Zastava Bosne i Hercegovine

Stručni komentar

POČETAK RADA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA UZ OBAVEZNU PRIMENU PREVENTIVNIH MERA


Odlukom o dopunama odluke o posebnim merama pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića u ugostiteljskim objektima i prodaju hrane za nošenje ("Sl. glasnik RS", br. 63/2020), počev od 4.5.2020. godine pravna lica i preduzetnici koji obavljaju delatnost u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića tu delatnost, odnosno pružanje usluga mogu da obavljaju, odnosno da posluživanje korisnika vrše i neposredno u zatvorenom prostoru i u prostoru organizovanih bašti na otvorenom - uz primenu preventivnih mera propisanih ovom odlukom i utvrđenih aktom poslodavca.

Pravna lica i preduzetnici (poslodavci) koji pružaju usluge u delatnostima u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića dužni su da:

- u odnosu na zaposlene i korisnike usluga, primene sve preventivne mere od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih i korisnika usluga, a posebno one koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2:

• organizovanje procesa rada koji obezbeđuje održavanje socijalne distance, odnosno međusobnog rastojanja između dva lica od najmanje dva metra,

• obaveznu dezinfekciju mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku,

• obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica od strane zaposlenih - za pružanje usluga na otvorenom, kao i

• dodatne mere, ograničenog broja lica u prostoriji, a u slučaju manjeg rastojanja od dva metra između korisnika pružanje usluga uz primenu staklene, plastične ili slične barijere, obaveznu dezinfekciju prostorija i podova, obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica i od korisnika usluga - za pružanje usluga u zatvorenom prostoru), i

da u tom smislu dopune poseban plan primene mera.

Snežana Zvonarić