Zastava Bosne i Hercegovine

Nazad na elektronske dodatke

Stručni komentar

SASTAVLJANJE OBRASCA IZVEŠTAJA O TOKOVIMA GOTOVINE ZA 2019. GODINU

• Za pravna lica i preduzetnike koji primenjuju MRS/MSFI i MSFI za MSP •


Izveštaj o tokovima gotovine pruža informacije o prilivima i odlivima gotovine i gotovinskih ekvivalenata tokom izveštajnog perioda. Kao takav ovaj izveštaj ima značajnu upotrebnu vrednost kako za interne, tako i za eksterne stejkholdere. On omogućava sagledavanje pozicije likvidnosti i solventnosti pravnog lica, procenu zarađivačke sposobnosti, a takođe pruža podatke menadžmentu za donošenje poslovnih strategija, planova i odluka.

Paragraf 111 Međunarodnog računovodstvenog standarda - MRS 1 Prezentacija finansijskih izveštaja ("Sl. glasnik RS", br. 35/2014) navodi da informacije o tokovima gotovine pružaju korisnicima finansijskih izveštaja osnov za procenu sposobnosti entiteta da stvara gotovinu i gotovinske ekvivalente i potreba entiteta da koristi ove tokove gotovine.

Prema članu 2. Zakona o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 62/2013 i 30/2018 - dalje: Zakon) ovaj izveštaj su obavezni da sastavljaju sva pravna lica i preduzetnici koji primenjuju Međunarodne računovodstvene standarde, odnosno Međunarodne standarde finansijskog izveštavanja (dalje: MRS/MSFI) i Međunarodni standard finansijskog izveštavanja (IFRS) za male i srednje entitete ("Sl. glasnik RS", br. 83/2018 - dalje: MSFI za MSP). Dakle, to su velika, srednja i mala pravna lica, matična pravna lica koja imaju obavezu sastavljanja konsolidovanih finansijskih izveštaja, javna društva i društva koja se primenjuju da postanu javna, kao i mikro i druga pravna lica koja su se opredelila za primenu MSFI za MSP.

Prilikom sastavljanja Izveštaja o tokovima gotovine primenjuju se odbredbe Međunarodnog računovodstvenog standarda - MRS 7 Izveštaj o tokovima gotovine ("Sl. glasnik RS", br. 35/2014 - dalje: MRS 7), odnosno odeljka 7 MSFI za MSP.

Prema MRS 7, izveštaj o tokovima gotovine, kada se koristi zajedno sa ostalim finansijskim izveštajima, pruža informacije koje omogućavaju korisnicima da procene promene neto imovine entiteta, njegovu finansijsku strukturu i njegovu sposobnost da utiče na iznose i vremensko određenje tokova gotovine, kako bi se prilagodio promenljivim okolnostima i mogućnostima. Informacije o tokovima gotovine su korisne u proceni sposobnosti entiteta da generiše gotovinu i ekvivalente gotovine i omogućuje korisnicima da razviju modele za procenu i poređenje sadašnje vrednosti budućih tokova gotovine različitih entiteta. One takođe povećavaju uporedivost izveštaja o poslovnoj uspešnosti različitih entiteta, jer eliminišu efekte korišćenja različitih računovodstvenih postupaka za iste transakcije i poslovne događaje.

Struktura i metode sastavljanja Izveštaja o tokovima gotovine

Tokovi gotovine podrazumevaju naplate i isplate u gotovini i gotovinskim ekvivalentima preko poslovnih i deviznih računa, uključujući kompenzacije, asignacije i cesije sprovedene preko tih računa.

Jedinstveni tok priliva i odliva gotovine u pravnom licu diferencira se sa aspekta porekla na:

• novčane tokove iz poslovne aktivnosti

• novčane tokove iz investicione aktivnosti i

• novčane tokove iz finansijske aktivnosti.

Svaki od navedenih tokova je predmet evidentiranja u posebnom segmentu Izveštaja o tokovima gotovine.

