Zastava Bosne i Hercegovine

DEO ADVOKATA TRAŽI POTPUNU OBUSTAVU RADA DO ISPUNJENJA ZAHTEVA


Advokati koji se protive stavu Vrhovnog kasacionog suda (VKS), po kom banke mogu da ugovaraju troškove kredita, pozvali su na potpunu obustavu rada advokatskih kancelarija. Poslednja odluka Advokatske komore Srbije (AKS) da održi štrajk samo služi da "ugasi nezadovoljstvo, da bi AKS kupila mir i opstanak na funkcijama", ocenio je advokat Miroslav Živković

On je na konferenciji za štampu protesnog odbora naveo i da je AKS "postala poluga Ministarstva pravde, a ne predstavnik nezavisnih advokata".

Živković je ukazao da je pravni stav VKS-a, koji je već bio razlog za održavanje nekoliko protesta, donet u skladu sa preporukama Doing Business (Duing biznis) liste Svetske banke, čije izdavanje je sama međunarodna finansijska institucija obustavila zbog korupcione afere u koju je bila umešana njena direktorka Kristina Georgieva.

Živković je naveo i da su advokati "privatnom istragom" utvrdili da se sporne izmene Zakona o parničnom postupku i dalje vode odredbama Duing biznis liste.

"Ono na šta bi ukazali je falsifikat presude Evropskog suda pravde (ESP), koji se citira iz podnesaka advokata Nemanje Aleksića, koji zastupa sve banke i koji ima preko 200.000 predmeta... Aleksić je u (ogromnom) broju predmeta, mislim da je preko 30.000 pravosnažno i okončano u korist građana, isticao taj deo presude ESP. Mi nemamo zvaničan prevod te presude za upotrebu u sudskim postupcima. VKS se poziva na tu falsifikovanu interpretaciju Aleksića u svom obrazloženju dopune stava, što je kriminalno", smatra Živković.

On je naveo i da se održali "svoj tradicionalni seminar" (Godišnje savetovanje sudija), na kome se neobavezujući pravni stavovi tumače, kako bi se usaglasila sudska praksa.

"Savetovanje je zbog situacije sa koronavirusom poslednji put održano 2019. godine. Međutim, (sudija VKS) Dragiša Slijepčević je u privatnoj režiji organizovao ovaj seminar, da bi sproveo dopunu ovog zakona i da bi ovaj neobavezujući stav postao uputstvo nižestepenim sudovima", zaključuje advokat Živković.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Mina Buđevac, 20.10.2021.
Naslov: Redakcija