Zastava Bosne i Hercegovine

IZMENE ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA


Pravna baza Paragraf Lex

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je juče da će konačni predlozi za izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US i 55/2014), koje se odnose na mlade vozače, biti definisani u sredu, 3. decembra, i predstavljeni javnosti.

Nulta tolerancija na alkohol, probna dozvola ne kraća od godinu dana za mlade do 21 godine, kao i zabrana vožnje snažnih automobila u periodu od 23 do 6 časova ujutru predstavljaju tri za sada okvirno definisane tačke.

O izmenama ovog Zakona govorio je i načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić, koji je rekao da je Radna grupa MUP-a sačinila Nacrt izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, dodajući da je predviđeno uvođenje novih ograničenja za mlade vozače, pre svega onih koji po prvi put stiču pravo upravljanja vozilima A i B kategorije, a u cilju sprečavanje tragedija na putevima i usklađivanja sa evropskim standardima.

"Umesto dosadašnje jedne godine, neko ko prvi put stiče pravo na upravljanje vozilima A i B kategorije, će dve godine imati probnu vozačku dozvolu, a ako to lice ima manje od 19 godina, do 21. godine", naveo je Rebić.

On je objasnio da to praktično znači da će neko ko sa 17 godina položi vozački ispit, četiri godine biti u statusu vozača sa probnom vozačkom dozvolom.

Rebić je ukazao da će za mlade vozače biti propisan niz ograničenja - zabrana vožnje u noćnim uslovima od 23 sata do šest sati ujutru, nulta tolerancija po pitanju alkohola i korišćenja mobilnog telefona, po pitanju dozvoljene brzine...

Lice mlađe od 18 godina u vozilu moraće biti u društvu osobe koja ima iskustvo upravljanja od pet godina tom vrstom vozila, dodao je Rebić.

Osim ograničavajućih normi za mlade koja im se moraju usaditi kao pozitivne, uslediće niz i drugih izmena za popravljanje ambijenta bezbednosti saobraćaja, a među njima je i zaština mera oduzimanja vozila za lice koje upravlja u stanju potpune alkoholisanosti preko dva promila, ili bez dozvole, kazao je Rebić.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije i Tanjug, 29.11.2014.