Tokovi gotovine iz poslovne aktivnosti rezultat su osnovnih aktivnosti pravnih lica i preduzetnika čijim obavljanjem se ostvaruju prihodi. Primeri takvih priliva i odliva gotovine su:

- prilivi gotovine od prodaje robe ili pružanja usluga;

- gotovinska primanja od tantijema, naknada, provizija i drugih prihoda;

- odlivi gotovine po osnovu isplate obaveza prema dobavljačima za robu i usluge;

- gotovinske isplate zaposlenima i za njihov račun;

- gotovinska primanja i izdavanja osiguravajućeg društva za premije i odštetne zahteve, anuitete i druga prava iz polise osiguranja;

- odlivi i prilivi po osnovu plaćanja i povraćaja poreza na dobitak osim ako se mogu identifikovati kao aktivnosti finansiranja i investicione aktivnosti; i

- gotovinski prilivi i isplate po ugovorima koji se drže za svrhe preprodaje ili trgovanja.

Tokovi gotovine iz investicione aktivnosti čine drugi segment Izveštaja o tokovima gotovine. On je koncentrisan na promene u stalnoj imovini pravnih lica i preduzetnika tokom izveštajnog perioda. Primeri tokova gotovine koji proizilaze iz investicionih aktivnosti su:

- odlivi gotovine za nabavku nekretnina, postrojenja i opreme, nematerijalne i druge stalne imovine. Ova plaćanja obuhvataju i ona koje se odnose na kapitalizovane troškove razvoja i izgradnju nekretnina, postrojenja i opremu u sopstvenoj režiji;

- prilivi gotovine od prodaje nekretnina, postrojenja i opreme, nematerijalnih i drugih stalnih sredstava;

- odlivi gotovine za sticanje instrumenata kapitala ili dužničkih instrumenata drugih entiteta i učešća u zajedničkim poduhvatima (osim plaćanja za instrumente koji se smatraju ekvivalentima gotovine ili za one koji se drže u svrhe trgovanja ili preprodaje);

- prilivi gotovine od prodaje instrumenata kapitala ili dužničkih instrumenta drugih entiteta i učešća u zajedničkim poduhvatima (osim primanja za one instrumente koji se smatraju ekvivalentima gotovine ili za one koji se drže u svrhe preprodaje ili trgovanja);

- gotovinski avansi i zajmovi dati drugim stranama (osim avansa i zajmova koje je dala finansijska institucija);

- gotovinska primanja od otplate avansa i zajmova koji su dati drugim stranama (osim avansa i zajmova od strane finansijske institucije);

- gotovinske isplate za terminske ugovore, forvarde, ugovore sa opcijom i svop ugovore osim kad se ti ugovori drže za svrhe trgovanja ili poslovanja, ili se plaćanja klasifikuju kao finansijske aktivnosti; i

- gotovinska primanja od fjučersa, forvarda, ugovora sa opcijom i svop ugovora, osim kad se ti ugovori drže za svrhe preprodaje ili trgovanja ili se primanja klasifikuju kao aktivnosti finansiranja.

Novčani tokovi iz finansijske aktivnosti čine poslednji segment Izveštaja o tokovima gotovine, orijentisan na promene sopstvenog i pozajmljenog kapitala i obaveza nastalih po tom osnovu. Primeri priliva i odliva gotovine koji su rezultat aktivnosti finansiranja su:

- prilivi gotovine od emitovanja akcija ili drugih instrumenata kapitala;

- gotovinske isplate vlasnicima radi sticanja ili otkupa akcija entiteta;

- prilivi gotovine od emitovanja obveznica, zajmova, zapisa, menica, hipoteka i drugih kratkoročnih ili dugoročnih pozajmljivanja;

- gotovinske otplate pozajmljenih iznosa; i

- gotovinske isplate korisnika lizinga za smanjenje neizmirene obaveze po osnovu finansijskog lizinga.

