Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ORUŽJU I MUNICIJI: U slučaju smrti lica koje je imalo registrovano oružje, lice u čijem se posedu ovo oružje zatekne dužno je da u roku od 45 dana od smrti lica obavesti najbližu organizacionu jedinicu Ministarstva, radi preuzimanja oružja


Umesto saučešća zbog smrti muža i razumevanja u najtežim životnim trenucima, V.N. (58) iz Gornjeg Milanovca uputili su na izdržavanje kazne u požarevački zatvor. Istina, sama je izabrala petodnevnu kaznu, umesto novčane od 5.000 dinara.

Dakle, V.N. nije kriminalac, lopov, diler, nikada nikome nije nanela zlo, ali ipak je u ovom trenutku na izdržavanju zatvorske kazne, i to jer je zakasnila da u zakonskom roku preda oružje koje je pripadalo njenom pokojnom mužu. Nakon smrti životnog saputnika krajem decembra, V.N. je počela da poklanja njegove stvari i tako naišla na oružje, koje je u njihovom domu bilo potpuno legalno, sa pratećom dokumentacijom. I odlučila je da oružje odnese u policiju, međutim tamo je naišla na "nerazumevanje i drskost", kaže njen sin V.N..

- Otac je imao lovačku pušku i pištolj sa urednim papirima. Kada je majka otišla u policijsku stanicu da preda oružje, rekli su joj da je zakasnila pet dana, jer je zakonski rok za podnošenje oružja 45 dana. Iako je objašnjavala da zaista nije znala za taj rok, i da nije ni mogla to da zna, sa druge strane dobila je odgovor da sve piše na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova - navodi V.N..

Bilo je ili zatvor ili da plati kaznu. Novčana kazna koju je njegova majka trebalo da plati, iznosi 5.000 dinara, ali ona je, kako kaže, to odbila jer se ne oseća krivom, pa je završila u zatvoru u Požarevcu. Još je iz sopstvenog džepa morala da izdvoji 8.000 dinara za put da bi u zatvor stigla na vreme.

ZAKON O ORUŽJU I MUNICIJI ("Sl. glasnik RS", br. 20/2015)

Postupak u slučaju smrti vlasnika oružja i nasleđivanje oružja

Član 29

U slučaju smrti lica koje je imalo registrovano oružje, lice u čijem se posedu ovo oružje zatekne dužno je da u roku od 45 dana od smrti lica obavesti najbližu organizacionu jedinicu Ministarstva, radi preuzimanja oružja. Takvo oružje čuvaće se u organizacionoj jedinici Ministarstva po mestu poslednjeg prebivališta vlasnika, do određivanja naslednika. U slučaju da za naslednika oružja bude određeno maloletno lice, oružje se čuva do dana sticanja punoletstva naslednika. 

Lice koje po osnovu nasleđa stekne oružje iz kategorija B i C, može da to oružje preda u vlasništvo Republike Srbije. Ukoliko to ne učini, dužno je da, u roku od šest meseci od dana sticanja, podnese zahtev radi izdavanja oružnog lista ili zahtev za registraciju oružja, odnosno prijavu držanja oružja, ili ga onesposobi ili otuđi. Ako je naslednik oružja maloletno lice, ovaj rok počinje da teče od dana sticanja punoletstva. 

Ako naslednik ne postupi na načine utvrđene u stavu 2. ovog člana, nasleđeno oružje prelazi u vlasništvo Republike Srbije.

IV KAZNENE ODREDBE

Prekršaji za koje se fizičko lice kažnjava novčanom kaznom

Iz Člana 47

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj:

16) fizičko lice u čijem se posedu našlo oružje nakon smrti lica koje je imalo registrovano oružje, a koje u roku od 45 dana od smrti lica ne obavesti najbližu organizacionu jedinicu Ministarstva, radi preuzimanja oružja u skladu sa članom 29. stav 1. ovog zakona;

Izvor: Vebsajt Blic, Beba Bojović, 07.03.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija