Zastava Bosne i Hercegovine

USVOJENE IZMENE PRAVILNIKA O TARIFNOM SISTEMU U JAVNOM LINIJSKOM PREVOZU PUTNIKA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA: Od 1. oktobra 2015. godine uvodi se jedinstveni integrisani tarifni sistem sa četiri tarifne zone, dok će cene karata biti niže od pet do 40 odsto


Na sednici veća Grada Beograda, održanoj 17. septembra 2015. godine, usvojene su izmene važećeg Pravilnika o tarifnom sistemu u javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji Grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 96/2014 i 1/2015 - dalje: Pravilnik).

Razlog za izmenu Pravilnika je to što se umesto dva nezavisna tarifna sistema, ITS1 i ITS2, uvodi jedinstveni integrisani tarifni sistem sa četiri tarifne zone. Takođe, novim Pravilnikom biće smanjene cene karata.

– Od 1. oktobra 2015. godine građani će se voziti gradskim prevozom po cenama koje su umanjene od pet do 40 odsto. Ovo smanjenje cena će najviše osetiti građani prigradskih naselja – rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

Gradonačelnik je najavio i da će građani uskoro imati više mogućnosti za plaćanje prevoza. Naime, karta će moći da se plati putem mobilnih telefona, kao i preko platne kartice na validatoru u vozilu.

On je napomenuo i da se na celoj teritoriji grada uvodi vremenska karta, koja je do sada bila samo u zoni ITS1. Uvode se i dnevne karte za četiri zone, a do sada su važile samo u zoni ITS1.

Izmene Pravilnika će se primenjivati od 1. oktobra 2015. godine, dok će plaćanje platnim karticama biti uvedeno kasnije. Cenovnik će se primenjivati od 25. septembra 2015. godine, kada počinje prodaja mesečnih dopuna za mesec oktobar.

Gradonačelnik je podsetio da je prošle nedelje raspisan Javni poziv za javno-privatno partnerstvo u gradskom prevozu u Beogradu, za izbor privatnih autoprevoznika, koji će prevoziti građane od 1. januara 2016. do 31. decembra 2025. godine, kao i da je neophodno da svi autobusi imaju bežični internet, video nadzor, klima uređaje, brojače putnika, i da budu crvene boje.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 17.09.2015.