Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA: Unija poslodavaca Srbije apeluje da se Predlog zakona povuče iz procedure, jer predstavnici privrede i ugostitelja nisu mogli da se izjasne o njegovom tekstu


Imajući u vidu činjenicu da se na sajtu Narodne skupštine Republike Srbije, 8. februara 2019. godine, pojavila informacija o usvojenom Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima, od strane Vlade Republike Srbije, kao i saopštenje SOKOJ-a o ovom Zakonu od 13.02.2019. godine, Unija poslodavaca Srbije izdaje sledeće saopštenje:

Radna grupu za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima koju je u decembru formiralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u čijem radu je učestvovao i predstavnik Unije poslodavaca Srbije, imala je zadatak da izradi Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima. Međutim, iako je ministar rešenjem formirao Radnu grupu sa zadatkom da sačini Nacrt do 28.2.2019. godine, Vlada je na sednici održanoj 7.2.2019. godine usvojila tekst drugačiji od onog na kojem je radila Radna grupa koju je formirao ministar.

Iz toga proizilazi da tekst Predloga zakona koji je sad u skupštinskoj proceduri nije bio na javnoj raspravi, niti su predstavnici privrede – ugostitelja – mogli da se izjasne o njegovom tekstu.

Kako se u poslednje četiri godine u izveštajima Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pridruživanja kaže da nema napretka u oblasti zaštite prava intelektualne svojine i da Srbija mora dodatno da ojača formalnu koordinaciju različitih zainteresovanih strana u ovoj oblasti, Unija poslodavaca apeluje na nadležne da se navedeni Predlog zakona povuče iz procedure, kako bi se oblast zaštite autorskih i srodnih prava regulisala na način propisan Zakonom i ispoštovala zakonska procedura.

Unija poslodavaca Srbije ograđuje se od teksta Predloga zakona koji je utvrdila Vlada i dala Narodnoj skupštini Republike Srbije na usvajanja, uz apel da Radna grupa nastavi svoj rad, da se održi javna rasprava, da se Socijalno-ekonomski savet Republike izjasni o tekstu, i tek kada sve zainteresovane strane daju svoje mišljenje – da se tekst vrati u proceduru.

Izvor: Vebsajt Unije poslodavaca Srbije, 14.02.2019.
Naslov: Redakcija