Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE: Obustava rada advokata 20. i 21. oktobra 2021. godine


Upravni odbor Advokatske komore Srbije izglasao je dvodnevnu obustavu rada advokata, 20. i 21. oktobra.

Obustavu rada predložila je predsednica AKS Jasmina Milutinović, objavljeno je na zvaničnom nalogu komore na Tviteru.

Milutinović je na položaj predsednice AKS stupila 25. septembra, sa mandatom do 2025. godine.

Advokati Srbije održali su protest u centru Beograda, ispred sedišta Advokatske komore Srbije, zbog istih razloga zbog kojih su i u prethodnom periodu protestovali – zbog stava VKS o naplati troškova obrade kredita i osiguranja.

Bivši predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac izjavio je da u potpunosti podržava odluku Upravnog odbora AKS o obustavi rada 20. i 21. oktobra.

Gostiljac je naveo da je to odgovor na stav Vrhovnog kasacionog suda koji se tiče sudskih sporova pokrenutih zbog naplate troškova obrade bankarskih kredita.

“Oni su verovatno imali sveobuhvatnu sliku i doneli su tu odluku. Očigledno je da je Upravni odbor odlučio da to bude samo jedna od mera. Ne znam koje su dalje odluke”, rekao je Gostiljac.

Advokat Čedomir Kokanović ocenio je da odluka Upravnog odbora Advokatske komore Srbije (AKS) o dvodnevnom štrajku predstavlja spin, kupovinu mira među advokatima i predizbornu igru za izbore u Advokatskoj komori Beograda, koji su zakazani za 23. oktobar. Upravni odbor AKS izglasao je, na predlog nove predsednice AKS Jasmine Milutinović, obustavu rada advokata 20. i 21. oktobra zbog odluke Vrhovnog kasacionog suda (VKS) kojom je precizirano da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita.

“Meni to deluje kao nešto što je direktno usmereno na sud – obustava se praktično poklapa sa sudskim seminarom u Vrnjačkoj Banji. Drugim rečima, oni su samo kupili sudijama slobodne dane da idu u Vrnjačku Banju. (…) Obustaviće advokati rad, ko uopšte bude imao šta da radi, s obzirom na to da će zbog seminara sva suđenja biti odložena nezavisno od štrajka”, rekao je Kokanović.

Kokanović, koji je jedan od organizatora protesta advokata zbog tog stava suda, smatra da Upravni odbor AKS treba jasno da se odredi da li je odluka VKS loša i da traži njeno povlačenje, kao i da zakaže konferenciju svih advokata u Srbiji, na kojoj bi mogla biti usvojena preporuka da se stupi u štrajk do povlačenja stava VKS.

“Nakon konferencije, trebalo bi da se održi Skupština AKS, koja može da odbije odluku o štrajku jer je većina u Skupštini protiv štrajka. To onda dovodi do situacije da je Skupština AKS izdala celu advokaturu i postupila protivno želji advokata”, istakao je on.

Kokanović je naglasio da advokatima ostaju izbori za Advokatsku komoru Beograda, na kojima treba da se izabere “rukovodstvo sa više sluha za zahteve advokata”, kao i intenziviranje protesta protiv države, Vrhovnog kasacionog suda i AKS.

Izvor: Vebsajt N1, 16.10.2021.
Naslov: Redakcija