Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Rok za podnošenje izveštaja o napretku Savetu Evrope 1. oktobar 2018. godine


Afera nestalih beba nije ni blizu rešenja, čini se nakon pretnji koje je dobio član vladine komisije za istrage ovih slučajeva Radiša Pavlović, a država mora da podnese izveštaj o napretku Savetu Evrope do 1. oktobra 2018. godine.

Dok Pavlović, i pored pretnji koje je dobio, veruje da država čini sve da otkrije istinu o deci za koju se sumnja da su ukradena, postoji ozbiljna mogućnost da Komitet ministara Saveta Evrope ponovo opomene Srbiju zbog načina na koji su se državni organi do sada odnosili prema ovom problemu.

Na prethodnom zasedanju Komiteta u junu ove godine, ponovo je upućen poziv vlastima u Srbiji da uspostave mehanizam za rešavanje svakog pojedinačnog slučaja i da do 1. oktobra 2018. godine obaveste Komitet o preduzetim merama na usvajanju zakona o nestalim bebama. Ocenu tog izveštaja Komitet bi trebalo da donese na zasedanju u decembru, kako je ranije saopšteno.

U međuvremenu, slučaj nestalih beba ponovo je došao pod lupu domaće javnosti kada je Udruženju za istinu o nestalim bebama i njegovom predsedniku Radiši Pavloviću dodeljena dvadesetčetvoročasovna zaštita zbog pretnji i zastrašivanja. Pavlović je, inače, predstavnik roditelja u Komisiji za istrage Vlade Republike Srbije.

Pavlović je MUP-u prijavio da mu je prećeno smrću telefonskim putem, bušene su mu gume, razvaljena hauba na automobilu, zbog čega je tužilaštvo stavilo pod policijsku zaštitu njega, njegovu porodicu i Udruženje u Kragujevcu. Pavlović je ponovio da je uveren da je motiv za ovakve napade na njega to što je došao do novih saznanja o deci koja su nestala iz porodilišta i osobama odgovornim za to.

Uveren sam da su me pratili i pretili mi zbog otkrivanja novih činjenica o bebama – ističe Pavlović. On dodaje da ovim nije zastrašen, već siguran da država, koja mu je i dodelila zaštitu, sada može da dođe do istrage o deci.

Država je formiranjem komisije apsolutno ispunila presudu Evropskog suda koja kaže da treba omogućiti saznavanje činjenica o svakom detetu. A organizacije i udruženja, kao što je Yucom, koji tvrde da presuda nije ispunjena, samo manipulišu ovom pričom – naglašava Pavlović.

Iz Komiteta pravnika za ljudska prava Yucom naglašavaju da nema govora o bilo kakvim manipulacijama, već o ozbiljnim propustima države zbog kojih je i Savet Evrope opominjao Srbiju u više navrata.

Ana Janković Jovanović, pravnica Yucoma, podseća da ispunjenje presude Evropskog suda za ljudska prava podrazumeva donošenje zakona o nestalim bebama i saznavanje činjenica o deci, na čemu do sada ništa nije urađeno.

Ni sama država nije do sada u svojim izveštajima navodila tu komisiju jer još uvek nema rezultata. Nije donet ni pravilnik o njenom radu, a kako nam je i iz Vlade objašnjeno, pravilnik ne može da se usvoji jer jedan član, upravo Pavlović, traži pravo "zlatnog glasa", što ostali ne prihvataju – naglasila je ona. Janković Jovanović dodaje i da nema naznaka da će se do roka za novi izveštaj, 1. oktobra, situacija bilo kako poboljšati.

Komitet ministara je do sada donosio odluke i privremene rezolucije u kojima najoštrije osuđuje nepostupanje Srbije. Ako ne ispoštujemo obaveze iz ove presude, dovodimo u pitanje naše članstvo u Savetu Evrope - upozorila je Janković Jovanović.

 Savet Evrope više puta je pozivao Srbiju da hitno usvoji zakon o nestalim bebama kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta. Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, Vlada Republike Srbije uputila je 8. marta Narodnoj skupštini na usvajanje, međutim on se do danas nije pojavio na dnevnom redu. U međuvremenu, roditelji su tražili povlačenje, izmene ovog teksta zakona. Njihov predlog je podržao i tadašnji narodni poslanik Meho Omerović, koji se u vezi toga pismom obraćao premijerki Ani Brnabić. Omerović je, međutim, kasnije podneo ostavku, a daljih informacija o statusu Predloga zakona nema.

Izvor: Vebsajt Danas, A. Popović, 24.08.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija