Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore

OBAVEŠTENJE JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE O INFORMISANJU ZA VREME VANREDNOG STANJA I NA JEZICIMA NACIONALNIH MANJINA

Ustav Republike Srbije

član 202


U cilju/usled neophodnosti da usvojene mere u borbi protiv epidemije budu dostupne celom stanovništvu, potrebno je obezbediti da mere i saopštenja upućena građanima budu dostupna, odnosno objavljena i na jezicima nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi na teritoriji jedinice lokalne samouprave

"Kao što Vam je poznato u Republici Srbiji, u cilju sprečavanja širenja korona virusa KOVID-19, uvedeno je vanredno stanje. Iako su po Ustavu, samo u obimu u kojem je to neophodno, dozvoljena odstupanja od ljudskih i manjinskih prava, ovim putem vam skrećemo pažnju da mere odstupanja ni na koji način ne smeju da dovedu do razlikovanja na osnovu rase, pola, jezika, veroispovesti, nacionalne pripadnosti ili društvenog porekla, kao i da se od određenih prava zajemčenih Ustavom, ni u kom slučaju ne sme odustati (član 202. Ustava).

Istovremeno, koristimo priliku da Vam posebno skrenemo pažnju da je neophodno da usvojene mere u borbi protiv epidemije učinimo dostupnim celom stanovništvu.

Naime, u vreme borbe protiv epidemije korona virusa ne smemo zaboraviti da su nacionalne manjine sastavni deo našeg društva, iz kog razloga je potrebno obezbediti da mere i saopštenja upućena građanima koji žive u Vašem gradu/opštini budu dostupna, odnosno objavljena i na jezicima nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi na teritoriji jedinice lokalne samouprave.

Pored navedenog, apelujemo da gradski/opštinski organi, u skladu sa mogućnostima i kapacitetima, uključujući i angažovanje koordinatora, za romska pitanja, dodatnu podršku pruže ranjivim i marginalizovanim grupama stanovništva na teritoriji jedinice lokalne samouprave."

 

(Obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, br. 90-00-00022/2020-27, od 13.4.2020. godine)