Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O SPREČAVANJU KORUPCIJE: Predlog zakona uskoro u skupštinskoj proceduri


Za godinu primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 i 87/2018 - dr. zakon), posebna odeljenja za suzbijanje korupcije donela su 448 osuđuje presude protiv 523 lica, istakla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ministarka je ocenila da borba protiv korupcije u Srbiji nikada nije bila na višem nivou nego danas, i ukazala da među optuženima i osuđenima za korupciju ima visokorangiranih funkcionera, kao što su sudije, javni tužioci, zatim direktori javnih preduzeća, ali i pomoćnici ministra.

"Da je Srbija ostvarila napredak u borbi protiv korupcije, prepoznalo je i posebno telo Saveta Evrope - GREKO (Grupa zemalja za borbu protiv korupcije), koje je u svom poslednjem izveštaju navelo da se Srbija više ne nalazi na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja", napomenula je Kuburović.

Ona je ukazala da će se Nacrt zakona o sprečavanju korupcije (novi naziv za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije) uskoro naći pred narodnim poslanicima, čije je usvajanje od velike važnosti za jačanje preventivnih mehanizama u borbi protiv korupcije, kao i za ispunjenje obaveza iz Akcionog plana za Poglavlje 23 i GREKO preporuka.

Izvor: Vebsajt RTV, 23.04.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija