Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore

Stručni komentar

POTPISAN SPORAZUM O ZAJEDNIČKIM NABAVKAMA MEDICINSKIH SREDSTAVA U CILJU BORBE PROTIV PANDEMIJE COVID-19

• Obaveštenje Vlade Republike Srbije od 21. aprila 2020. godine •


Vlada Republike Srbije je objavila 21. aprila 2020. godine na svom sajtu Obaveštenje o potpisivanju sporazuma o zajedničkim nabavkama medicinskih sredstava (dalje: Obaveštenje).

Ministar finansija je u ime Vlade Republike Srbije potpisao Sporazum o zajedničkim nabavkama medicinskih sredstava (dalje: Sporazum), koji su potpisale sve članice Evropske unije. Medicinska sredstva koja mogu biti predmet zajedničke nabavke su svi lekovi, medicinski uređaji i druga roba i usluge koji su namenjeni u borbi protiv prekograničnih opasnosti po zdravlje, u skladu sa Sporazumom. Takođe, potpisivanjem Sporazuma Republika Srbija ima mogućnost da nabavi svu neophodnu opremu po nižim cenama, kao i da koristi ekspertize stručnjaka Evropske komisije i drugih potpisnica kada je reč o obezbeđenju opreme i lekova visokog kvaliteta.

U nastavku dajemo integralni tekst Obaveštenja:

"Ministar finansija Siniša Mali danas je, u ime Vlade Republike Srbije, potpisao Sporazum o zajedničkim nabavkama medicinskih sredstava, čime je Srbija pristupila ovom multilateralnom sporazumu koji su potpisale sve članice Evropske unije.

Svrha ovog sporazuma jeste zajednička nabavka medicinskih sredstava, koja je trenutno urgentna u cilju borbe protiv pandemije korona virusa, kao i u svrhu obezbeđenja svih budućih medicinskih potreba.

Pod medicinskim sredstvima koja mogu biti predmet zajedničke nabavke, Sporazumom su predviđeni svi lekovi, medicinski uređaji i druga roba i usluge koji su namenjeni borbi protiv prekograničnih opasnosti po zdravlje.

Učešćem u ovom sporazumu, Srbija dobija mogućnost da nabavi neophodnu medicinsku opremu po nižim cenama, kao i da pored domaćih eksperata koristi i ekspertize stručnjaka Evropske komisije i drugih potpisnica pomenutog dokumenta u obezbeđenju opreme i lekova visokog kvaliteta.

Očekuje se da će zajednička nabavka ojačati kupovnu moć ugovornih strana i osigurati ravnopravan pristup medicinskoj opremi u borbi protiv ozbiljnih prekograničnih pretnji po zdravlje."

Redakcija