Zastava Bosne i Hercegovine

SET NACRTA PROSVETNIH ZAKONA: Završena javna rasprava


Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u Palati Srbija održana treća javna rasprava o nacrtima zakona o izmenama i dopunama šest zakona iz oblasti prosvete - o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, osnovnom, srednjem, visokom obrazovanju, udžbenicima i o Nacionalnom okviru kvalifikacija.

Ministar prosvete Branko Ružić istakao je tom prilikom da je važno da se kroz transparentan i otvoren proces dođe do najboljih rešenja, pri čemu je pozvao sve zainteresovane da dostave svoje predloge.

Ministar je rekao da Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ima za cilj da se omogući još efikasnija prevencija nasilja u školama.

On je, govoreći o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, naveo da se on odnosi i na rešenja u vezi sa školskim programom, posebno, na srpski kao strani jezik i organizaciju obrazovno-vaspitnog rada.

Prema njegovim rečima, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju odnosi se na upis na fakultete kroz program državne mature.

Ružić je objasnio da Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima, između ostalog, predviđa izradu nacionalne čitanke, koja će obuhvatiti sadržaje programa predmeta srpski jezik, odnosno srpski jezik i književnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzička kultura, u skladu sa planom i programom nastave i učenja za određeni razred, odnosno ciklus osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Ministar je, govoreći o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije, naveo da je njima definisan broj članova Saveta NOKS-a i nadležnost Agencije za kvalifikacije da prati implementaciju primene standarda karijernog vođenja i savetovanja, za šta do sada nijedna institucija nije bila zadužena.

Izvor: Vebsajt Vlade, 24.04.2023.
Naslov: Redakcija