Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VODAMA: Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu traži javnu diskusiju i raspravu o novom


Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu zatražio je da se o novom Zakonu o vodama ili izmenama postojećeg pokrene društvena diskusija i javna rasprava u koju bi trebalo da se uključi javnost, struka i organizacije.

RERI je to objavio na svom sajtu povodom dešavanja u vezi sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o vodama, nakon što je predsednik Srbije odbio da potpiše prvu verziju teksta zakona.

"Ustavom Republike Srbije propisano je da se u slučaju odbijanja predsednika da određeni zakon potpiše, isti vraća Narodnoj skupštini Srbije na ponovno odlučivanje", navodi RERI.

Takođe, objašnjavaju da se, ako bi Narodna skupština Srbije odlučila da ponovo glasa o zakonu koji je predsednik vratio na odlučivanje, zakon izglasava većinom od ukupnog broja poslanika, nakon čega je predsednik dužan da zakon proglasi.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u petak donelo odluku, nakon što predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije potpisao izmene i dopune Zakona o vodama, da predloži Vladi Republike Srbije da povuče iz procedure Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama, kao i da se o novom Nacrtu zakona sprovede javna rasprava.

Predsednik Srbije nije potpisao Zakon o izmenama i dopunama Zakona o vodama i najavio da će taj akt biti vraćen Narodnoj skupštini na ponovno odlučivanje.

Izvor: Vebsajt Euronews Srbija, 26.07.2021.
Naslov: Redakcija