Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KOMISIJA ZA ISPITIVANJE POSTUPANJA DRŽAVNIH ORGANA U RASVETLJAVANJU PRIJAVLJENIH SLUČAJEVA NESTALIH BEBA: Članu Komisije određena policijska zaštita


Članu Vladine komisije za ispitivanje postupaka državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestalih beba u Srbiji, Radiši Pavloviću iz Kragujevca, određena je 24-časovna policijska zaštita.

Pavlović koji je i predsednik udruženja "Za istinu i pravdu o bebama", rekao je da je pod policijskom zaštitom od subote pre podne, po naredbi tužioca, a zbog učestalih pretnji smrću koje dobija telefonom i slučajeva sabotaže na automobilu.

On tvrdi da su pretnje učestale zbog toga što je udruženje intenziviralo aktivnosti na rasvetljavanju slučajeva nestale dece i pronalaženju odgovornih pojedinaca, u čemu se došlo do "vrlo konkretnih saznanja".

"Policijsko obezbeđenje i zaštitu imam iz razloga najnovijih događaja koji su se izdešavali proteklih dana, zbog samih istraga koje smo vodili i rezultata do kojih smo došli. Nisu za javnost, ali porodice znaju. Najnovija procena o mojoj bezbednosti je toliko velika i opravdana iz razloga, ne samo pretnji koje ja dobijam, već i demontiranja automobila i raznih sabotaža koje su se dešavale u proteklom periodu, a pre neki dan su postale malo žešće. One su jasno stavile do znanja da je tužilac postupio naredbom da mora da mi se obezbedi 24časovna policijska zaštita i pratnja", rekao je Pavlović.

Kažu da su tragovi, prema dosadašnjim saznanjima o krađi beba, vode do nekadašnje DB.

"Došli smo do tragova na osnovu kojih osnovano sumnjamo da su u krađu beba umešani pojedinci iz bivšeg sistema Državne bezbednosti. Tvrdim, takođe, da ova služba iz bivšeg komunističkog režima ima podatke za više od 50 odsto otetih beba u Srbiji", ukazao je Pavlović.

On navodi da je cilj svih aktivnosti da se pronađu pojedinci koji su odgovorni za nestanak beba i da odgovaraju za taj zločin - otmicu i prodaju beba.

"Nisam se uplašio pretnji, ići ćemo do kraja u istraživanju, jer istina nema cenu", rekao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, Udruženju "Za istinu i pravdu o bebama" u Kragujevcu je prijave o nestanku beba podnelo oko 2.000 ljudi.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 10.000 nestalih beba u periodu od 50-tih godina prošlog veka.

Izvor: Vebsajt N1, 19.98.2018.
Naslov: Redakcija