U skladu sa MRS 7, Izveštaj o tokovima gotovine iz poslovne aktivnosti može da se sastavi primenom jednog od sledeća dva metoda:

• direktan metod, koji podrazumeva utvrđivanja toka gotovine iz poslovne aktivnosti na osnovu bruto priliva i odliva gotovine;

• indirektan metod, koji polazi od neto dobitka koji se koriguje za negotovinske prihode i rashode.

MRS 7 podstiče primenu direktnog metoda za sastavljanje ovog segmenta Izveštaja o tokovima gotovine, imajući u vidu njegovu osnovnu prednost koja se ogleda u pružanju informacija koje mogu biti korisne u proceni budućih tokova gotovine što indirektni metod ne omogućuje.

Sadržina pozicija, kao i sâm obrazac Izveštaja o tokovima gotovine je propisan Pravilnikom o sadržini i formi obrazaca finansijskih izveštaja za privredna društva, zadruge i preduzetnike ("Sl. glasnik RS", br. 95/2014 i 144/2014).

Napominjemo da je u propisanom obrascu primenjen direktan metod sastavljanja Izveštaja o tokovima gotovine.

Prikazivanje podataka u Izveštaju o tokovima gotovine

Iznos priliva i odliva gotovine može se utvrditi na osnovu evidencije o prilivima i odlivima u blagajni, na tekućim i deviznim računima ili sa odgovarajućih računa bilansa stanja i bilansa uspeha.

U nastavku dajemo objašnjenja za popunjavanje pojedinih pozicija u obrascu Izveštaj o tokovima gotovine, po pojedinim segmentima ovog izveštaja.

• Tokovi gotovine iz poslovnih aktivnosti

AOP 3001 sadrži podatak o ukupnim prilivima gotovine iz poslovnih aktivnosti koji se dobija sabiranjem narednih tri AOP.

Pod oznakom AOP 3002- Prodaja i primljeni avansi, iskazuju se podaci o prilivu gotovine po osnovu naplaćenih potraživanja od kupaca u toku obračunskog perioda i primljeni avansi od kupaca. Iznos koji se unosi pod ovim AOP se dobija kada se prihodi od prodaje koji se računovodstveno evidentiraju na računima grupe 60 i 61 uvećani za pripadajući PDV, umanje za povećanje grupa 20, 21 i smanjenje računa 430; ili uvećani za smanjenje grupa 20, 21 i povećanje računa 430.

Primer utvrđivanja podataka na AOP 3002:

R. br.

Opis

Iznos

1.

Prihodi iskazani na računima grupa 60 i 61 na dan 31.12.2019. godine

6.000.000

2.

Potraživanja iskazana na računima grupa 20 i 21

 

 

a) Početno stanje 1.1.2019.

2.000.000

 

b) Krajnje stanje 31.12.2019.

4.000.000

 

c) Povećanje dospelog potraživanja (b-a)

2.000.000

3.

Primljeni avansi od kupaca iskazani na računu 430

 

 

a) Početno stanje 1.1.2019.

2.000.000

 

b) Krajnje stanje 31.12.2019.

1.000.000

 

c) Umanjenje primljenog avansa (a-b)

1.000.000

4.

Priliv od prodaje (1-2c-3c)

3.000.000

U cilju popunjavanja AOP 3003 - Primljene kamate iz poslovnih aktivnosti, neophodno je utvrditi ukupne prilive gotovine po osnovu naplaćenih zateznih, ugovornih i drugih naplaćenih kamata iz poslovnih aktivnosti. Ovi prilivi se utvrđuju kada se deo prihoda iskazanih na računima 660, 661 i 662 koji se odnose na kamatu iz poslovnih aktivnosti umanji za povećanje računa 220 ili uveća za smanjenje računa 220 koji se odnosi na kamatu iz poslovne aktivnosti.

