Zastava Bosne i Hercegovine

SET NACRTA PROSVETNIH ZAKONA: Cilj nacrta zakona je efikasnija prevencija nasilja u školama


Ministar prosvete Branko Ružić predstavio je na javnoj raspravi predložene izmene i dopune šest zakona iz oblasti prosvete, čiji je cilj, kako je naveo, između ostalog i da sistem prevencije nasilja u školama postane još efikasniji.

Reč je o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima i Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije.

Ružić je precizirao da su izmene i dopune zakona bile neophodne kako bi se zakonske odredbe uskladile sa potrebama sistema, novim trendovima i merama utvrđenim strateškim dokumentima, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

"Želimo da stvorimo sistem u kojem će sva deca, bez obzira na uzrast, nacionalnu pripadnost ili nadarenost dobiti sve što im je potrebno kako bi bila srećna, bezbedna i uspešna", rekao je ministar.

Obrazlažući izmene i dopune krovnog Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja, Ružić je naveo da je cilj da se tim izmenama i dopunama omogući, pre svega, još efikasnija prevencija nasilja u školama.

Predloženo je da ocena iz vladanja bude jedna od mera koja se izriče učenicima i da time ima veću težinu.

"U skladu sa zaključcima Radne grupe za prevenciju nasilja predloženo je da se vladanje učenika od 5. do 8. razreda ocenjuje brojčano i da ta ocena ulazi u prosek", naveo je ministar.

Ružić je podsetio da je u praksi do sada zapaženo da se učenik protiv koga je pokrenut vaspitno-disciplinski postupak posle sedam dana ispiše iz jedne i upiše u drugu školu i na taj način izbegne posledice zbog učinjenog.

"To je razlog zbog koga se predlaže da učenik ne može da se odmah ispiše iz škole do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka", rekao je Ružić.

"Aktivnosti iz oblasti prevencije i sprečavanja nasilja regulisali smo i u zakonima o osnovnom i o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kao i različitim pravilnicima i uredbama, što smo pripremili i uradili. Radi se i analiza stanja finansijskih efekata kako bismo povećali broj stručnih saradnika u osnovnoj i srednjoj školi, kao i za uvećanje koeficijenata za obračun i isplatu plata odeljenskih starešina, rekao je ministar.

Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju ministar je naveo da se one odnose i na rešenja u vezi školskog programa, posebno, na srpski kao strani jezik i organizaciju obrazovno-vaspitnog rada.

Prema njegovim rečima, izmene Zakona o srednjem obrazovanju, između ostalog tiču se i odredbe kojom se propisuje program za polaganje opšte mature i prava koja taj program daje.

Osvrćući se na izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju ministar je rekao da se one, pre svega, odnose na upis na fakultete kroz program državne mature.

Nacrt izmena i dopuna Zakona o udžbenicima, između ostalog, predviđa izradu nacionalne čitanke, koja će obuhvati sadržaje programa predmeta srpski jezik, odnosno srpski jezik i književnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzička kultura, u skladu sa planom i programom nastave i učenja za određeni razred, odnosno ciklus osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija Ružić je naveo da je njima definisan broj članova Saveta NOKS-a, nadležnost Agencije za kvalifikacije da prati implementaciju primene standarda karijernog vođenja i savetovanja za šta do sada nijedna institucija nije bila zadužena.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 19.04.2023.
Naslov: Redakcija