Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAPOSLENIMA U JAVNIM SLUŽBAMA: Sindikati nezadovoljni odredbama Zakona. U problemu zaposleni u prosveti, kulturi, zdravstvu, socijalnim službama i sportu


Nedavno usvojeni Zakon o zaposlenima u javnim službama ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 - dalje. Zakon) direktno ugrožava skoro pola miliona ljudi, izjavila je Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS). Zakonom su, kako kaže, ugroženi zaposleni u prosveti, kulturi, zdravstvu, socijalnim službama i sportu.

- Primena zakona počinje 1. januara 2019. godine, a sindikati imaju rok od godinu dana da naprave širi sindikalni front - rekla je ona. - Propis je usvojen uprkos negativnom mišljenju Zaštitnika građana i Socijalno-ekonomskog saveta. To postaje ne ćutanje administracije, nego države, na jedan Zakon koji se tiče pola miliona ljudi. To je najsiromašniji deo onih koji rade za državu, pored prosvete i zdravstva. U ovom paketu, u Zakonu su i kultura, socijalni radnici zaposleni u sportu, naučni radnici.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kaže da je prosečna plata u prosveti 44.000 dinara, a u ostalim delatnostima od 56.000 dinara.

- Sa ovim povećanjem plata od 10 odsto, obrazovanje zaostaje za svim delatnostima, osim za kulturom, od 26 odsto pa naviše - naveo je on. - Imaćemo jedinstvene platne razrede, a različite cene rada, jer ćemo se finansirati iz svog budžeta.

Za Srđana Nedeljkovića, predstavnika Novog sindikata zdravstva, ugovorom o radu poslodavcu će biti data mogućnost da zaposlenog bez njegove saglasnosti premesti na radno mesto udaljeno do 50 kilometara od mesta stanovanja, a postoji i mogućnost poslodavca da svakog dana premešta radnika na drugo radno mesto, jer zaposleni može da sklopi ugovor s poslodavcem da radi na više radnih mesta.

Zakon će se primenjivati se od 1. januara 2019. godine, izuzev pojedinih odredaba koje će se primenjivati od 1. januara 2020. godine. Ovaj propis uređuje položaj i vrednovanje rada javnih službenika i deo je reforme javne uprave. Prvi put se uspostavlja osnov za celovito i analitičko praćenje onoga što javni sektor radi - troškova tog rada, strukture i broja zaposlenih.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 21.12.2017.
Naslov: Redakcija