Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT AMANDMANA NA USTAV RS: Konsultativno veće evropskih sudija nezadovoljno ustavnim izmenama


Otkako je Ministarstvo pravde sredinom aprila poslalo Nacrt amandmana na Ustav RS na ocenu u Savet Evrope, bitka za budući izgled Ustava u delu koji se tiče pravosuđa se preselila u Strazbur.

I dok se eksperti Venecijanske komisije, koji treba da ocene usklađenost ustavnih rešenja, ovih dana u Beogradu sastaju sa predstavnicima ministarstva, ali i strukovnih udruženja, Konsultativno veće evropskih sudija (CCJE), jedno drugo telo Saveta Evrope, svoje mišljenje o nacrtu izmena Ustava već je dalo.

U analizi koja je urađena na zahtev Društva sudija Srbije, Konsultativno veće kritikovalo je niz rešenja iz nacrta Ustavnih amandmana, smatrajući da ne daje dovoljno garancija sudskoj nezavisnosti. Između ostalog, evropskim sudijama je u oči upalo odsustvo jasnih kriterijuma za razrešenje članova budućeg Visokog saveta sudstva, čime se, kako navode u analizi, ostavlja prostor za arbitrarnost i politički motivisane inicijative za razrešenje.

"Ovo je nesumnjivo direktna pretnja njihovoj nezavisnosti, i nezavisnosti sudstva kao celine", navodi se u analizi CCJE.

Ništa bolje mišljenje evropske sudije nemaju ni o rešenju iz nacrta amandmana koje predviđa donošenje zakona o ujednačavanju sudske prakse. "Iako je tačno da sudovi mogu doneti različite odluke u naizgled istovetnim činjeničnim i pravnim situacijama, ovo ne znači nužno da je zakon povređen", kažu u CCJE i dodaju da "odluke suda i sudska praksa ne bi trebalo da su uklesane u kamen". "Načelo sudske nezavisnosti znači nezavisnost svakog pojedinog sudije u vršenju funkcije vođenja sudskog postupka. Pri donošenju odluka sudije treba da budu nezavisne i nepristrasne i sposobne da deluju bez ikakvih ograničenja, neprimerenog uticaja, pritisaka, pretnji ili mešanja, neposrednog ili posrednog, od strane bilo kog organa, uključujući i organe unutar pravosuđa", ističe se u analizi CCJE.

U nastavku analize, Konsultativno veće evropskih sudija kritikuje i sastav budućeg VSS, ali i kriterijume za razrešenje sudija. Ovakvi stavovi o Ustavnim amandmanima, podsetimo, podudaraju se sa mišljenjem domaćih strukovnih udruženja, nevladinih organizacija, ali i nekim od najviših pravosudnih institucija u zemlji. Uprošćeno, oni su pri stavu da predložena rešenja na suptilan način nastoje da dodatno umanje nezavisnost pravosuđa i ojačaju uticaj političkih činilaca na njihov rad.

Ovih dana eksperti Venecijanske komisije nalaze se u Beogradu gde su održali niz sastanaka sa svim zainteresovanim stranama. Podsetimo, upravo je ovo telo Saveta Evrope zaduženo da, najverovatnije u junu, donese odluku o tome da li su predložena rešenja, i u kojoj meri, u skladu sa evropskim standardima.

Izvor: Vebsajt Danas, V. J., 13.05.2018.
Naslov: Redakcija