Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O ZAPOSLENIMA U JAVNIM SLUŽBAMA: Socijalno ekonomski savet nije dao saglasnost na Nacrt zakona


Socijalno-ekonomski savet nije uspeo da se dogovori o tome na koji način je moguće kroz Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama povećati radnicima plate u svim onim javnim službama koje nisu obuhvaćene nedavnim povećanjem plata.

Ovaj Zakon se odnosi na oko 300 hiljada radnika koji rade na neodređeno vreme kako u kulturnim, sportskim, tako i zdravstvenim ustanovama.

Nakon 73. sednice Saveta, Ljubisav Orbović, predsedavajući Saveta i predsednik Saveta samostalnih sindikata Srbije rekao je da su rasprave na sednici ovog vladinog tela bile žestoke ali korektne.

"Sednica je trajala dosta dugo, uz žestoke ali korektne rasprave. Na žalost nismo uspeli da dođemo do konsenzusa da se zakon podrži. Većina sindikata koji su učestvovali u raspravi su imali pozitivno mišljenje međutim bilo je i onih sindikata poput sindikata kulture i jednim delom obrazovanja koji nisu prihvatili ovaj zakon i iz tog razloga nisu dali pozitivno mišljenje", rekao je Orbović.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ruzić izrazio je žaljenje zato što na Savetu nije bilo moguće napraviti konsenzus za povećanje plata zaposlenih u sektoru kulture i prosvete.

Inače, kada je u pitanju povećanje plata u određenom delu javnog sektora, Orbović kaže da će Savet uputiti Vladi i premijerki zahtev za sastanak kako bi se pokušalo da se ovo pitanje razreši, rekao je Orbović.

Takođe, on je primetio da nije nadležnost Saveta da donosi odluke o povećanju plata, na primer, radnicima Pošte, ali da jesu sindikati pokrenuli inicijativu kod Vlade da se o pitanju o povećanju zarada razgovara.

On je naveo da su razlozi za nezadovoljstvo protesti radnika Pošta Srbije ovih dana i nezadovoljstvo platama, što je slučaj i s radnicima RTS-a, zaposlenih u PIO Fondu, Nacionalnoj službi.., kod kojih je došlo do smanjenja zarada od deset odsto, zbog toga što nisu obuhvaćeni povećanjem plata već, kako je istakao, njihove plate stoje godinama u mestu.

Predsednik UG Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je da nema dovoljno racionalnog obrazloženja da kad je došlo do ozbiljnih privrednih rezultata, država sad nema celovito rešenje za sve one kojima su smanjene zarade.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je na Savetu bilo govora i o inicijativi tog Udruženja da i dalje ostane na snazi član 45. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje ("Sl. glasnik RS", br. 84/2004, 61/2005, 62/2006, 5/2009, 52/2011, 101/2011, 7/2012 - usklađeni din. izn., 8/2013 - usklađeni din. izn., 47/2013, 108/2013, 6/2014 - usklađeni din. izn., 57/2014, 68/2014 - dr. zakon, 5/2015 - usklađeni din. izn., 112/2015, 5/2016 - usklađeni din. izn. i 7/2017 - usklađeni din. izn.).

"Pretila je mogućnost da se taj podsticaj koji se daje poslodavcima za zapošljavanje ljudi sa NSZ ove godine umanji ili ukine. Međutim od Ministarstva finansija smo imali saglasnost da će i dalje da ostane sve do kraja naredne godine podsticaj koji je vrlo značajan", ukazao je on.

Takođe, Atanacković kaže da će niže plate biti manje opterećene porezima, odnosno neoporezivi deo plata i da je Uniji to obećano iz Ministarstva finansija.

On kaže da će se takođe urediti i Zakon o naknadama, odnosno o parafiskalnim nametima i da neće biti "iskakanja " određenih opština veće će investitor unapred znati šta ga očekuje i koliko će plaćati za određeni "namet" i takse.

Izvor: Vebsajt Kurir, 16.11.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija