Zastava Bosne i Hercegovine

NACRTI ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AGENCIJI ZA LICENCIRANJE STEČAJNIH UPRAVNIKA I O STEČAJU: Nacrti zakona treba da doprinesu smanjenju troškova i ograničenju vremena trajanja stečajnih postupaka


Suština dugotrajnih stečajnih postupaka nije u Zakonu o stečaju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 - dr. zakon, 71/2012 - odluka US, 83/2014, 113/2017, 44/2018 i 95/2018), već u drugim zakonima o restituciji, ozakonjenju objekata i često je za njihov završetak neophodna izmena više zakona, izjavio je pomoćnik ministra privrede Dragan Ugrčić.

Na sednici skupštinskog Odbora za privredu, on je objasnio da pripremljeni Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o agenciji za licenciranje stečajnih upravnika i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju, treba da donesu smanjenje troškova i ograničenje vremena trajanja tih postupaka.

Upitan za konkretne stečajeve koji traju i više decenija a imovina se rastura kao što su firme Pčinja u Trgovištu ili Proleće u Bujanovcu, Ugrčić je rekao da će Ministarstvo zatražiti izveštaj od Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) radi provere.

"Broj stečajeva u ALSU je smanjen, i dalje se smanjuje. Želimo da se više fokusiramo na takve slučajeve, i da u postojećem zakonodavnom okviru nađemo načina da unovčimo imovinu i namirimo poverioce", rekao je Ugrčić.

Kao dobar primer firmi koje su se oporavile i dobro posluju iako su u stečaju navedeni su deo Trajala i Tigar Pirot.

"Trajal je konsolidovao poslovanje posle unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), a i Tigar Pirot. Za Tigar postoje ozbiljna interesovanja da dobije vlasništvo", rekao je pomoćnik ministra privrede.

Istakao je i da je UPPR potvrđen za SIMPO, dok je za Jumko predat i potvrda se očekuje.

Izvor: Vebsajt RTV, 22.03.2021.
Naslov: Redakcija