Stručni komentar
Na internet stranici Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavljene su preporuke koje sadrže mere koje treba da budu sprovedene pre početka rada.
1. Poseta tržnim centrima i maloprodajnim objektima/prostorima nije dozvoljena potrošačima sa simptomima koji ukazuju na COVID-19.
2. Broj osoba treba ograničiti tako da je moguće obezbediti udaljenost od najmanje dva metra od drugih osoba u svim pravcima, sa istaknutim jasnim obaveštenjem o održavanju udaljenosti od drugih od najmanje dva metra.
3. Nakon što u objekat uđe dozvoljen broj potrošača, dalji ulazak je moguć tek nakon što jedan od potrošača napusti objekat. Dok čekaju u redu za ulazak potrebno je da potrošači održavaju preporučenu udaljenost od dva metra. Ne preporučuje se zadržavanje duže od dva sata u tržnom centru.
4. Zaposleni i potrošači moraju nositi maske prilikom boravka u objektu. Nošenje rukavica se preporučuje samo za zaposlene koji obavljaju aktivnosti koje iziskuju njihovu upotrebu.
5. Pre početka rada i bar dva puta dnevno, potrebno je sprovesti pranje, čišćenje i dezinfekciju objekta/prostora, opreme, površina i predmeta koji se često dodiruju, kao i provetravanje objekta/prostorija.
6. Napraviti plan rada u pogledu organizacije (rad u smenama, ograničen broj zaposlenih po smeni, dovoljno duga pauza između smena).
7. Obezbediti potrebnu količinu propisane zaštitne opreme, kao i dezinfekcionih sredstava.
8. Na ulazu postaviti dezobarijere, kao i dozere (preporučuju su beskontaktni dozeri), vlažne maramice, gel, a sve na bazi 70% alkohola za dezinfekciju ruku. Kontrolu dezinfekcije ruku i nošenja maski vrši posebno za to određeno lice na ulazu u tržni centar, dok u maloprodajnim objektima/prostorima to radi zaposleni.
9. U toaletima moraju biti na raspolaganju tečni sapun, topla voda i jednokratni papirni ubrusi za ruke ili aparat za sušenje ruku, kao i dozer (preporučuju se beskontaktni dozeri). Na ulaznim vratima postaviti obaveštenje o obaveznoj dezinfekciji ruku pre i nakon korišćenja.
10. Ne koristiti veštačku ventilaciju zatvorenog centralizovanog tipa, kao i klimatizaciju u objektima ukoliko se radi o split sistemu.
11. U objektima za prodaju odeće ne preporučuje se isprobavanje odeće koja se oblači i svlači preko glave, čak ni u situaciji kada potrošač ima masku.
12. Po povratku kući preporučuje se da se sva kupljena odeća pre upotrebe opere u mašini na temperaturi od najmanje 60 °C, uz upotrebu standardnih deterdženata.
13. Upotrebljene maske, rukavice i dr. otpad odlagati na posebno obeleženim mestima u odgovarajuće kese, koje je potrebno zavezati pre bacanja u kontejner.
14. Pri postupku naplate usluga preporučuje se beskontaktno plaćanje karticama. Ako se usluga plaća gotovinom, neophodna je dezinfekcija ruku nakon svake naplate, a pre bilo koje druge radnje. Kada god je moguće obezbediti na kasama fizičke barijere između zaposlenih i potrošača, poželjno od pleksiglasa.
15. Osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem zaposlenih. U slučaju pojave simptoma koji ukazuju na COVID-19 zaposleni treba da se javi nadređenom i da ne dolazi na posao dok se ne javi svom izabranom lekaru u domu zdravlja.
Napomena: Preporuke su podložne izmenama u zavisnosti od promene epidemiološke situacije.
Redakcija