Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

GRAĐANI EU VIŠE NE PLAĆAJU ROMING


U EU se od 15. juna 2017. godine više ne naplaćuje roming i sada građani Unije mogu širom bloka da zovu, šalju poruke i pretražuju internet na svojim mobilnim uređajima po istoj ceni kao da su kod kuće. Time je okončana desetogodišnja borba za ukidanje rominga koje Evropska komisija smatra jednim od najvećih uspeha EU. I dok su čelnici EU ponosni a građani zadovoljni, telekom operatori nisu preterano srećni zbog ukidanja rominga.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, Džozef Muskat, premijer Malte, trenutno predsedavajuće EU, i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u zajedničkom saopštenju napisali su da je ovo jedan od najopipljivijih uspeha EU.

U saopštenju se dodaje da su tokom poslednjih deset godina EU institucije radile mnogo na tome da srede taj tržišni nedostatak.

"Svaki put kada je evropski građanin prešao neku EU granicu, za odmor, rad, studije ili samo na jedan dan, morali su da brinu o korišćenu svojih telefona i velikom telefonskom računu zbog troškova rominga kada se vrate kući. Troškovi rominga će sada otići u prošlost. Od sada ćete moći da budete povezani dok putujete u EU po istoj ceni kao kod kuće", navodi se u saopštenju.

"Blisko sarađujući EU je dala konkretne, pozitivne rezultate za evropske građane. Ponosni smo što je EU ukinula vrlo visoke cene rominga i zahvalni onima koji su pokazali rešenost da prevaziđu brojne izazove i slede taj cilj", navodi se u saopštenju čelnika EU.

EU je, kako se navodi, istovremeno uspela da nađe pravu ravnotežu između ukidanja troškova rominga i potrebe da domaći mobilni paketi ostanu konkurentni i privlačni.

"Operatori su imali dve godine da se pripreme za ukidanje naplate rominga i uvereni smo da će iskoristiti nove mogućnosti koje novi propisi donose za dobrobit svojih klijenata", piše u saopštenju i dodaje se da je ukidanje troškova rominga osnova jedinstvenog digitalnog tržišta EU i "još jedan korak ka izgradnji ujedinjenog i održivog evropskog digitalnog društva", dostupnog za sve EU građane.

Iako su čelnici EU nazvali ukidanje naplate za roming "jednim od najopipljivijih uspeha EU" a Komisija umanjila značaj upozorenja na "rupe u zakonu" i mogućnosti za zloupotrebe, portal EurActiv.com ukazuje na neke zamke.

Tako telekom operatori mogu da traže od nacionalnih regulatornih tela da ih izuzmu iz propisa ako mogu da dokažu da im poslovanje trpi. Takođe firme mogu potpuno da prestanu da nude roming, što znači da korisnici neće imati servis kada pređu granicu u EU.

Ako korisnik telefona provede više vremena u romingu nego u zemlji gde plaća račun, provajder može da naplati ograničene troškove, najviše 3,2 centa po minutu za razgovore, jedan cent za SMS i 7,7 evra za gigabit upotrebe podataka. Ti troškovi će postepeno početi da padaju od 2018.

Istovremeno su neki izvori iz telekom industrije upozorili da će možda morati da povećaju domaće cene da pokriju gubitke od ukidanja rominga.

Evropska komisija međutim insistira na tome da su rizici mali. Regulatorna tela su do sada odobrila samo mali broj zahteva za izuzeće, uglavnom od malih operatora, naveo je jedan izvor Komisije.

Navodi se i da bi korisnici sa neograničenim paketima za korišćenje interneta mogli da završe sa nižom kvotom za korišćenje podataka kada putuju.

Iako novi propisi pogađaju kompanije, Komisija je predstavila ukidanje rominga kao šansu za te kompanije da zarade. Ako korisnici upotrebljavaju više interneta kada putuju, možda će kupiti skuplje pakete sa većom kvotom za internet, navode zvaničnici.

"EU je upravo ukinula svaku preostalu prepreku ka neograničenom rastu potražnje za upotrebom internet podataka. To samo može da poveća tražnju, sada je sjajno vreme biti u ovom poslu", rekao je viši pravni savetnik Evropske organizacije potrošača (BEUC) Gijermo Beltra.

 Komisija je odbacila kritike kompanija uz argument da su imali dosta vremena da se pripreme za nove propise. Paušalne cene, koje operatori plaćaju firmama u drugim zemljama da dozvole njihovim korisnicima da koriste tamošnje mreže, postepeno su smanjivane tokom poslednje decenije.

"Na početku smo odlučili da to ne uradimo u jednom potezu jer bi to značilo ugroziti manje telekom kompanije", rekla je evroposlanica luksemburške Hrišćanske partije Vivijan Reding (EPP) koja je prva predložila postepeno smanjenje roming troškova 2007. godine, kada je bila komesar EU za informaciono društvo i medije.

Reding je rekla da je zabrana rominga samo jedan korak ka ukidanju digitalnih granica u EU.

"Telekom tržište je još podeljeno na nacionalna tržišta. Biće potrebno neko vreme pre nego što transnacionalno tržište proradi", rekla je ona za EurActiv.com.

U međuvremenu se u Evropskom parlamentu već priprema druga borba oko digitalnih granica oko toga da li da se zalažu za dodate propise za smanjenje cena skupih telefonskih poziva iz jedne EU zemlje u drugu, što evroposlanici smatraju da je logičan korak posle ukidanja troškova rominga.

Zvaničnici koji su sastavili nove telekom propise sada kažu da nije potrebno još propisa jer korisnici upotrebljavaju digitalne servise kao Skajp ili Votsap da zovu inostranstvo.

Izvor: Vebsajt EurActiv, 15.06.2017.