Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNIH SAMOUPRAVA: PREDVIđENA JE PRERASPODELA SREDSTAVA OD POREZA NA ZARADE SA LOKALNOG NA REPUBLIčKI NIVO, TE ćE GRADOVIMA UBUDUćE OSTAJATI 77 ODSTO, OPšTINAMA 74 ODSTO, A GLAVNOM GRADU 66 ODSTO


Predlog zakona o izmenama zakona o finansiranju lokalne samouprave predviđa usklađivanje preraspodele prihoda ostvarenih po osnovu poreza na zarade između jedinica lokalnih samouprava i Republike Srbije.

Prema rečima ministarske državne uprave i lokalne samouprave, Ane Brnabić, gradovi i opštine to u svojim kasama neće drastično osetiti, jer je procenat umanjenja njihovog prihoda od poreza na zarade daleko manji od planiranog.

Umesto za 30 odsto, kako je to prvobitno zamišljeno, procenat umanjenja prihoda od poreza na zarade koji ide lokalnim samoupravama biće smanjen za tri do šest odsto, navela je ministarka. Time će sve opštine i gradovi u Srbiji, osim Bora, ostati u proseku bez četiri odsto prihoda u budžetima.

"Najsiromašnije opštine su najmanje pogođene ovakvim izmenama Zakona, a Beograd je uzeo veći deo tog tereta. Od ukupne uštede od 4,8 milijardi dinara, Grad Beograd će sam podneti teret od dve milijarde, što znači da će oko 40 odsto ukupnih ušteda ići iz budžeta Grada Beograda", precizirala je ministarka.

Predlogom zakona je predviđeno da će opštinama umesto dosadašnjih 80 odsto, gradovima ubuduće ostajati 77 odsto, opštinama 74 odsto, a glavnom gradu, umesto 70 odsto, ubuduće ostaje 66 odsto.

Izvor: Vebsajt RTV, 13.09.2016.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija