Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Onemogućena plenidba imovine koja je sredstvo za rad


Hoće li Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju dati više prostora dužniku i sprečiti zloupotrebe kod izvršitelja? U javnoj raspravi ocenjeno je da hoće jer bez krova nad glavom više neće moći da se ostane zbog 5.000 evra duga. Udruženja potrošača, međutim, tvrde da su izvršiteljima i dalje ostavljena prevelika ovlašćenja.

Kada dužniku izvršitelji zakucaju na vrata dobro rešenja ne postoje. Ali humaniji pristup je dobro došao pa će predložene novine koje donosi Zakon o izvršenju biti primenjive već od nove godine.

"Kada je u pitanju penzija izvršnog dužnika, ona će moći da bude zaplenjena samo do iznosa jedne trećine. Na zaradi će moći da se sprovodi do polovine zarade. Do minimalne penzije samo do jedne desetine", kaže Svetlana Manić iz Komore izvršitelja.

Izvršitelji neće moći ni da plene imovinu koja je sredstvo za rad, kao kod poljoprivrednika stoka ili seme, a kod zanatlija mašina.

Ključna novina u Nacrtu zakona od juna iduće godine jeste da Ministarstvo pravde uvodi platformu za elektronsku licitaciju. Obično je tu bilo i najviše sumnji jer mnogi pod pretnjom određenih krugova nisu mogli da prodaju nekretninu u prvom krugu već u drugom gde se ostvarivala daleko niža cena od realne.

Udruženja potrošača kritikuju kratak rok od samo tri dana za prijavu vanrednih prihoda dužnika izvršiteljima. To može biti socijalna pomoć, pa bi plenidbom bila ugrožena njihova prava. Na meti kritike je i odredba po kojoj izvršitelj u prisustvu policije može da uđe i da razgleda stan dužnika.

"Druga stvar je razgledanje nepokretnosti koje se može sprovesti bez pristanka dužnika i čak u njegovom odsustvu u prisustvu dva svedoka. Znači, ovo je višestruko neustavna odredba koju nedvosmisleno treba brisati. Odredba po kojoj izvršitelj naređuje policiji je direktno suprotna zakonu i treba postaviti pitanje da li se policija slaže sa time da postupa po naređenjima preduzetnika sa javnim ovlašćenjima", kaže Jovan Ristić iz Organizacije potrošača "Efektiva".

Novina je i novčano kažnjavanje građana koji solidarno sprečavaju prinudno iseljenje.

Ukoliko ovakav predlog prođe i u Narodnoj skupštini, važiće od sledeće godine.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragan Stojev, 04.06.2019.
Naslov: Redakcija