Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VODAMA: Predsednik RS nije potpisao Zakon, nadležno ministarstvo predlaže povlačenje Zakona i javnu raspravu o Nacrtu novog propisa


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odlučilo je da, nakon što predsednik Republike Srbije nije potpisao Zakon o izmenama i dopunama Zakona o vodama, predloži Vladi Republike Srbije povlačenje iz procedure Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama, kao i da se o novom nacrtu zakona sprovede javna rasprava, potvrđeno je u tom ministarstvu.

Istaknuto je da će, pre slanja Vladi Republike Srbije novog Nacrta zakona na usvajanje, biti sprovedena javna rasprava, radi obezbeđivanja najšire saglasnosti stručne javnosti i građana.

O datumu i vremenu trajanja rasprave, javnost će biti blagovremeno obaveštena, rekli su u Ministarstvu.

Prethodno je objavljeno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije potpisao izmene i dopune Zakona o vodama i da će taj dokument biti vraćen Narodnoj skupštini Republike Srbije na ponovno odlučivanje, jer nije donet u skladu sa Ustavom.

U Zakonu koji je izglasan navodi se da se vodno zemljište u zakup može dati kada je to propisano posebnim zakonom, ako je to u konkretnom slučaju jedino moguće rešenje (na primer na osnovu ugovora zaključenog sa javnim vodoprivrednim preduzećem i pribavljene građevinske dozvole na vodnom zemljištu su izgrađeni objekti malih hidroelektrana, vodozahvati), direktnim i indirektnim korisnicima budžetskih sredstava, izabranom izvođaču radova, radi vađenja rečnih nanosa za potrebe izgradnje objekata od značaja za Srbiju.

Piše i da se vodno zemljište u javnoj svojini može se dati u zakup neposrednom pogodbom za plutajuće objekte koji su postavljeni na vodnom zemljištu na teritoriji grada Beograda, do dana stupanja na snagu ovog Zakona.

Više od 30 organizacija civilnog društva prethodno su zatražile "hitno povlačenje neustavnog Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama" iz skupštinske procedure.

Oni su naveli da pri izradi predloga, niti u bilo kojoj prethodnoj fazi, nije omogućeno učešće javnosti, niti je ona na bilo koji način bila informisana o izradi ovog akta "od suštinskog značaja za očuvanje voda kao javnog dobra i ključnog resursa za sve građane Srbije".

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 23.07.2021.
Naslov: Redakcija