Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SAVET EVROPE POZIVA SRBIJU DA DO OKTOBRA 2018. GODINE USVOJI ZAKON O "NESTALIM BEBAMA": U slučaju probijanja roka SE bi privremenom rezolucijom zahtevao ispitivanje slučaja na svakom sastanku Komiteta za ljudska prava, sve dok ne budu preduzete tražene mere


Komitet ministara Saveta Evrope izrazio je žaljenje što u Srbiji još nisu usvojene mere za uspostavljanje mehanizma čiji je cilj da se obezbedi pojedinačno obeštećenje svim roditeljima u slučaju "nestalih beba".

U saopštenju Saveta Evrope navodi se da je Komitet ministara SE na zasedanju ponovo pozvao vlasti u Srbiji da preduzmu sve neophodne mere radi uvođenja ovog mehanizma.

Srbija se, takođe, poziva da do 1. oktobra ove godine pruži informacije o preduzetim merama radi usvajanja Predloga zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji koji je u skupštinskoj proceduri.

Komitet je odlučio da ponovo razmotri ovo pitanje na sastanku u decembru i u slučaju da se zakon ne usvoji do tog roka, naloži Sekretarijatu da pripremi nacrt privremene rezolucije kojom bi se zahtevalo ispitivanje slučaja na svakom sastanku Komiteta za ljudska prava sve dok ne budu preduzete tražene mere.

Predlog zakona o "nestalim bebama" Vlada Republike Srbije je 8. marta uputila na usvajanje Narodnoj skupštini Republike Srbije, nakon konsultacija za roditeljima nestalih beba tokom januara ove godine i revidiranja Nacrta, ali ga Narodna skupština još nije usvojila.

Savet Evrope u ovom slučaju sprovodi nadzor nad izvršenjem presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine, kojom je, povodom predstavke Zorice Jovanović u čiju je korist presudio, državi Srbiji naložio da zakonski i institucionalno reši pitanje nestalih beba.

Izvor: Vebsajt Kurir, 07.06.2018.
Naslov: Redakcija