Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Agencija za bezbednost saobraćaja ne odustaje od namere da se proverava znanje instruktora. Na ispitima pojedini nisu znali ni koliko časova traje obuka, šta je preticanje...


Licence za instruktore, predavače i ispitivače u auto-školama Srbije podeljene su po automatizmu 2013. godine bez provere znanja i polaganja ispita. Iz tog razloga Agencija za bezbednost saobraćaja nije htela da podnese inicijativu za promenu propisa po kojoj se posle pet godina polaže ispit za ponovno dobijanje licenci.

U toku seminara i polaganja ispita se ustanovilo da neki instruktori koji imaju važeće licence nisu na ispitima znali da odgovore na najjednostavnija pitanja poput toga koliko časova traje praktična obuka za B kategoriju, koliko traje sat praktične obuke, šta je preticanje, kao i da odgovore na pitanje koja je razlika između parkiranja i zaustavljanja.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja nije htela da prisustvuje sastanku sa auto-školama jer su iscrpljene sve mogućnosti za dogovor i saradnju posle višemesečnih pregovora i sporazuma koje su auto-škole prekršile.

Stav je i da se ne radi o velikom broju auto-škola koje učestvuju u protestu već o manjoj grupi, a dokaz je i činjenica da u protestu učestvuje samo jedno od tri reprezentativna udruženja bez učešća Asocijacije auto-škola i Privredne komore auto-škola.

Poslednjih nedelja zaposleni u auto-školama Srbije su potpisivali peticiju po kojoj su tražili da se onima koji imaju licence omogući njihovo produženje bez polaganja ispita.

Usledili su i protesti. Prvo jednosatne vožnje upozorenja u gradovima širom Srbije, da bi u sredu, 27. decembra, predstavnici auto-škola Srbije organizovali protest u Beogradu ispred Vlade Republike Srbije. Tom prilikom tražili su da ih primi ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović koja im se obratila saopštenjem u kojem je istaknuto da je prava adresa za razgovor Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije.

Tada su predstavnici auto-škola tražili sastanak sa premijerkom, ali im je ubrzo ponuđeno da ih, dan kasnije, primi ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Nakon tog razgovora predstavnici auto-škola Srbije su izjavili da su zadovoljni dogovorom po kom će ih ministar Stefanović podržati i da je dogovoren, za 4. januar, sastanak sa Agencijom za bezbednost saobraćaja na kom će još jednom biti govora oko spornih pitanja.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor policije Vladimir Rebić sastali su se u četvrtak sa predstavnicima instruktora, ispitivača i predavača auto- škola, nakon njihovog protesta održanog dan ranije.

Na sastanku je dogovoreno da će MUP inicirati izmenu Pravilnika kojim se uređuje polaganje ispita provere znanja, koji su uslov za produženje licenci za instruktore.

Stefanović, Rebić i predstavnici instruktora, ispitivača i predavača auto-škola razgovarali su i o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i razmatrali opravdanost izmene propisa koji instruktore obavezuje da prilikom obnove licence polažu ispit provere znanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, P. Ž., 30.12.2017.
Naslov: Redakcija