Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT AMANDMANA NA USTAV RS: Strukovna udruženja nezadovoljna novim rešenjima


Član Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Nenad Stefanović izjavio je da je novi Nacrt amandmana na Ustav RS, koji je Ministarstvo pravde poslalo Venecijanskoj komisiji, "sprint unazad" s ciljem ostvarivanja potpune kontrole tužilaštva. Kritike uputila i predsednica Društva sudija Dragana Boljević.

Stefanović je rekao da konačna verzija Nacrta izmena Ustava ne donosi suštinske razlike u odnosu na inicijalni Radni tekst amandmana Ministarstva pravde na Ustav Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe, na koji je struka ranije upozoravala.

"Većina primedbi struke koje se odnose na tužilaštvo nije prihvaćena. Predloženi amandmani dovode do sprinta unazad sa ciljem ostvarivanja potpune kontrole tužilaštva", ocenio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, ključan problem je taj što je smanjen broj tužilaca koje bira struka u tužilačkom savetu na četiri od ukupno 11 članova. On je rekao da pet članova koji su istaknuti pravnici, bira parlament a da još dva člana ministar pravde i Vrhovni javni tužilac.

Stefanović je ocenio da je na taj način izvršena relokacija političkog izbora sa Narodne skupštine na Visoki savet tužilaca, koje postaje "radno telo parlamenta".

"Nije nam jasno koja je onda funkcija takvog Saveta koji će većinom glasova onih koji nisu tužioci odlučivati o izboru šefova tužilaštva i njihovih zamenika, kao i o disciplinskoj odgovornosti. Na ovaj način stvara se sistem potpune kontrole rada tužilaštva od političke elite", rekao je Stefanović.

On je rekao da bez isključivanja političkog uticaja "najosetljiviji i najvažniji slučajevi nikada neće doći na sud" i da neće moći da se sprovede antikorupcijska politika.

"Čudno je da je prošla vlada u svom akcionom planu navodila da u sastavu Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca mora da bude bar polovina sudija i tužilaca, dok je ova vlada zaključkom usvojila predloženi nacrt Ustava u kojem su sudije i tužioci u ovim telima u manjini", ukazao je Stefanović.

Dodao da je to u suprotnosti sa Strategijom za reformu pravosuđa i pratećim Akcionim planom i odlukom Evropskog suda za ljudska prava koji je ocenio da o disciplinskim postupcima nosioca pravosudnih funkcija treba da odlučuju nosioci tih funkcija. Ministarstvo pravde prosledilo je prošlog petka Venecijanskoj komisiji Nacrt izmene Ustava u oblasti pravosuđa i tom prilikom saopštilo da bez pozitivne ocene komisije na radni tekst ustavnih amandmana, neće ići u dalju proceduru usvajanja.

Predsednica Društva sudija Dragana Boljević kritikovala je konačan Nacrt izmena Ustava u oblasti pravosuđa navodeći da su pojedine odredbe drastično pogoršane "čime je omogućena politička kontrola sudija".

Kao najveću manu predloženog teksta, Boljević je navela da je institucija Visokog saveta sudstva (VSS) "još više unakažena".

"Konačno rešenje predviđa da VSS ima 10 članova, od čega polovinu sada može da bira troje političara. Na taj način je VSS izgubio svoju svrhu postojanja", rekla je Boljević.

Ona je objasnila da je to omogućeno odredbom, koja predviđa da ukoliko se ne postigne dvotrećinska većina o izboru pet članova, njih bira Komisija koju čine predsednici Ustavnog i Vrhovnog suda, republički tužilac, Zaštitnik građana i predsednica Narodna skupštine Republike Srbije.

Boljević je ocenila da je posebno opasno rešenje koje podrazumeva da ako su mišljena članova Visokog saveta sudstva podeljena, da će to telo biti raspušteno.

"To je neka vrsta kazne za one koji neće da pokleknu političarima. Očigledno je da VSS hoće da zadrže kao paravan, da bude telo bez glave koje ne može da donosi odluke iz svoje nadležnosti", ukazala je predsednica Društva sudija Srbije.

Dodala je da su nadležnosti Visokog saveta sudstva smanjene i da više neće moći da odlučuje o programima obuke na Pravosudnoj akademiji, koja i dalje prema njenim rečima ostaje "politički filter" za izbor sudija.

Boljević je pohvalila to što je vraćena zabrana svakog uticaja na sudiju u vršenju sudijske funkcije, što je izbrisana odredba o nespojivosti vršenja sudijske funkcije, kao i što se odustalo od odredbe koja predviđa mogućnost premeštanja sudija, ali je i skrenula pažnju da konačni tekst ne zabranjuje preseljenje sudija koje može da traje godinu dana i koje može da se produžava.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević izjavio je da konačan tekst izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa može da se shvati kao igra "korak napred, korak nazad".

On je ukazao da je prerano za definitivnu ocenu teksta izmena Ustava, ali je upozorio da predložena rešenja omogućavaju da izbor članova Visokog saveta sudstva "ostane u potpunosti van pravosuđa".

"Problematična je odredba koja omogućava ministru pravde da pokreće disciplinske postupke protiv sudija, jer bi to znači dodatni pritisak izvršne vlasti na sudsku", ukazao je Antonijević.

On je ocenio i da je definicija "istaknuti pravnik", na koju su strukovna udruženja i civilno društvo imali zamerke, sada "previše sužena".

"Dobro je što se uzima 10 godina iskustva, ali po toj definiciji istaknutim pravnikom se ne može smatrati neko ko nema pravosudni ispit, po čemu profesori prava ne mogu da budu istaknuti pravnici", rekao je direktor YUCOM-a.

Antonijević je ukazao da će sednica Nacionalnog konventa, zakazana za 23. april, biti dobra prilika da se uradi kvalitetna analiza konačnog teksta, na koji veruje da će Venecijanska komisija staviti zamerke.

"Ne znam da li će u celosti ceniti tekst, ali će svakako imati zamerke na odredbe", ukazao je Antonijević.

Izvor: Vebsajt N1, 15.04.2018.
Naslov: Redakcija