Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I POPUNAMA ZAKONA O JAVNOM BELEŽNIŠTVU: OD MAJA 2016. GODINE KOD NOTARA ćE BITI MOGUćE IZVRšITI OSTAVINSKU RASPRAVU. GRAđANI ćE I DALJE ZAHTEV PODNOSITI SUDU, A ONDA ćE GA ON DODELITI BELEżNIKU. IZNOS JAVNOBELEżNIčKE TARIFE KONTROLIšE MINISTARSTVO PRAVDE


Umesto pred sudom, građani će od maja 2016. godine moći da vode ostavinske postupke pred notarima, predviđeno je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015). Ova vest obradovala je one koji hoće brzo da podele zaostavštinu, ali i uplašila mnoge koji nemaju novca ni za postupak pred sudom. Veliki broj ljudi odlaže ostavinske postupke iza najmilijih unedogled, ili čak odustaje od njih jer nema para za sudske takse, koje se kreću od 15.000 do 70.000 dinara.

Za stan od 50 kvadratnih metara na ne toliko atraktivnoj lokaciji, građani će ubuduće plaćati taksu između 18.000 i 27.000 dinara, plus PDV.

- Posle svega što nas je snašlo od očeve smrti, prošlog oktobra, ostavinski postupak bio je jagoda na šlagu. Ostavina se brzo završila, a u sudu nam niko nije ni pomenuo koliko ćemo morati da platimo - kaže D.L. iz Beograda.

Kad im je posle kratkog vremena stiglo pismeno rešenje, u njemu je stajalo da za stan od 50 kvadratnih metara na Petlovom brdu, na periferiji Beograda, moraju da izdvoje 18.000 dinara. U pismu je naveden rok od 15 dana, a ukoliko novac ne uplate, izvršitelji će izvršiti prinudnu naplatu.

- Moja majka je penzioner i prima 25.000 dinara mesečno. Sestra i ja smo na birou rada. Uopšte ne znam kako da to platimo. Očajni smo. Da li treba da pomremo od gladi ili da prodamo stan zbog sudske takse i živimo na ulici? - kivan je D.L.

Ono što ovoj porodici nisu rekli, a mogli su, jeste to da postoji mogućnost da se obrate sudu, objasne svoju tešku finansijsku situaciju i zamole da im se odobri plaćanje na rate. Kako je potvrdila bivša službenica Prvog osnovnog suda u Beogradu, koja je radila na pitanjima ostavina, u 95 odsto slučajeva sudije takvim molbama izlaze u susret. Oni, takođe, često ne određuju taksu na osnovu vrednosti stana, već paušalno. Tako klijenti koji imaju vešte advokate tačno znaju kog sudiju da "tipuju" jer razrezuje manje obaveze.

- Moja prijateljica prošla je još gore. Njoj su posle smrti muža za njegovu polovinu stana od 70 kvadratnih metara (ona je vlasnik druge polovine), na kaju Bulevara kralja Aleksandra, odredili taksu od 40.000 dinara - kaže ova službenica.

Miodrag Đukanović, predsednik Javnobeležničke komore, poručuje da su notari spremni da preuzmu nove nadležnosti koje će im od maja poveravati sudovi. Građani će i dalje zahtev podnositi sudu, a onda će ga on dodeliti beležniku.

- Ovih dana završavamo obuku i dobićemo licence. Ministar je doneo Javnobeležničku tarifu javnog beležnika kao poverenika suda u postupku za raspravljanje zaostavštine ("Sl. glasnik RS", br. 12/2016) koja neće biti skuplja od sudskih taksi - kaže Đukanović.

U Srbiji se vodi oko 150.000 ostavinskih rasprava. Bez završene ostavine, prema rečima advokata Petra Stojkova, naslednici ne mogu da raspolažu imovinom pokojnika. Ne mogu da je prodaju jer se ne vodi na njih, ne mogu na nju ni da stave hipoteku i uzmu kredit. Osim toga, porez na stan im je duplo skuplji, jer se vodi na vlasnika koji u njemu ne živi.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 14.03.2016.
Naslov: Redakcija