Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POREZIMA NA IMOVINU: Lokalne samouprave određuju osnovice za obračun poreza na imovinu za 2017. godinu, a glavni parametar je tržišna cena kvadrata


Kome je komšija 2016. godine dobro prodao stan, dogodine može da se nada većem porezu na imovinu. Lokalne samouprave ovih dana određuju osnovice za obračun ovog nameta, a glavni parametar je tržišna cena kvadrata. Gradovi i opštine ne nameravaju da menjaju poreske stope, ali češljaju iznose iz kupoprodajnih ugovora. Oporavak tržišta u prestonici preti poskupljenjem od najviše dva odsto, Novosađani ne planiraju veće iznose, u Kragujevcu će žitelji ekstrazone dobiti teža rešenja, baš kao i većina građana Jagodine, dok u Leskovcu konačni iznos zavisi od kvaliteta nepokretnosti.

Ove računice opštinari izvode u momentu dok znaju da će im budžeti u 2017. godini biti za ukupno 4,8 milijarde dinara "lakši".

NOVI SAD - U ovom gradu od 2014. godine nije menjana Odluka o utvrđivanju stopa poreza na imovinu ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 65/2013), navode u Gradskoj poreskoj upravi. Rešenjem o utvrđivanju prosečne cene odgovarajućih nepokretnosti, po zonama za 2017. godinu, nije došlo do značajne promene tržišnih cena, u odnosu na prosečne tržišne cene po kvadratnom metru.

KRAGUJEVAC - Prema podacima poreske uprave u ovom gradu vlasnici stanova u ekstrazoni naredne godine porez će plaćati skuplje za oko osam odsto. Istovremeno, vlasnici će imati pravo na popust od 0,8 odsto po godini starost nekretnine, odnosno uračunatu amortizaciju do maksimalnih 40 odsto. Prema rečima Sanje Stanojević, portparola gradske poreske uprave, vlasnici stanova u drugoj zoni porez će plaćati dva odsto manje.

JAGODINA - Dogodine će u ovom gradu izdvajati više za plaćanje poreza na imovinu. Iako će osnovice, odnosno koeficijenti za određivanje visine poreza ostati nepromenjene, povećanje poreza pravda se poskupljenjem nekretnina.

- Prosečna cena prodate nepokretnosti utvrđuje se na osnovu ugovora kod suda i notara. Porez će negde biti povećan, a negde smanjen - kaže gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.

Prosečna cena kvadratnog metra stanova i kuća u prvoj zoni, koja će služiti za utvrđivanje poreza na imovinu za narednu godinu, iznosi 71.000, u drugoj zoni 58.700, a u trećoj 31.184 dinara. Oporezivano jedino neće biti poljoprivredno zemljište, zbog teške ekonomske situacije.

NIŠ - U ovom gradu neće biti promena osnovice niti stope poreza na imovinu, jer bi promene na osnovu prometa nekretnina u svih osam zona bile neznatne. Nina Ilić, šef lokalne poreske administracije, kaže da prate promet nekretnina, ali da on ni u jednoj zoni nije značajno izražen da bi eventualno došlo do korigovanja cena.

LESKOVAC - Stopa poreza na imovinu u ovom gradu nije menjana u odnosu na ranije godine i ona iznosi 0,4 odsto. Kod stanova, u svih šest zona poreska osnovica za obračun će se menjati u zavisnosti od koeficijenta korekcije kvaliteta nepokretnosti, odnosno broja bodova u poreskoj prijavi na osnovu kojih je osnovica za obračun poreza umanjivana u tekućoj godini.

- Kako sada u obračunu nema ovog korektivnog elementa, već prosečne tržišne cene, to će kod onih obveznika koji su prijavili mali broj bodova doći do većeg povećanja poreze, a kod obveznika čija se prijava približava maksimalnom broju bodova doći će do smanjenja poreza - objašnjava Goran Pejić, šef leskovačke poreske administracije.

VRANJE - Po svim parametrima, u Vranju ne treba očekivati značajne promene visine poreza na imovinu. Ivan Stanković, član Gradskog veća, pojašnjava da nisu promenjene poreske stope. On kaže da nije bilo značajnijih odstupanja kod prosečne cene nekretnina po zonama.

POŽAREVAC - U ovom gradu bez promene.

- Da bismo građane poštedeli uvećanih rashoda, osim poreske osnovice, nismo menjali ni stopu amortizacije, kojom se umanjuje utvrđena vrednost nepokretnosti - kaže Dušanka Begović, načelnica lokalne poreske administracije u Požarevcu. - Na snazi ostaje i odluka o zoniranju grada, koja predstavlja još jednu olakšicu za građane, kako vlasnici nekretnina na periferiji ne bi za njih plaćali kao da se nalaze u centru grada. Prema svim parametrima, za prosečan stan od oko 50 kvadrata u centru Požarevca, stara gradnja, godišnji porez je oko 3.300 dinara.

BEOGRAD - Beograđanima će porez na imovinu za 2017. godinu biti uvećan maksimalno dva odsto u odnosu na ovu godinu. Na visinu ovog, obaveznog nameta, uticalo je osetno povećanje prometa na tržištu nekretnina i "jače" cene kvadrata.

Da se porez obračunavao na osnovu prošlogodišnje odluke gradskog parlamenta, građanima u širem centru prestonice namet bi značajnije bio veći. Udar na kućni budžet osetili bi žitelji prve, druge i treće zone. U gradskoj Upravi javnih prihoda, evidentirali su pojačan promet stanova i garaža. Međutim, odbornici Skupštine grada Beograda su usvojili amandman po kome je ograničen rast poreza maksimalno dva odsto.

Vilama i luksuznim kućama na Dedinju i Senjaku na tržištu nekretnina pala je cena, a zbog te činjenice, veći porez jedino neće imati žitelji elitnih delova grada, koji spadaju u ekstrazonu.

Izvor: Vebsajt Novosti, 02.12.2016.
Naslov: Redakcija