Stručni komentar
Na internet stranici Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavljene su preporuke koje sadrže mere koje treba da budu sprovedene pre početka rada.
Opšta pravila ponašanja zaposlenih i korisnika
1. Zaposleni i korisnici spa & wellness centara moraju biti bez simptoma koji ukazuju na COVID-19 (povišena temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, gubitak čula ukusa i mirisa).
2. Održavanje međusobne fizičke udaljenosti u svim prostorijama objekta, kao i u vodi bazena, od najmanje dva metra u svim pravcima. Broj osoba kojima je dozvoljen boravak u bazenu, u prostoru oko bazena i u spa zoni izračunati tako da se omogući održavanje preporučene udaljenosti.
3. Preporučuje se nošenje maske tako da maska prekriva nos, usta i bradu, osim u prostoru oko bazena, u bazenima i u spa zoni jer se u vlažnoj sredini maska brzo ovlaži i nema zaštitnu ulogu. Zato je tokom boravka pored bazena, u bazenima i u spa zoni posebno važno održavati preporučenu fizičku udaljenost od najmanje dva metra u svim pravcima. Rukavice se preporučuju zaposlenima u obavljanju poslova pri kojima su se i ranije koristile.
4. Pojačati higijenu ruku i ličnu higijenu: učestalo pranje ruku vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi uz završnu dezinfekciju, obavezno korišćenje toaleta pre korišćenja bazena, obavezno tuširanje pre ulaska i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje postavljenih dezobarijera pre ulaska u bazen, nošenje kape. Postaviti obaveštenje o obavezi pranja i dezinfekcije ruku, kao i uputstva za pravilno pranje ruku.
5. Ne preporučuje se okupljanje i zadržavanje u većim grupama.
6. Osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem zaposlenih. Zaposleni treba svakodnevno bar dva puta dnevno da mere temperaturu i proveravaju da li imaju neki od simptoma COVID19, a posebno pre dolaska na posao. U slučaju pojave simptoma koji ukazuju na COVID-19 zaposleni treba da ne dolazi na posao i da se javi lekaru u nadležnom domu zdravlja.
7. U situaciji pojave oboljenja COVID-19 kod zaposlenog, direktor/upravnik je u obavezi da o tome odmah obavesti epidemiologa nadležnog instituta/zavoda za javno zdravlje radi daljeg postupanja.
Opšte sanitarno-higijenske mere u objektu
1. Pre početka rada sprovesti pranje, čišćenje i dezinfekciju prostora, pribora i opreme, kao i provetravanje prostorija.
2. Obezbediti dovoljne količine lične zaštitne opreme, sredstava i pribora za čišćenje i dezinfekciju.
3. Na svim ulazima u objekat svakodnevno postavljati dezobarijere - sunđer ili krpu dobro natopljenu dezinfekcionim sredstvom, kao i dozere sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola. Dezobarijere na ulazu u bazen i izlazu iz toaleta redovno održavati i dopunjavati svežim 0,2% rastvorom hlornog preparata.
4. Obezbediti pojačanu higijenu prostora i opreme, uz obavezno čišćenje i dezinfekciju prostora i opreme nakon svakog korišćenja, odnosno nakon svake grupe korisnika. Preporučuje se da se posetioci grupišu u vremenskim intervalima (broj osoba izračunati tako da se omogući održavanje preporučene udaljenosti). Između intervala poseta sprovesti dezinfekciju prostora i opreme i provetravanje. Posebnu pažnju posvetiti čišćenju i dezinfekciji svlačionica.
5. Redovno provetravati prostorije isključivo prirodnim putem (otvaranjem prozora), bez upotrebe veštačke ventilacije i klimatizacije centralizovanog zatvorenog tipa. U zatvorenom prostoru bazena i spa zone proveriti funkcionisanje opreme za ventilaciju i ovlaživanje vazduha i maksimalno povećati ulaz spoljašnjeg vazduha.
6. Toalete posebno redovno čistiti i dezinfikovati i opremiti toalet papirom, sapunom, papirnim ubrusima i dozerima za dezinfekciju ruku.
7. Preporuka je da kafeterije i slični prostori gde se služe voda, sokovi ili hrana, a koji se nalaze u sklopu spa zone ili u prostoru pored bazena, ne rade do daljnjeg. Preporuke za rad ugostiteljskih objekata u sklopu hotela van spa zone i prostora pored bazena nalaze se na sledećem linku: http://www.batut.org.rs/download/aktuelno/Ugostiteljski%20objekt.pdf.
8. Otpad odlagati u kese u kante za smeće sa pedalom za nožno otvaranje kako bi se izbeglo dodirivanje površine kante. Kese sa otpadom zavezati pre bacanja u kontejner i dalje tretirati u skladu sa procedurom za upravljanje, uz propisane mere zaštite. Mere koje se odnose na vodu za piće i kupanje
Priprema unutrašnje mreže objekta
1. Sprovesti ispiranje vodovodne mreže u objektu na sledeći način: otvoriti sve slavine i tuševe i pustiti da voda ističe sve dok se ne ispusti cela zapremina vode u cevima, odnosno dok voda ne poprimi svoje uobičajene karakteristike (izgubi eventualno prisutnu boju i mutnoću i ustali joj se temperatura).
2. Sprovesti termičku dezinfekciju unutrašnje mreže na sledeći način: zagrejati vodu u bojlerima na temperaturu od 70 do 80°C i nakon četiri sata ispuštati vodu preko slavina i tuševa u minimalnom trajanju od pet minuta.
3. U sistemima sa toplom vodom temperatura vode mora biti veća od 50°C.
4. U sistemu za hladnu vodu temperatura vode mora biti ispod 20°C.
5. Neophodno je redovno kontrolisanje i održavanje slavina i tuševa: skidanje i čišćenje svih dodataka (mrežica, rozeta i sl.), kao i redovna zamena dotrajalih elemenata.
6. Jednom godišnje je potrebno očistiti i dezinfikovati grejače na bojlerima, po potrebi i češće.
7. Bazene za kupanje pripremiti primenom standardne procedure uz održavanje koncentracije slobodnog rezidualnog hlora na vrednostima bliskim maksimalno dozvoljenim prema važećem Pravilniku (1-2 mg/l), pH vrednosti u propisanom, a optimalno u opsegu 7,2-7,5 pH jedinica, uz redovnu kontrolu i evidenciju izmerenih vrednosti.
8. Sa spa bazenima (đakuzi, virpul i sl.) postupiti na sledeći način:
a) ispustiti vodu iz čitavog sistema
b) mehanički očistiti rezervoare i bazen, dezinfikovati, isprati i napuniti čistom vodom
v) koncentraciju slobodnog rezidualnog hlora održavati na vrednostima od 2 do 3 mg/l, uz redovnu kontrolu nivoa hlora i pH vrednosti
g) svakodnevno najmanje jednu polovinu zapremine vode zameniti svežom vodom
d) postupke od a) do v) sprovoditi jednom sedmično.
9. Sprovoditi redovnu kontrolu zdravstvene ispravnosti vode u bazenima prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda ("Sl. glasnik RS", br. 30/2017 i 97/2017).
10. Ne preporučuje se korišćenje vlažnih sauna, dok se suve saune (npr. finske) mogu koristiti.
Preporuke sačinili: Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd
Redakcija