Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ORUŽJU I MUNICIJI: Fizička lica, koja su posedovala oružne listove i dozvole za nošenje oružja za ličnu bezbednost, kao i pravna lica, i preduzetnici, koja su posedovala odobrenja za držanje oružja izdata po starom zakonu, dužna su da do 5. marta 2019. godine podnesu zahtev za izdavanje isprave, zajedno sa uverenjem o zdravstvenoj sposobnosti


Svi građani koji legalno poseduju oružje, a oružni listovi su im izdati po starom Zakonu o oružju i municiji ("Sl. glasnik RS", br. 9/92, 53/93, 67/93, 48/94, 44/98, 39/2003, 101/2005 - dr. zakon, 85/2005 - dr. zakon, 27/2011 - odluka US i 104/2013 - dr. zakon), ovaj dokument moraju zameniti do 5. marta sledeće godine. Iako se možda ovaj rok čini dovoljno dugim, treba imati na umu da je reč o velikom broju vlasnika kao i naviku mnogih da se sve zakonske obaveze završavaju u poslednji čas.

Osim toga "stari" vlasnici oružja moraće tom prilikom da MUP-u dostave i uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za posedovanje oružja. Ipak, biće "privilegovani u jednoj stvari u odnosu na one koji sada nabavljaju oružje – nisu u obavezi da prolaze kroz obuku u rukovanju pištoljima ili revolverima.

"Zakonom o oružju i municiji ("Sl. glasnik RS", br. 20/2015 - dalje: Zakon), koji je počeo da se primenjuje 5. marta 2016. godine, propisana je zamena isprava tako što su fizička lica, koja su posedovala oružne listove i dozvole za nošenje oružja za ličnu bezbednost, kao i pravna lica, i preduzetnici, koja su posedovala odobrenja za držanje oružja izdata po zakonu koji je važio do dana početka primene ovog zakona, dužna da u roku od tri godine od dana početka primene novog zakona podnesu zahtev za izdavanje isprave, zajedno sa uverenjem o zdravstvenoj sposobnosti", navodi se u odgovoru MUP-a.

Utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za posedovanje oružja uvedeno je aktuelnim Zakonom o oružju i municiji. O ovoj logičnoj obavezi pričalo se dugo, a neka ubistva, pa i višestruka, koja su se desila minulih godina i uznemirila javnost, pri čemu se za izvršioce znalo da imaju zdravstvene probleme, samo su potvrdila njenu neophodnost.

"Uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja izdaje zdravstvena ustanova koja je rešenjem ministarstva nadležnog za poslove zdravlja ispunila uslove za obavljanje lekarskih pregleda za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti fizičkih lica za držanje i nošenje oružja. Spisak navedenih zdravstvenih ustanova nalazi se na sajtu Ministarstva zdravlja", navode u MUP-u Srbije.

Vlasnici oružja koji do početka marta sledeće godine ne zamene oružne listove, kako to nalaže važeći zakon, rizikuju prekršajne kazne od 5.000 do 150.000 dinara, ali i da im se oduzmu oružje i municija. Ista kazna predviđena je i za one koji ne dostave MUP-u lekarsko uverenje, a naoružani građani su, po važećem zakonu, dužni da to urade svakih pet godina.

Šta se dešava sa oružjem preminulog vlasnika? Nedavno je u medijima objavljena priča o ženi koja je odslužila pet dana zatvora, jer nije platila izrečenu prekršajnu kaznu zbog toga što blagovremeno nije prijavila policiji smrt supruga, vlasnika oružja.

Rok za prijavljivanje smrti vlasnika oružja je 45 dana, a tu obavezu imaju oni koji se u takvoj situaciji "nađu u posedu oružja", dakle pre svega supružnici ili članovi porodice ali i druge osobe.

Oružje u takvim situacijama treba da bude predmet ostavinske rasprave, ali to nije dovoljno da bi ga naslednik zadržao. On, naime, treba da ispuni uslove kao i bilo koji drugi građanin koji podnosi zahtev za izdavanje oružnog lista, dakle da, između ostalog, prođe lekarski pregled i obuku u rukovanju oružjem. Kroz obuku ne moraju da prolaze samo zaposleni ili penzionisani pripadnici državnih organa koji po službenoj dužnosti nose oružje, vojske, rezervne vojne starešine i sportski strelci.

Oružje preminulog vlasnika, po prijavljivanju njegove smrti, preuzima policija.

"Takvo oružje čuvaće se u organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova, po mestu poslednjeg prebivališta vlasnika, do određivanja naslednika", objašnjavaju u MUP-u.

Ako za naslednika bude određena maloletna osoba, oružje će se čuvati do njenog punoletstva.

"Lice koje po osnovu nasleđa stekne oružje dužno je da u roku od šest meseci od dana sticanja, a to je datum pravosnažnog rešenja o nasleđivanju, podnese zahtev radi izdavanja oružnog lista ili zahtev za registraciju oružja, odnosno prijavu držanja oružja ili da ga onesposobi i otuđi", kažu u MUP-u uz napomenu da, ako se to ne obavi, oružje prelazi u vlasništvo države.

Za neprijavljivanje policiji smrti vlasnika oružnog lista u roku od 45 dana za one "u čijem se posedu našlo oružje" predviđene su kazne od 5.000 do 150.000 dinara uz zaštitnu meru oduzimanja oružja i municije.

Izvor: Vebsajt Politika, Milan Galović, 24.03.2018.
Naslov: Redakcija