Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZABRANI DISKRIMINACIJE: DA LI JE GOVOR MRŽNJE PROTIVAN ZAKONU


Rezultati istraživanja koje je sprovela kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, među 1.300 predstavnika institucija, je utvrdilo da Trećina zaposlenih u javnom sektoru smatra da govor mržnje nije protivan Zakonu o zabrani diskriminacije. Mnogi i ne znaju da takav zakon postoji, a više od petine predstavnika javne vlasti u Srbiji ne zna da je svaka vrsta diskriminacije zabranjena zakonom, odnosno ne prepoznaje sve oblike diskriminacija.

Istraživanjem su obuhvaćeni Vlada Srbije, Skupština Vojvodine, lokalne uprave, sudovi i tužilaštva. Poražavajuće je da veliki procenat predstavnika javne vlasti toleriše diskriminatorsko ponašanje.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić istakla je da najviše predrasuda u javnom sektoru ima prema LGBT osobama, obolelim od HIV-a, Romima i deci sa smetnjama u razvoju.

Milan Antonijević, direktor komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM, kaže za Danas da je ovo nedopustivo.

- Kada je reč o borbi protiv diskriminacije, ocena je nula. Ovim problemom se bave nezavisne institucije, nevladin sektor, i tek poneki političar. Mnogo posla je pred nama, verovatno godine i godine rada, kako bismo onima koji su zaduženi za sprovođenje zakona ukazali šta on zaista predstavlja, šta je, na primer, govor mržnje i koje opasnosti nosi - ukazuje Antonijević. On dodaje da se pitanja ljudskih prava nikada ne smeju staviti u drugi plan.

Izvor: www.danas.rs, K. Živanović