Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore

Stručni komentar

OBAVLJANJE NEOPHODNIH POSLOVA IZ OBLASTI STOČARSTVA TOKOM PERIODA ZABRANE KRETANJA

• Svaki poljoprivredni proizvođač je dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Sektoru za poljoprivrednu inspekciju •


Od dana proglašenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, 15.3.2020. godine, proglašenog radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19, Vlada je donela nekoliko akata kojima se ograničava pravo kretanja i okupljanja građana. U nastavku ćemo radi lakšeg razumevanja dati tumačenja tih ograničenja.

Počev od 28. marta 2020. godine od 17,00 časova, prilikom kontrole poštovanja Naredbe o zabrani i ograničenju kretanja lica na teritoriji Republike Srbije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova traže na uvid Potvrdu izdatu od strane poslodavca, koja će važiti isključivo ukoliko se lice nalazi u bazi podataka Ministarstva unutrašnjih poslova i za koje je dobijena saglasnost da su izuzeti od primene Naredbe o zabrani i ograničenju kretanja lica na teritoriji Republike Srbije.

U slučaju obavljanja neophodnih poslova iz oblasti stočarstva tokom perioda zabrane kretanja (radnim danima od 17:00 - 05:00 časova, vikendom od 15:00 - 05:00 časova), svaki poljoprivredni proizvođač je dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Sektoru za poljoprivrednu inspekciju.

Internet adresa za podnošenje elektronskog zahteva za odobrenje kretanja za poljoprivredne proizvođače iz oblasti stočarstva je: http://stocarstvo.registar-uzb.rs/

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je omogućilo poljoprivrednicima da sa bilo kog računara ili prenosivog uređaja podnesu zahtev za odobrenje kretanja. Dozvola kretanja će važiti samo za navedeni dan u periodu od 17:00 do 05:00 časova, odnosno od 15:00 do 05:00 časova vikendom. Rok za odgovor na podneti zahtev je do 48 časova od prijema poruke.

U navedenoj elektronskoj prijavi, neophodno je popuniti sva obavezna polja u cilju dobijanja dozvole za kretanje sa ciljem sprovođenja poslova u stočarstvu (muža domaćih životinja i radovi na pčelinjaku).

Svako lice koje bude dobilo dozvolu za rad tokom zabrane kretanja biće obavezno da tokom kretanja sa sobom ima i potvrdu, čiji obrazac možete preuzeti u relaciji sa ovim tekstom.

Snežana Zvonarić