Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA TRAŽE OD EVROPSKE KOMISIJE DA SE ODLUKA O UKIDANJU ROMINGA U ZEMLJAMA EVROPSKE UNIJE PROŠIRI I NA TE ČETIRI DRŽAVE


Ministri zaduženi za telekomunikacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije postigli su dogovor da Evropskoj komisiji upute pismo u kome traže da se odluka o ukidanju rominga u zemljama Evropske unije proširi i na te četiri države.

Kako se navodi u saopštenju ministra trgovine turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, usaglašeni sadržaj i tekst pisma će biti upućen potpredsedniku Evropske komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrusu Ansipu.

Pismo će, pored Rasima Ljajića, potpisati ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko, ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar za informaciono društvo i administraciju Makedonije Damjan Mančevski.

Ministar Ljajić kaže da su se četiri ministra telefonom dogovorila o realizaciji ove inicijative.

"Mi smo svesni da realizacija neće biti ni jednostavna, ni brza, ni laka, s obzirom na to da je i u okviru same Evropske unije usaglašavanje oko ukidanja rominga trajalo punih 10 godina. Mi smo sličnu inicijativu pokrenuli pre dve godine, ali ona tada nije prihvaćena. Ne treba ni sada stvarati prevelika očekivanja, ali smatramo da bi, kao zemlje u procesu pridruživanja, i naši građani trebalo da imaju benefite koje koriste i građani Evropske unije. Uostalom ova odluka važi i za zemlje koje nisu članice Evropske unije kao što su Norveška, Island i Linhenštajn", rekao je Ljajić.

On je podsetio da su upravo Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija pre tri godine potpisale sporazum o međusobnom snižavanju cena rominga i da se zahvaljujući tom sporazumu već tri godine za redom postepeno snižavaju cene usluga rominga u četiri države regiona.

Izvor: Vebsajt RTV, 19.06.2017.
Naslov: Redakcija