Zastava Bosne i Hercegovine

Stručni komentar

PREPORUKE ZA RAD BAZENA I SPA CENTARA NAKON UKIDANJA VANREDNOG STANJA

• Opšta pravila ponašanja zaposlenih i korisnika, opšte sanitarno-higijenske mere u objektu i priprema unutrašnje mreže objekta •


Na internet stranici Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavljene su preporuke koje sadrže mere koje treba da budu sprovedene pre početka rada.

Opšta pravila ponašanja zaposlenih i korisnika

1. Zaposleni i korisnici spa & wellness centara moraju biti bez simptoma koji ukazuju na COVID-19 (povišena temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, gubitak čula ukusa i mirisa).

2. Održavanje međusobne fizičke udaljenosti u svim prostorijama objekta, kao i u vodi bazena, od najmanje dva metra u svim pravcima. Broj osoba kojima je dozvoljen boravak u bazenu, u prostoru oko bazena i u spa zoni izračunati tako da se omogući održavanje preporučene udaljenosti.

3. Preporučuje se nošenje maske tako da maska prekriva nos, usta i bradu, osim u prostoru oko bazena, u bazenima i u spa zoni jer se u vlažnoj sredini maska brzo ovlaži i nema zaštitnu ulogu. Zato je tokom boravka pored bazena, u bazenima i u spa zoni posebno važno održavati preporučenu fizičku udaljenost od najmanje dva metra u svim pravcima. Rukavice se preporučuju zaposlenima u obavljanju poslova pri kojima su se i ranije koristile.

4. Pojačati higijenu ruku i ličnu higijenu: učestalo pranje ruku vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi uz završnu dezinfekciju, obavezno korišćenje toaleta pre korišćenja bazena, obavezno tuširanje pre ulaska i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje postavljenih dezobarijera pre ulaska u bazen, nošenje kape. Postaviti obaveštenje o obavezi pranja i dezinfekcije ruku, kao i uputstva za pravilno pranje ruku.

5. Ne preporučuje se okupljanje i zadržavanje u većim grupama.

6. Osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem zaposlenih. Zaposleni treba svakodnevno bar dva puta dnevno da mere temperaturu i proveravaju da li imaju neki od simptoma COVID19, a posebno pre dolaska na posao. U slučaju pojave simptoma koji ukazuju na COVID-19 zaposleni treba da ne dolazi na posao i da se javi lekaru u nadležnom domu zdravlja.

7. U situaciji pojave oboljenja COVID-19 kod zaposlenog, direktor/upravnik je u obavezi da o tome odmah obavesti epidemiologa nadležnog instituta/zavoda za javno zdravlje radi daljeg postupanja.

Opšte sanitarno-higijenske mere u objektu

1. Pre početka rada sprovesti pranje, čišćenje i dezinfekciju prostora, pribora i opreme, kao i provetravanje prostorija.

2. Obezbediti dovoljne količine lične zaštitne opreme, sredstava i pribora za čišćenje i dezinfekciju.

3. Na svim ulazima u objekat svakodnevno postavljati dezobarijere - sunđer ili krpu dobro natopljenu dezinfekcionim sredstvom, kao i dozere sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola. Dezobarijere na ulazu u bazen i izlazu iz toaleta redovno održavati i dopunjavati svežim 0,2% rastvorom hlornog preparata.

4. Obezbediti pojačanu higijenu prostora i opreme, uz obavezno čišćenje i dezinfekciju prostora i opreme nakon svakog korišćenja, odnosno nakon svake grupe korisnika. Preporučuje se da se posetioci grupišu u vremenskim intervalima (broj osoba izračunati tako da se omogući održavanje preporučene udaljenosti). Između intervala poseta sprovesti dezinfekciju prostora i opreme i provetravanje. Posebnu pažnju posvetiti čišćenju i dezinfekciji svlačionica.

5. Redovno provetravati prostorije isključivo prirodnim putem (otvaranjem prozora), bez upotrebe veštačke ventilacije i klimatizacije centralizovanog zatvorenog tipa. U zatvorenom prostoru bazena i spa zone proveriti funkcionisanje opreme za ventilaciju i ovlaživanje vazduha i maksimalno povećati ulaz spoljašnjeg vazduha.

6. Toalete posebno redovno čistiti i dezinfikovati i opremiti toalet papirom, sapunom, papirnim ubrusima i dozerima za dezinfekciju ruku.

7. Preporuka je da kafeterije i slični prostori gde se služe voda, sokovi ili hrana, a koji se nalaze u sklopu spa zone ili u prostoru pored bazena, ne rade do daljnjeg. Preporuke za rad ugostiteljskih objekata u sklopu hotela van spa zone i prostora pored bazena nalaze se na sledećem linku: http://www.batut.org.rs/download/aktuelno/Ugostiteljski%20objekt.pdf.

8. Otpad odlagati u kese u kante za smeće sa pedalom za nožno otvaranje kako bi se izbeglo dodirivanje površine kante. Kese sa otpadom zavezati pre bacanja u kontejner i dalje tretirati u skladu sa procedurom za upravljanje, uz propisane mere zaštite. Mere koje se odnose na vodu za piće i kupanje

Priprema unutrašnje mreže objekta

1. Sprovesti ispiranje vodovodne mreže u objektu na sledeći način: otvoriti sve slavine i tuševe i pustiti da voda ističe sve dok se ne ispusti cela zapremina vode u cevima, odnosno dok voda ne poprimi svoje uobičajene karakteristike (izgubi eventualno prisutnu boju i mutnoću i ustali joj se temperatura).

2. Sprovesti termičku dezinfekciju unutrašnje mreže na sledeći način: zagrejati vodu u bojlerima na temperaturu od 70 do 80°C i nakon četiri sata ispuštati vodu preko slavina i tuševa u minimalnom trajanju od pet minuta.

3. U sistemima sa toplom vodom temperatura vode mora biti veća od 50°C.

4. U sistemu za hladnu vodu temperatura vode mora biti ispod 20°C.

5. Neophodno je redovno kontrolisanje i održavanje slavina i tuševa: skidanje i čišćenje svih dodataka (mrežica, rozeta i sl.), kao i redovna zamena dotrajalih elemenata.

6. Jednom godišnje je potrebno očistiti i dezinfikovati grejače na bojlerima, po potrebi i češće.

7. Bazene za kupanje pripremiti primenom standardne procedure uz održavanje koncentracije slobodnog rezidualnog hlora na vrednostima bliskim maksimalno dozvoljenim prema važećem Pravilniku (1-2 mg/l), pH vrednosti u propisanom, a optimalno u opsegu 7,2-7,5 pH jedinica, uz redovnu kontrolu i evidenciju izmerenih vrednosti.

8. Sa spa bazenima (đakuzi, virpul i sl.) postupiti na sledeći način:

a) ispustiti vodu iz čitavog sistema

b) mehanički očistiti rezervoare i bazen, dezinfikovati, isprati i napuniti čistom vodom

v) koncentraciju slobodnog rezidualnog hlora održavati na vrednostima od 2 do 3 mg/l, uz redovnu kontrolu nivoa hlora i pH vrednosti

g) svakodnevno najmanje jednu polovinu zapremine vode zameniti svežom vodom

d) postupke od a) do v) sprovoditi jednom sedmično.

9. Sprovoditi redovnu kontrolu zdravstvene ispravnosti vode u bazenima prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda ("Sl. glasnik RS", br. 30/2017 i 97/2017).

10. Ne preporučuje se korišćenje vlažnih sauna, dok se suve saune (npr. finske) mogu koristiti.

Preporuke sačinili: Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd

Redakcija