AOP 3004 - Ostali prilivi iz redovnog poslovanja prikazuje primljene novčane iznose od državnih organa po osnovu premija, subvencija, dotacija, naplaćene zakupnine, članarine i ostale poslovne prihode, naplaćena potraživanja od zaposlenih i ostala naplaćena potraživanja. Iznos ovih priliva se utvrđuje kada se prihodi sa računa grupa 64 i 65 i deo prihoda sa računa 679 koji se odnosi na povraćaj poreza i doprinosa, naplaćene penale, kapare, izgubljene dobiti i naknade štete umanji za povećanje ili uveća za smanjenje računa potraživanja na osnovu kojih su utvrđeni ovi prihodi. Radi se o računima 221, 222, 223, 224, 226, 228 i 229.

AOP 3005 sadrži podatak o ukupnim odlivima gotovine iz poslovnih aktivnosti koji se dobija sabiranjem narednih pet AOP.

Pod oznakom AOP 3006 - Isplate dobavljačima i dati avansi, prikazuju se novčani iznosi koji su isplaćeni dobavljačima za nabavku materijala, sirovina, robe i drugih troškova poslovanja, kao i iznosi plaćenih avansa dobavljačima za buduće nabavke. Odlivi gotovine po osnovu plaćanja dobavljačima i datim avansima u toku obračunskog perioda se izračunava kada se dugovni prometi računa 431 do 439 i 150 koriguje za potražni saldo računa 439.

Drugi način za utvrđivanje iznosa koji je potrebno uneti pod AOP 3006 podrazumeva da se troškovi sa računa grupa 50, 51, 53 i deo 55 uvećaju za povećanje zaliha i datih avansa i smanjenje obaveza prema dobavljačima; ili umanje za smanjenje zaliha i datih avansa i povećanje obaveza prema dobavljačima.

Primer utvrđivanja podataka na AOP 3006:

R. br.

Opis

Iznos

1.

Dugovni promet računa 431-439

6.000.000

2.

Račun 150 (dati avansi za materijal)

 3.000.000

3.

Račun 439 (obaveze po osnovu izdatih menica)

2.000.000

4.

Odlivi gotovine za izvršene nabavke (1+2-3)

7.000.000

Pod oznakom AOP 3007 - Zarade, naknade zarada i ostali lični rashodi, iskazuju se iznosi isplaćenih bruto zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda u toku obračunskog perioda. Ovaj AOP se izračunava kada se troškovi sa računa grupa 52 uvećaju za smanjenje obaveza za zarade, naknade i poreze i doprinose, odnosno umanje za povećanje obaveza. Jednostavniji način za utvrđivanje ovog iznosa podrazumeva sabiranje dugovnih prometa računa grupe 45.

Primer utvrđivanja podataka na AOP 3007:

R. br.

Opis

Iznos

1.

Računi grupe 52

3.500.000

2.

Potražni saldo računa grupe 45

830.000

3.

Odlivi po osnovu isplaćenih bruto zarada i naknada zarada (1-2)

2.670.000

Pod oznakom AOP 3008 - Plaćene kamate, iskazuju se sva plaćanja po osnovu kamata u toku obračunskog perioda koja se utvrđuju tako što se rashodi iskazani na računu 562 i deo rashoda iskazanih na računima 560 i 561 koji se odnosi na kamatu iz poslovnih aktivnosti uveća za smanjenje na računu 460, odnosno umanji za povećanje na računu 460.

Primer utvrđivanja podataka na AOP 3008:

R. br.

Opis

Iznos

1.

Rashodi kamata sa računa 560, 561 i 562

2.000.000

2.

Plus dugovni saldo računa 460 (minus potražni saldo na računu 460)

(500.000)

3.

Odlivi po osnovu kamata (1-2)

1.200.000

Pod oznakom AOP 3009 - Porez na dobit, iskazuju se iznosi plaćenih akontacija poreza na dobit u toku obračunskog perioda i po konačnom obračunu za prethodnu godinu, umanjeni za izvršene povraćaje u toku obračunskog perioda. Ovaj AOP se popunjava preuzimanjem podatka o dugovnom prometu računa 481.

