Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRUGI DAN SAVETOVANJA KOMPANIJE PARAGRAF, ZLATIBOR, 22-25. MAJ 2016. GODINE, "NOVINE I PRIMENA OPŠTIH I FINANSIJSKIH PROPISA U JAVNOM I U PRIVATNOM SEKTORU": Razmatrani propisi koji se tiču racionalizacije u javnom sektoru i aktuelnosti u primeni računovodstvenih propisa


Drugog dana Savetovanja, 23. maja 2016. godine, u organizaciji kompanije Paragraf, pod nazivom "Novine i primena opštih i finansijskih propisa u javnom i u privatnom sektoru" organizovana su predavanja za učesnike iz javnog i privatnog sektora.

Za učesnike iz javnog sektora razmatrane su teme vezano za propise čijom primenom se predviđa reforma u javnom sektoru.

Ranko Jerković, glavni i odgovorni urednik stručnih časopisa "Budžetski instruktor" i "Pravnik u javnom sektoru", i Marko Jekić, urednik navedenih stručnih časopisa, govorili su o Zakonu o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016), nakon čega su odgovarali na pitanja učesnika.

Druga tema bila je recionalizacija zaposlenih u javnom sektoru i zabrana zapošljavanja u 2016. godini i Uredba o internom konkusu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2016).

O Zakonu o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave ("Sl. glasnik RS", br. 21/2016), pored Ranka Jerkovića, predavanje je održala Ruža Urošević, sudija Upravnog suda.

Četvrta tema za učesnike iz javnog sektora bila je Zakon o javnim preduzećima ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016), o čemu je govorio Mile Orlović, viši urednik stručnog časopisa "Pravni instruktor".

Za učesnike iz privatnog sektora razmatrane su aktuelnosti u primeni računovodstvenih propisa.

Mr Milica Bjelić, dugogišnji ovlašćeni eksterni i interni revizor u društvu za reviziju, govorila je o kreativnom finansijskom računovodstvu, zloupotrebama u računovodstvu, njihovom otkrivanju i obavezi obaveštavanja nadležnih organa o istim.

Danijela Krajić, urednik za računovodstvo i reviziju stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor", izlagala je na temu principa priznavanja, vrednovanja i računovodstvenog evidentiranja dugoročnih obaveza.

Marko Jekić, urednik stručnih časopisa "Budžetski instruktor" i "Pravnik u javnom sektoru", govorio je o aktuelnim pitanjima iz oblasti obračuna zarada i drugih primanja fizičkih lica.

Dr Mirjana Šušnjara, sudija Prekršajnog apelacionog suda u penziji, održala je predavanje o prekršajnoj odgovornosti preduzetnika i pravnih lica, nakon čega je odgovarala na mnogobrojna pitanja učesnika.

Izvor: Redakcija, 23.05.2016.