Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

OD 1. JULA 2017. GODINE NOVO SNIŽENJE ROMINGA U REGIONU: Cena odlaznog minuta u romingu u regionu biće 19 centi, a pet centi na dolazne pozive. Na te cene se dodaje i PDV od 20 odsto. Sporazum se sprovodi između Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije


Cene rominga u regionu, za Srbiju, Crnu Goru, BiH i Makedoniju, biće ponovo snižene od 1. jula 2017. godine, izjavio je direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije (RATEL) Vladica Tintor.

Tintor je podsetio da je pre oko tri godine potpisan sporazum između te četiri zemlje o primeni posebnih cena za roming.

Srbija je zahvaljujući tom sporazumu povećala saobraćaj, to jest više se koristio mobilni telefon u romingu u ostale tri zemlje.

- Interesantno je da je porasla i upotreba prenosa podataka za ove dve godine za 200 odsto, što je izuzetan rezultat. Još jedno snižavanje rominga ćemo imati od 1. jula. Za naredna sniženja će morati ove četiri zemlje da se usaglase - rekao je Tintor.

Kako kaže, snižavanje prati ono što je predviđeno sporazumom.

Sporazum između Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije se sprovodi od jula 2015. godine. Utvrđene su maksimalne cene koju operateri mogu da naplaćuju u regionalnom romingu.

Cena odlaznog minuta u romingu u regionu je trenutno najviše 24 centa, a dolaznog sedam.

Nove cene

Od početka jula cene će biti snižene na 19 centi za odlazne pozive, a pet centi na dolazne. Na te cene se dodaje i PDV od 20 odsto.

Kada je i pitanju korišćenju interneta u regionu maksimalne cene su trenutno ujednačene na 45 centi za megabajt, a od jula će biti upola niže odnosno 20 centi po megabajtu plus PDV.

- Što se tiče infrastrukture, do sada su operateri nezavisno razvijali mobilne i fiksne mreže. Sa razvojem servisa koji zahtevaju veliki kvalitet i veliku propusnu moć, dolazi do konvergencije tih mreža i svi operateri moraju da razvijaju i žične i bežične mreže - naveo je Tintor.

Izvor: Vebsajt Blic, 08.06.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija