Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVNI STAV O DOZVOLJENOSTI UGOVARANJA TROŠKOVA KREDITA: Advokatura će, povodom dopune mišljenja VKS-a, zauzeti stav na Konferenciji svih advokata koja je zakazana za 6. novembar 2021. godine


Novi predsednik Advokatske komore Beograd Momčilo Bulatović kaže da je dopuna mišljenja Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u vezi sa naplatom troškova obrade kredita, koja je izazvala protest pa i dvodnevnu obustavu rada advokata, problem koji mora da se reši kako bi se sprečilo da se ubuduće dešavaju takve stvari.

"Lično sam za obustavu za obustavu rada advokata, ali kao krajnje rešenje - ako ne postoje druga rešenja koja bi se našla sa predstavnicima sudske vlasti", rekao je Bulatović u prvom intervjuu kao predsednik AKB.

Napominjući da je informisan da se na tu temu vode razgovori između predstavnika VKS i Advokatske komore Srbije (AKS), Bulatović je ukazao da će advokatura povodom dopune mišljenja VKS zauzeti stav na Konferenciji svih advokata koja je zakazana za 6. novembar.

"Na konferenciji će se doneti odluka", naveo je predsednik AKB.

On je ukazao da kao inokosni organ (predsednik AKB), samo prvi među jednakima, te da će poštovati ono što odluče organi komore većinom glasova.

Prioriteti u radu kao predsedniku beogradske Advokatske komore biće mu borba za jedinstvo advokature, zalaganje za bolji socijalni položaj mladih advokata i vraćanje ugleda advokatima.

"Advokati su sada u jako lošem položaju i treba da učinimo sve da vratimo ugled advokata, poštovanje - kako advokata prema institucijama, tako i poštovanje institucija i građana prema advokatima", rekao je Bulatović.

Građani, kako je istakao, treba da shvate da advokati nisu neprijatelji ni države niti njihovi neprijatelji, da oni nisu "derikože", već da su u funkciji zaštite prava građanina.

"To hoćemo da ostvarimo. Hoćemo da izbacimo govor mržnje i da upristojimo advokaturu da bude elitna profesija kao što i jeste", naglasio je novi predsednik AKB.

Izvor: Vebsajt Blic, 26.10.2021.
Naslov: Redakcija