Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Roditelji nestalih beba traže povlačenje Predloga zakona iz skupštinske procedure


Roditelji koji traže nestale bebe u Srbiji još uvek su bez odgovora. Obavezu da reši status nestalih beba, na koju se Srbija obavezala pre pet godina nakon presude Evropskog suda za ljudska prava, država ne može da ispuni jer je Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji još uvek u skupštinskoj proceduri. Međutim Beogradska grupa roditelja nestalih beba traži njegovo povlačenje, jer smatra da taj zakon neće rasvetliti sudbinu njihove dece.

Ni jedan roditelj u Srbiji ne može da pristane na ovaj zakon koji je promašena tema, kaže Nikola Šegrt iz beogradske grupe roditelja nestalih beba. Nezadovoljni su, kako kaže, jer su te slučajeve stavili u vanparnični postupak, gde nema istražnih radnji, niti utvrđivanja krivice. Šegrt naglašava da ni jedan predlog roditelja nestalih beba nije usvojen, a obeštećenje od 10.000 evra koje im sleduje ukoliko se dokaže da je dete nestalo ih ne zanima.

"Mi zahtevamo istražne radnje, da se ustanovi gde se nalaze naša deca, ako su preminula na kojem grobnom mestu i da se radi DNK analiza (sa tim lešom), da se ustanovi da li je to zaista naše preminulo dete, a ako je dete dato na usvajanje onda da se uradi takođe DNK sa tim detetom i da se konstatuje da je to dete predmet trgovine", saopštio je Šegrt.

Nakon nedavnog protesta ispred Narodne skupštine Republike Srbije jedini predstavnik vlasti koji je primio roditelje je predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović. On kaže da se sa predlogom obratio predsednici vlade Ani Brnabić, ministarki pravde Neli Kuburović, kao i predsednici parlamenta Maji Gojković, koja je i predsednica odbora za prava deteta.

"Potrebno je da u nekom narednom periodu napravimo zajedničku sednicu kako bi prodiskutovali o tom zakonu i kako bi se i njegova sudbina odredila,. Šta će biti konkretno ja ne mogu da tvrdim, jer nije skupština ta koja je nešto predlagala, to je na Vladi Republike Srbije", izjavio je Omerović.

Jasniju sliku kada je u pitanju sudbina Zakona o nestalim bebama, Omerović očekuje do kraja meseca, a Zakon može da povuče jedino Vlada, kaže on. Do tada roditelji nestalih beba apeluju na poslanike, da ukoliko do njih stigne Zakon, ne glasaju za njega.

"Mi smo predlagali državi Zakon koji nije predvideo krivičnu odgovornost, ne bi li napravili dogovor sa državom, da se sa jakim istražnim radnjama dođe do rešenja gde su naša deca, međutim država nije imala sluha", dodao je Šegrt.

Dok se Predlog zakona nalazi u skupštinskoj proceduri roditelji nestalih beba i dalje zahtevaju od Vlade Republike Srbije da taj zakon povuče, kako bi zajedničkim snagama došli do rešenja koje bi odgovaralo svima.

Izvor: Vebsajt RTV, Kristina Šarić, 19.04.2018.
Naslov: Redakcija