Pod oznakom AOP 3010 - Plaćanja po osnovu ostalih javnih prihoda, iskazuju se iznosi isplata u toku obračunskog perioda po osnovu akciza, poreza na dodatu vrednost i ostalih poreza, carina i drugih dažbina. Ovaj AOP čine dugovni promet grupe 47, umanjen za prethodni PDV (grupa 27) i dugovni promet grupe 48 (osim 481).

Nakon popunjavanja svih AOP koji prikazuju novčane tokove iz poslovne aktivnosti, utvrđuje se neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti na AOP 3011 kao pozitivna razlika između priliva i odliva gotovine iz poslovnih aktivnosti ili neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti na AOP 3012 kao pozitivna razlika između odliva i priliva gotovine iz poslovnih aktivnosti.

• Tokovi gotovine iz investicionih aktivnosti

AOP 3013 sadrži podatak o ukupnim prilivima gotovine iz aktivnosti investiranja koji se dobija sabiranjem narednih pet AOP.

Pod oznakom AOP 3014 - Prodaja akcija i udela (neto prilivi), iskazuje se iznos primljene gotovine u toku obračunskog perioda po osnovu prodaje akcija i udela umanjen za isplate radi sticanja tih plasmana. Visina priliva se dobija stavljanjem u odnos stanja na kraju i početku perioda na računima 040, 041 i 042 i dodavanjem potražnog prometa na računu 672 - Dobici od prodaje učešća i hartija od vrednosti.

Primer utvrđivanja podataka na AOP 3014:

R. br.

Opis

Iznos

1.

Početno stanje računa 040, 041 i 042

3.000.000

2.

Krajnje stanje računa 040, 041 i 042

2.000.000

3.

Stanje na računu 672

700.000

4.

Priliv od prodaje udela (1-2+3)

1.700.000

Pod oznakom AOP 3015 - Prodaja nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava, iskazuje se iznos primljene gotovine od prodaje ne­materijalnih ulaganja i osnovnih sredstava u toku obračunskog perioda. Podatak se utvrđuje tako što se smanjenje iznosa na računima grupa 01 i 02 koje se odnosi na prodaju osnovnih sredstava uveća za iznos kapitalnog dobitka iskazanog na računima 670 i 671 i smanji za iznos kapitalnih gubitaka iskazanih na računima 570 i 571.

Pod oznakom AOP 3016 - Ostali finansijski plasmani (neto prilivi), iskazuje se iznos primljene gotovine u toku obračunskog perioda po osnovu prodaje kratkoročnih i dugoročnih finansijskih plasmana, umanjen za izvršene isplate radi sticanja tih plasmana. Pod ovim AOP se unosi smanjenje stanja na računima grupe 23 na kraju perioda u odnosu na početno stanje kao i smanjenje stanja na računima 043-046 i 048.

Pod oznakom AOP 3017 - Primljene kamate iz aktivnosti investiranja, iskazuje se iznos gotovine po osnovu naplaćenih kamata u toku obračunskog perioda iz aktivnosti investiranja. Ovaj podatak se dobija preuzimanjem potražnog salda računa 220 koji se odnosi na naplaćenu kamatu iz aktivnosti investiranja ili tako što se prihodi sa računa 660, 661 i 662 koji se odnosi na kamatu iz aktivnosti investiranja umanji za iznos nenaplaćenih kamata iz aktivnosti investiranja (podaci se uzimaju sa računa 220).

Pod oznakom AOP 3018 - Primljene dividende, iskazuje se iznos primljene gotovine po ovom osnovu u toku obračunskog perioda. Iznos primljenih dividendi se utvrđuje kada se prihodi sa računa 660 i 661 koji se odnose na dividendu koriguju za promenu stanja na računu 220 koji se odnosi na dividendu.

AOP 3019 sadrži podatak o ukupnim odlivima gotovine iz aktivnosti investiranja koji se dobija sabiranjem narednih tri AOP.

Pod oznakom AOP 3020 - Kupovina akcija i udela (neto odlivi), iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu sticanja akcija i udela, umanjen za iznos priliva gotovine od prodaje akcija i udela. Ovaj odliv gotovine se dobija kao razlika krajnjeg i početnog stanja računa 040, 041 i dela 042.

