Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Propisane visoke novčane kazne svakome ko ometa ili sprečava sprovođenje izvršenja. Ovlašćuju se izvršitelji da policiji narede hapšenje izvršnog dužnika i ostalih prisutnih lica, ako budu ometala ili sprečavala izvršenje


Ministarstvo pravde u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju nije ispravilo greške i nepravde koje postoje u važećem Zakonu o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015, 106/2016 - autentično tumačenje i 113/2017 - autentično tumačenje - dalje: Zakon) i na koje smo mi kontinuirano ukazivali. Nacrt zakona proizvodi još veće siromaštvo i beskućništvo, a pod njegovim udarom nisu oni koji najviše duguju, nego oni najslabiji i najranjiviji, saopštavaju iz organizacije "Za krov nad glavom".

- Umesto da zakucaju na vrata tajkunima koji duguju milione za porez i za plate svojim radnicima, izvršitelji se konstantno ustremljuju na najsiromašnije dužnike i na žrtve prevara. Ministarstvo pravde u Nacrtu zakona nije ispravilo greške i nepravde koje postoje u važećem zakonu i na koje smo mi kontinuirano ukazivali, već predlažu da se izvršenja ubuduće sprovode još surovije, bez ikakvog uvida javnosti. Nacrt kriminalizuje solidarnost građana – propisuje visoke novčane kazne svakome ko "ometa ili sprečava sprovođenje izvršenja" i izričito ovlašćuje izvršitelje da policiji narede hapšenje "izvršnog dužnika i ostalih prisutnih lica, ako budu ometala ili sprečavala izvršenje - navodi se u saopštenju.

Kako navode, jedan od najvećih problema važećeg zakona jeste što su takozvana "treća lica" (žrtve prevara, duplih prodaja ili tuđih dugova) potpuno nezaštićena.

- O njihovom prigovoru i dalje odlučuje izvršitelj, što je drastičan sukob interesa. Ministarstvo ne samo da u Nacrtu izmena nije ispravilo ovu nepravdu, već predlaže da "treća lica" ubuduće sama snose troškove sopstvenog iseljavanja, dok u važećem Zakonu ove troškove snosi dužnik.

"Za krov nad glavom" zahteva od Ministarstva pravde da ovakav Nacrt povuče i da u članu 218. izuzme iz predmeta izvršenja nekretninu koja ima funkciju doma, kao što je već izuzelo pojedina sredstva za rad. Nedopustivo je da sredstva za rad advokata, lekara, apotekara, naučnika i umetnika budu izuzeta od izvršenja, a da domovi siromašnih odlaze na doboš bez ikakvog ograničenja, pod pretnjom hapšenja.

Kako navodi Ministarstvo pravde, izmene i dopune Zakona predviđene Nacrtom zakona "kreću se u pravcu omogućavanja što veće transparentnosti postupka izvršenja i zaštite svih stranaka i učesnika u postupku".

Transparentnost postupka se ogleda u pogledu dostavljanja koje je do sada u praksi izazivalo velike probleme, uzimajući u obzir zamerke da se ne može očekivati od stranaka da proveravaju oglasnu tablu suda.

- Upravo iz pomenutih razloga Radna grupa za izradu Nacrta zakona je intervenisala u članu 36. ZIO i intervencijama predvidela uspostavljanje elektronske oglasne table u cilju omogućavanja da se sve osobe, u svakom trenutku, mogu upoznati sa svojim obavezama kako bi blagovremeno podneli pravni lek radi zaštite svojih prava gde god da se nalaze. Upravo predviđanjem mogućnosti kojom se lica mogu upoznati sa sadržinom objavljenih dokumenata na elektronskoj oglasnoj tabli gde god da se nalaze pokazuje jasan cilj izmena i dopuna postojećeg Zakona, a to je otklanjanje uočenih nedostataka u praksi - smatraju u Ministarstvu.

Uvodi se i elektronska prodaja pokretnih i nepokretnih stvari na javnom nadmetanju što kao cilj takođe ima uspostavljanje veće transparentnosti i otklanjanje nepravilnosti uočenih u praksi. Pored navedenog, planirane su i druge izmene: zabrana prodaje nepokretnosti za dug manji od 5.000 evra za komunalije, izvršitelji neće više moći da uzimaju 2/3 zarade i penzije odnosno polovinu minimalca, izvršitelji, njihovi zaposleni i njihovi srodnici neće moći da kupuju nepokretnosti na javnim prodajama, produženi su rokovi zastarelosti za gonjenje izvršitelja i veća disciplina zabrana nagomilavanja troškova za dužnike.

- U pogledu navoda koji se odnose na ovlašćenja da se naredi policiji preduzimanje radnji, mogućnost prisustva i asistencije policije prilikom postupka izvršenja postoji i po aktuelnom Zakonu - navode iz Ministarstva.

Nove izmene Zakona samo će preciznije definisati pomenutu odredbu, a u cilju bezbednosti i sigurnosti svih stranaka u postupku, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 02.06.2019.
Naslov: Redakcija