Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT AMANDMANA NA USTAV RS: Strukovna udruženja i nevladine organizacije predstavili primedbe na Nacrt amandmana predstavnicima Venecijanske komisije. Mišljenje komisije o ustavnim izmenama do 8. juna 2018. godine


Izvestioci Venecijanske komisije (VK) Saveta Evrope razgovarali su 10. i 11. maja 2018. godine sa predstavnicima vlasti, strukovnih udruženja i nevladinih organizacija, povodom predstojećih ustavnih promena u oblasti pravosuđa i Nacrta amandmana na Ustav RS, koje je 13. aprila Ministarstvo pravde dostavilo VK na mišljenje.

Očekuje se da tročlana delegacija VK do 8. juna napravi svoj pisani predlog mišljenja na Nacrt amandmana, a koje bi trebalo da bude usvojeno na plenarnom zasedanju tog tela zakazanom za 21. i 22. jun.

Predstavnici VK su u četvrtak razgovarali da predsednikom Republike Srbije, predsednicom Vlade, kao i sa delegacijom Ministarstva pravde na čelu sa ministarkom Nelom Kuburović o ustavnim reformama.

Nakon sastanka u petak sa predstavnicima VK u Beogradu, predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je da su predstavnici VK ovog puta saslušali strukovna udruženja sa željom da čuju svedočenja uz pisane komentare koji su joj već dostavljeni.

- Nama se čini da su razumeli naše argumente, da će ih dobro razmotriti i nadamo se korektnom izveštaju - navela je Boljevićeva.

Ona je istakla da VK ne može da napiše Ustav za nas, i ukazala da to telo ne može čak ni da kaže kako postoje standardi koji mnogo bolje obezbeđuju nezavisnost pravosuđa od predloženih rešenja.

- VK govori samo o usaglašenosti sadašnjih predloga izmena Ustava sa standardima Evropske unije, pa ako je nešto i minimum standarda oni će reći da je to u redu, a to ne znači da je to i najbolje za nas - napomenula je Boljevićeva.

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je već izrazilo stav nezadovoljstva u odnosu na Nacrt ustavnih amandmana koji je poslat VK, rekla je nakon sastanka sa izvestiocima VK Svetlana Nenadić iz tog tužilačkog Udruženja.

- Smatramo da se predloženim amandmanima ne ostvaruje svrha izmene Ustava koja je sugerisana i prethodnim mišljenjem VK u odnosu na Ustav iz 2006. godine, kao i zahtevima za Poglavlje 23 - a to je depolitizacija pravosuđa - precizirala je Nenadić.

Ona je ponovila da tužioci insistiraju na usvajanju evropskih standarda u meri u kojoj su ti standardi najbolji u postupku depolitizacije jer, kako je istakla, smatraju da je to primarni interes građana Srbije.

Direktor Yucom-a Milan Antonijević rekao je da je više nevladinih organizacija koje se bave pitanjima pravosuđa predstavnicima VK predstavilo primedbe na Nacrt amandmana koje su joj već poslali Udruženje tužilaca, Yucom i Beogradski centar za ljudska prava.

- Govorili smo o izboru članova za tužilački i sudijski savet, povećanom uticaju Narodne skupštine koji je u prvoj verziji bio smanjen, govorili smo o mogućnosti depolitizacije u takvim uslovima i o samoj javnoj raspravi kako je tekla i koliko je bilo mogućnosti da se struka čuje i da se isprave stavovi samog Ministarstva pravde - naveo je Antonijević.

On je izrazio uverenje da će sve to imati uticaja na VK koja je u fazi prikupljanja podataka pred formiranje mišljenja povodom Nacrta ustavnih amandmana.

Na sastanku je, kako naveo, bilo reči i o samim standardima, kao i o kontekstu koji je u Srbiji veoma bitan.

- Govorimo o zemlji koja mora da izgradi svoje institucije i u kojoj mora da se poštuje podela vlasti u potpunosti, da se ojača pravosuđe, da se tužioci osnaže i izbore za svoju nezavisnost. Da se to vidi ne samo u postupcima već da to vide i građani - naveo je direktor Yucom-a.

Jelena Dunjić iz Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika (USTP) rekla je da je to udruženje ukazalo Venecijanskoj komisiji na svoj stav o propustima amandmana na Ustav, koji se odnose na uvođenje institucije za obuku u pravosuđu odnosno Pravosudnu akademiju.

- USTP smatra da Pravosudna akademija za sada ne zadovoljava kapacitete da bi mogla da bude jedina ustanova koja vrši obuku kadrova za izbor sudija i tužilaca na prvu funkciju - napomenula je ona: "Nadamo se da će predstavnici VK imati razumevanja i sluha i da će u tom pravcu davati svoje mišljenje kada budu govorili o uvođenju institucije za obuku pravosuđu u Ustav RS".

Delegaciju VK komisije čine Hana Šuhocka iz Poljske, Gronja Mekmorou iz Irske i Dana Jorgen Stein Sorensen. Venecijanska komisija je telo Saveta Evrope koje daje preporuke povodom ustavnih reformi u postkomunističkim državama, a u skladu sa evropskim standardima.

Izvor: Vebsajt Blic, 11.05.2018.
Naslov: Redakcija