Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT AMANDMANA NA USTAV RS: Venecijanska komisija tokom maja 2018. godine u Beogradu sa predstavnicima vlasti i civilnog sektora


Eksperti Venecijanske komisije će u maju 2018. godine posetiti Srbiju i razgovarati s predstavnicima Ministarstva pravde i civilnog sektora o Nacrt amandmana na Ustav RS u oblasti pravosuđa koji je prosledila Srbija, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Prilikom javne rasprave o ustavnim amandmanima koji se tiču pravosuđa struka je bila gotovo jedinstvena u oceni da su predložene izmene neprihvatljive. Nakon dorade, Ministarstvo je promenilo određene delove, ali su brojne zamerke ostale, a predstavnici struke nisu imali mogućnost da na njih utiču. Ministarska je ipak obećala da će struka imati veći uticaj kada budu donošeni zakoni koji uređuju oblast pravosuđa.

"Venecijanska komisija planira da tokom zasedanja u junu razmotri naše predloge i dostavi mišljenje Srbiji, a eksperti Venecijanske komisije će tokom maja posetiti Beograd i imati prilike da razgovaraju ne samo sa predstavnicima Ministarstva pravde nego i civilnog sektora", rekla je Kuburović.

Kuburović je podsetila da je objavljivanje Radni tekst amandmana Ministarstva pravde na Ustav Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe izazvalo veliku polemiku, ali je dodala da "ostaje pri stanovištu da pojedini stavovi nisu bili dovoljno argumentovani".

"Za mnoge kritike i tvrdnje da nešto nije bilo dobro nismo dobili odgovor šta je to dobro i kako bi to trebalo da izgleda", rekla je ministarka.

Kuburović je rekla da je prvobitni tekst "pretrpeo ozbiljne promene", da je usvojen veliki broj primedbi strukovnih udruženja i civilnog sektora i da je dobijen "bolji, unapređen i sistematičniji tekst".

Prema rečima ministarke, uloga struke će biti znatno veća kada se budu donosili zakoni koji se tiču pravosuđa, pre svega Zakon o sudijama, Zakon o uređenju sudova, Zakon o Pravosudnoj akademiji i Zakon o javnom tužilaštvu.

"Ustav utvrđuje osnovna načela koja treba da se razrade kasnije zakonima. Nekoliko zakona treba uskoro da krene u proceduru, treba da osnujemo radne grupe i uskladimo ih sa amandmanima koje smo predložili i verujem da će tu i te kako doprinos struke biti znatno dominantniji nego kada je reč o samim ustavnim načelima jer, koliko god da je struka bitna njihovo mišljenje ne može biti presudno prilikom kreiranja ustavnih amandmana", izjavila je Kuburović.

Zamenik predsednika Državnog veća tužilaca Goran Ilić ocenio je da postoji nesklad između Akcionog plana za poglavlje 23 i Nacrta ustavnih amandmana poslatih Venecijanskoj komisiji.

Dok se u Akcionom planu ističe cilj otklanjanja političkog uticaja na izbor javnih tužilaca i zamenika tužilaca, Ilić navodi da je predloženim amandmanima predviđeno da njih bira Narodna skupština prostom većinom.

Takođe se u Akcionom planu navodi da je potrebno da najmanje polovina članova Visokog saveta tužilaštva bude iz redova tužilaca, dok će prema amandmanima četiri od 11 članova tog tela birati tužioci.

Ilić je dodao i da se u Akcionom planu navodi da je ustavnim promenama potrebno "ukloniti svaku vrstu naknadne kontrole nad javnim tužiocima", a da je ustavnim amandmanima predviđeno da javni tužioci za svoj rad odgovaraju Skupštini.

Ministarstvo pravde je pre desetak dana usvojilo Nacrt ustavnih izmena u delu koje se tiče pravosuđa i prosledilo ih Venecijanskoj komisiji koja bi trebalo da oceni njihovu usklađenost s evropskim pravnim normama.

Venecijanska komisija, odnosno Evropska komisija za demokratizaciju kroz pravo kako je njen pun naziv, predstavlja savetodavno telo Saveta Evrope, koje daje mišljenja u vezi sa ustavima njegovih članica i drugih pravnih normi. Njena mišljenja formalno-pravno nisu obavezujuća, ali se poštuju u državama članicama Saveta Evrope i Evropske unije.

Izvor: Vebsajt Insajder, 23.04.2018.
Naslov: Redakcija