Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT AMANDMANA NA USTAV RS: Srbija spremna da prihvati preporuke Venecijanske komisije


Srbija, kroz ustavne amandmane koji se odnose na pravosuđe, želi da obezbedi adekvatnu ravnotežu između nezavisnosti i odgovornosti sudstva, kako bi građanima bile obezbeđene efikasne i kvalitetne pravosudne usluge, izjavio je predsednik Republike Srbije, u susretu sa delegacijom Venecijanske komisije.

On je ocenio da je srpsko pravosuđe sporo i dodao da je Srbija spremna da prihvati preporuke Venecijanske komisije i primeni dobra iskustva kako bi unapredila vladavinu prava, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Predsednik je primio delegaciju Venecijanske komisije, savetodavnog tela Saveta Evrope koje pruža pravnu pomoć državama članicama, radi postizanja evropskih pravnih i institucionalnih standarda u oblastima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.

Predstavnici Venecijanske komisije su, tokom susreta, istakli da su u Srbiju došli kako bi sagledali predloge ustavnih amandmana i postojeće primedbe, radi pripreme godišnjeg izveštaja koji će biti predstavljen u junu.

Oni su ocenili da je ustavna reforma važna i korak u dobrom pravcu, ali da je u tom procesu neophodna dobra komunikacija svih relevantnih aktera.

Delegaciju VK komisije čine Hana Šuhocka iz Poljske, Gronja Mekmorou iz Irske i Dana Jorgen Stein Sorensen.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se sa delegacijom Venecijanske komisije radi sagledavanja predloga ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa koje je Srbija prosledila toj komisiji u aprilu ove godine.

Predstavnici Venecijanske komisije istakli su da je jedan od najvažnijih reformskih koraka koji proizilaze iz preporuka Evropske komisije, a koji ujedno predstavljaju i najveći izazov za sprovođenje, obaveza izmene Ustava Srbije u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa.

Takođe, istaknuto je da Akcioni plan za Poglavlje 23 predviđa da ustavne izmene moraju da budu sprovedene u skladu sa najboljim rešenjima koja postoje u okviru Evropske unije.

Premijerka je prenela da Srbija kroz ustavne amandmane želi da obezbedi nezavisno i efikasno sudstvo, koje će, pre svega, biti u službi građana Srbije.

Ona je ocenila da je pravosuđe u Srbiji sporo i neefikasno čime se usporavaju sveukupni reformski procesi u državi.

Premijerka je, takođe, naglasila da je cilj izmene Ustava jačanje nezavisnosti pravosuđa, ali i odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.

Članovi Venecijanske komisije izrazili su spremnost da pruže pravnu pomoć Srbiji u postizanju evropskih pravnih i institucionalnih standarda u oblasti demokratije i vladavine prava, kroz neophodne ustavne promene i reformu pravosuđa.

Takođe, ocenjeno je da je u ovom procesu neophodan dijalog i dobra komunikacija svih relevantnih faktora.

Dеlеgacija Ministarstva pravdе, koju jе prеdvodila ministarka Nеla Kuburović, sastala sе sa prеdstavnicima Vеnеcijanskе komisijе sa kojima jе razgovarala o budućim ustavnim promеnama u Rеpublici Srbiji u oblasti pravosuđa.

Ministarka jе na sastanku prеdstavila Nacrt amandmana na Ustav RS i ukazala da jе to druga vеrzija Nacrta usaglašеna sa višе od 30 komеntara koja su u Ministarstvo pravdе dostavila strukovna udružеnja, civilni sеktor i samе pravosudnе institucijе nakon drugog kruga javnе raspravе.

Porеd toga, prеdstavnici Vеnеcijanskе komisijе upoznati su i sa Nacrtom ustavnog zakona za sprovođenje amandmana I do XXIX na USTAV RS koji dеtaljnijе dеfinišе prеdložеnе ustavnе amandmanе i prеdviđa usklađivanjе sistеmskih zakona sa ustavnim promеnama.

Na sastanku jе istaknuto da jе nеzavisno pravosuđе od vеlikе važnosti za funkcionisanjе svakе državе, ali i da, sa drugе stranе, trеba da postoji njеgova odgovornost.

Ministarka Kuburović na kraju jе naglasila da ćе Srbija poštovati prеporukе Vеnеcijanskе komisijе i zahvalila prеdstavnicima tе komisijе što su u rеlativno kratkom roku prihvatili da Nacrt budе razmatran na rеdovnoj junskoj sеdnici tog tеla.

U planu je sastanak i sa predstavnicima i sa predstavnicima strukovnih udruženja i civilnog sektora u petak.

Izvor: Vebsajt RTV, 10.05.2018.
Naslov: Redakcija