Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA: Sokoj traži povlačenje Predloga zakona iz skupštinske procedure


Organizacija muzičkih autora Srbije (Sokoj) tražila je povlačenje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima, koji se, kako su naveli, "neočekivano" pojavio na sajtu Narodne skupštine Republike Srbije.

Sokoj je naveo da radna grupa, koja je radila na predlogu tog zakona, nije obaveštena da je Vlada Republike Srbije usvojila Predlog zakona i da ga je 8. februara uputila parlamentu.

"Niko od članova Radne grupe nije učestovao u izradi novog teksta Zakona i Vlada je prihvatanjem ovakvog Predloga zakona, zapravo ignorisala i Radnu grupu i njene kompetencije, stručnost i iskustvo. Na ovaj način, Radna grupa je u potpunosti dezavuisana zvaničnim plasiranjem u proceduru sasvim drugog teksta Zakona i bez ikakve konsultacije i obaveštenja njenim članovima", saopštio je Sokoj.

Ta organizacija je tražila nastavak stručnog i konstruktivnog rada Radne grupe u kojoj se nalaze njeni predstavnici. Sokoj je naveo da će, ako se sporni Predlog zakona ne povuče iz procedure, biti prinuđen da o svemu detaljno upozna domaću i međunarodnu javnost i zaštitu svojih prava traži pred državnim organima i međunarodnim institucijama.

Muzička organizacija je navela da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 6. decembra formiralo radnu grupu za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima u kojoj je, pored predstavnika medija i strukovnih udruženja, i Sokoj imao svoja dva predstavnika. Sokoj dodaje da je na prvom sastanku radne grupe konstatovano da nije u pitanju izmena i dopuna, već radni tekst Nacrta zakona o autorskom i srodnim pravima koji je izradio Zavod za intelektualnu svojinu.

"Uprkos ovome Radna grupa se sastajala i dostavljala pisane i obrazložene predloge i sugestije u vezi sa predloženim tekstom", naveo je Sokoj dodajući da je zatečen ovakvim razvojem događaja.

Izvor: Vebsajt B92, 15.02.2019.
Naslov: Redakcija