Pod oznakom AOP 3021 - Kupovina nematerijalne imovine, nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava, iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu pribavljanja nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava i bioloških sredstava. Ovaj podatak se dobija tako što se uzima povećanje na računima grupa 01 i 02 nastalo pribavljanjem nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, uz uslov da je izvršeno plaćanje dobavljačima.

Pod oznakom AOP 3022 - Ostali finansijski plasmani (neto odlivi), iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu kupovine dugoročnih i kratkoročnih finansijskih plasmana, umanjen za prilive gotovine od prodaje ili realizacije tih plasmana. Podatak se dobija kao razlika konačnog i početnog stanja računa 043-046 i 048 i računa 230-236 i 238.

Primer utvrđivanja podataka na AOP 3022:

R. br.

Opis

Iznos

1.

Početno stanje računa 043-046 i 048

1.800.000

2.

Krajnje stanje računa 043-046 i 048

2.000.000

3.

Početno stanje računa 230-236 i 238

70.000

4.

Krajnje stanje računa 230-236 i 238

200.000

5.

Neto odlivi gotovine po osnovu finansijskih plasmana (2-1)+(4-3)

330.000

Nakon popunjavanja svih AOP koji prikazuju novčane tokove iz investicionih aktivnosti, utvrđuje se neto priliv gotovine iz aktivnosti investiranja na AOP 3023 kao pozitivna razlika između priliva i odliva gotovine iz aktivnosti investiranja ili neto odliv gotovine iz investicionih aktivnosti na AOP 3024 kao pozitivna razlika između odliva i priliva gotovine iz investicionih aktivnosti.

• Tokovi gotovine iz aktivnosti finansiranja

AOP3025 sadrži podatak o ukupnim prilivima gotovine iz aktivnosti finansiranja koji se dobija sabiranjem narednih pet AOP.

Pod oznakom AOP 3026 - Uvećanje osnovnog kapitala, iskazuju se iznosi priliva gotovine po osnovu uplate akcija i drugih trajnih udela u osnovni kapital. Ovaj iznos se utvrđuje oduzimanjem početnog od krajnjeg stanja računa grupe 30 i 306.

Pod oznakom AOP 3027 - Dugoročni krediti (neto prilivi), iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu dugoročnih kredita, umanjen za otplate tih kredita u toku obračunskog perioda. U ovu poziciju Izveštaja o tokovima gotovine se unosi razlika između krajnjeg i početnog stanja računa 414 i 415.

Pod oznakom AOP 3028 - Kratkoročni krediti (neto prilivi), iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu kratkoročnih kredita, umanjen za otplate tih kredita u toku obračunskog perioda. Ovaj podatak se utvrđuje oduzimanjem početnog od krajnjeg stanja računa 420, 421, 422, 423 i 424.

Pod oznakom AOP 3029 - Ostale dugoročne obaveze, iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu ostalih dugoročnih obaveza pravnih lica, umanjen za otplate tih obaveza u toku obračunskog perioda. Podatak se dobija kada se od krajnjeg stanja oduzme početno stanje računa 419.

Pod oznakom AOP 3030 - Ostale kratkoročne obaveze, iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu ostalih kratkoročnih obaveza pravnih lica, umanjen za otplate tih obaveza u toku obračunskog perioda. Podatak se dobija oduzimanjem početnog od krajnjeg stanja računa 425-429.

AOP3031 sadrži podatak o ukupnim odlivima gotovine iz aktivnosti finansiranja koji se dobija sabiranjem narednih šest AOP.

Pod oznakom AOP 3032 - Otkup sopstvenih akcija i udela, iskazuje se iznos odliva gotovine u toku obračunskog perioda za otkup sopstvenih akcija i udela. Ovaj iznos se utvrđuje kao povećanje konačnog u odnosu na početno stanje računa 047 i 237.

