osposobljavanje. Vreme korišćenja stanova se takođe razlikuje. Najkraći period jeste do godinu dana korišćenja. U Beogradu se stan može koristiti do dve godine a u Novom Sadu čak do završetka studija.  U nekim gradovima troškove snose korisnici dok u drugim sve troškove snosi gradska uprava.

 S obzirom na razlike sledi kraći pregled uslova korišćenja ovog prava po gradovima.

Beograd

U  Beogradu se stanovi za mlade mogu koristiti do dve godine a troškove stanovanja (računi za struju, komunalije, telefon itd) snose korisnici.

Novi Sad

U Novom Sadu korisnici imaju pravo da stan koriste do završetka školovanja a troškove stanovanja snose samostalno.

 

Kragujevac

U Kragujevcu ova usluga se može koristiti do jedne godine, ali izuzetno i do 15 meseci po odluci Centra za socijalni rad. Troškove stanovanja snose korisnici.

Kruševac

U Kruševcu korišćenje ove usluge ograničeno je na godinu dana. Troškove snose korisnici. Zanimljivo je to što je odlukom grada odlučeno da jedan smeštaj koriste najviše dva lica.

Užice

U Užicu korišćenje stana redovno traje do godinu dana s tim što se može produžiti do 15 meseci. Troškove snosi gradska uprava a broj cimera je ograničen na četiri po stanu.

Šabac

U Šapcu ovaj program funkcioniše pod imenom „Kuća na pola puta“  i korišćenje stana može trajati do godinu dana. Šabačka gradska uprava ne samo da plaća troškove stanovanja već korisnicima daje i mesečno izdržavanje.

Kraljevo

U Kraljevu trajanje ove usluge nije posebno ograničeno, dakle traje sve dok za to postoji potreba. Troškove snosi gradska uprava, međutim oni korisnici koji imaju mesečna primanja koja prevazilaze iznose prosečnih zarada u opštini ili Republici imaju obavezu da srazmerno snose troškove stanovanja.

Pančevo

U Pančevu stanovi se mogu koristiti do 15 meseci. Troškove snose korisnici.

Zrenjanin

U Zrenjaninu mladi mogu koristiti stanove godinu dana odnosno 15 meseci na osnovu odluke Centra za socijalni rad a troškove stanovanja snose samostalno.

Loznica

U Loznici ovaj program traje od godinu dana do 15 meseci. Troškove snosi gradska uprava, a korisnicima se, kao i u Šapcu, dodeljuje mesečno izdržavanje.Kompanija Paragraf svojim pretplatnicima pruža odgovore na stručna pitanja koja se odnose na tumačenje prava.

Ukoliko niste naš pretplatnik možemo da Vas uputimo na:

  • našu internet stranicu na kojoj smo predstavili određene subjekte kojima se možete obratiti za besplatnu pravnu pomoć
  • adresar advokata, gde možete pronaći stručnjaka koji će Vam pružiti advokatske ili konsultantske usluge