Zastava Bosne i Hercegovine

SET PREDLOGA PROSVETNIH ZAKONA: Predviđene mogućnosti udaljavanja učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza učenika, pojačanog vaspitnog rada sa učenicima koji čine nasilje ili ispoljavaju problematično ponašanje i van prostora škole, mogućnost društveno-korisnog rada i angažovanja učenika u okviru pojačanog vaspitnog rada, skraćene rokove za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede obaveza učenika i odlaganje ispisivanja učenika srednje škole dok se vodi disciplinski postupak, kao i obavezu intenzivnije saradnje i komunikacije svih ustanova koje se bave zaštitom od nasilja


Ako poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvoje Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, učenik bi, zbog teže povrede obaveze, mogao biti udaljen sa nastave u trajanju od najmanje pet dana, jedna je od novina koju donose izmene zakona koje je usvojila Vlada Republike Srbije na poslednjoj sednici.

Prema rečima prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarke prosvete setom prosvetnih zakona sistem obrazovanja će biti u značajnoj meri unapređen, posebno kada je reč o prevenciji i reagovanju na nasilje u ustanovama obrazovanja.

- Izmenama i dopunama osnovnog i posebnih zakona u oblasti obrazovanja jačamo vaspitnu funkciju škola i omogućavamo realizaciju utvrđenog seta mera radi bolje prevencije i efikasnijeg reagovanja i postupanja u slučajevima nasilja u školama - rekla je ministarka Đukić Dejanović. - Cilj ovih izmena povećanje odgovornosti svih aktera u školskom životu, ali i proširenje lepeze mogućnosti kada je vaspitni rad u pitanju, kao i da obrazovni sistem unapredimo u smeru koji će omogućiti da svi zajedno utičemo na prevenciju i smanjenje nasilja među mladima.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, predložene izmene zakona omogućiće, između ostalog, da od drugog razreda osnovne škole ocena iz vladanja učenika uđe u prosek ocena na polugodištu i kraju godine, mogućnost udaljavanja učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza učenika. Novine donose i mogućnost pojačanog vaspitnog rada sa učenicima koji čine nasilje ili ispoljavaju problematično ponašanje i van prostora škole, mogućnost društveno-korisnog rada i angažovanja učenika u okviru pojačanog vaspitnog rada, skraćene rokove za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede obaveza učenika i odlaganje ispisivanja učenika srednje škole dok se vodi disciplinski postupak, kao i obavezu intenzivnije saradnje i komunikacije svih ustanova koje se bave zaštitom od nasilja (škole, MUP, Centri za socijalni rad, lokalne zajednice).

Zakonskim rešenjima koje je usvojila Vlada Republike Srbije predviđeno je i smanjenje broja učenika u odeljenju od sledeće školske godine na maksimalno 28 đaka.

Jedna od izmena i dopuna zakona predviđa da se rok za početak sprovođenja državne mature pomera za školsku 2025/2026. godinu.

Vlada Republike Srbija utvrdila je:

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Novosti, B.B., 28.08.2023.
Naslov: Redakcija