Pod oznakom AOP 3033 - Dugoročni krediti (odlivi), iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu otplate dugoročnih kredita, umanjen za iznos novih kredita u toku obračunskog perioda. Ovaj AOP se popunjava na osnovu podataka iskazanih na potražnoj strani računa grupe 41.

Pod oznakom AOP 3034 - Kratkoročni krediti (odlivi), iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu otplate kratkoročnih kredita, umanjen za iznos novih kredita u toku obračunskog perioda. Za ovaj podatak unosi se smanjenje na računima grupe 42.

Pod oznakom AOP 3035 - Ostale obaveze (odlivi), iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu otplate drugih obaveza, umanjen za iznos novih obaveza u toku obračunskog perioda. Podatak koji se unosi pod ovim AOP se utvrđuje na osnovu smanjenja iskazanih na kontima 419 i 425-429.

Pod oznakom AOP 3036 - Finansijski lizing, iskazuje se iznos odliva gotovine u toku obračunskog perioda po osnovu plaćanja za sredstva uzeta u finansijski lizing. Na ovu poziciju Izveštaja o tokovima gotovine se unosi dugovni promet računa 416, pod uslovom da je na njoj knjižena samo otplata po osnovu lizinga.

Pod oznakom AOP 3037 - Isplaćene dividende, iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu dividendi u toku obračunskog perioda, a utvrđuje se kao dugovni promet računa 461, odnosno smanjenje konta 340.

Nakon popunjavanja svih AOP koji prikazuju novčane tokove iz aktivnosti finansiranja, utvrđuje se neto priliv gotovine iz ovih aktivnosti na AOP 3038 kao pozitivna razlika između priliva i odliva gotovine iz aktivnosti finansiranja ili neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja na AOP 3039 kao pozitivna razlika između odliva i priliva gotovine iz ovih aktivnosti.

Kada se popune AOP koji se odnose na prilive i odlive gotovine iz sva tri segmenta novčanih tokova i utvrde neto prilivi, odnosno odlivi gotovine po pojedinim segmentima pristupa se zaključivanju Izveštaja o tokovima gotovine unošenjem podataka u narednih osam AOP.

Pod oznakom AOP 3040 - Svega priliv gotovine, iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP 3001, AOP 3013 i AOP 3025.

Pod oznakom AOP 3041 - Svega odliv gotovine, iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP 3005, AOP 3019 i AOP 3031.

Pod oznakom AOP 3042 - Neto priliv gotovine, iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP 3040 i AOP 3041.

Pod oznakom AOP 3043 - Neto odliv gotovine, iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP 3041 i AOP 3040.

Pod oznakom AOP 3044 - Gotovina na početku obračunskog perioda, iskazuje se iznos gotovine na dan 1. januara prethodne i tekuće godine.

Pod oznakom AOP 3045 - Pozitivne kursne razlike po osnovu preračuna gotovine, iskazuje se iznos realizovanih pozitivnih kursnih razlika na dan bilansa.

Pod oznakom AOP 3046 - Negativne kursne razlike po osnovu preračuna gotovine, iskazuje se iznos realizovanih negativnih kursnih razlika na dan bilansa.

Pod oznakom AOP 3047 - Gotovina na kraju obračunskog perioda, iskazuje se iznos gotovine na kraju obračunskog perioda (3042 - 3043 + 3044 + 3045 - 3046).

Nakon sastavljanja Izveštaja o tokovima gotovine neophodno je proveriti da li AOP 3047 ovog izveštaja odgovara AOP 0068 Bilansa stanja u koloni 5, s obzirom na to da se radi o AOP koji prikazuju podatak o stanju gotovine i gotovinskih ekvivalenata na kraju izveštajnog perioda, te je neophodna njihova jednakost. Analogno tome, neophodna je jednakost podataka o stanju gotovine na dan prethodnog bilansa stanja iskazanih na AOP 3044 Izveštaja o tokovima gotovine i AOP 0068, ali iz kolone 6 Bilansa stanja.